Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Páromnak van egy 10 éves...

Páromnak van egy 10 éves kislánya előző házasságából. A láthatások alkalmával sokszor furcsán viselkedik, mivel az anyja hergeli ellenem is és az apja ellen. Hogyan lehetne javítani a helyzeten?

Figyelt kérdés
Amikor én megismerkedtem a párommal, már 3 éve elváltak, tehát nem én robbantottam a családi idillt. De amióta anyuka tudja, hogy az exférje ismét párt talált magának, azóta teljesen bekattant. A válást ráadásul anno az anyuka kezdeményezte arra fel, hogy nem tud együtt élni a párommal. A kislány köszönni nem akar nekem, csak ha az apja rászól. Viszont amint kezd feloldódni csacsog nekem, sokszor játszunk is, bolondozunk együtt, de amikor elmegy ismét "elfelejt" köszönni és mikor újra jön, durcás velem, csúnyán néz, szóval eléggé hullámzó, szinte percenként változó. Azoktól várnék tanácsot, akik ilyen vagy hasonló helyzetben voltak. A minek kellett neked "csomagos férfi" hozzászólásoktól kíméljetek meg, megoldani és javítani szeretném a gyerekkel való kapcsolatot.

2022. jan. 6. 08:51
 1/9 anonim ***** válasza:
26%

Annyira utálom ezt az ellenünk neveli szöveget, pláne ha 10 évesről van szó..

Kérlek, egy 7 éves már gondolkozik, nem hogy egy 10+ éves. Az én szüleim is váltak, tudom is miért, apám kibírhatatlan volt. Anyám sosem mondta(ő is kibírhatatlan), NEKEM, meg a tesómnak esett le. Aztán jött az, hogy miért nem akarunk láthatásra menni. Mert az apánk ilyen. Most képzeld el, hogy talál egy nőt(talált), milyen véleménnyel lennél arról, aki egy általad nem kedvelt emberrel jön össze, és mindent, amit nem szeretsz benne ő szereti? Gondolod milyen nagy véleménnyel voltam, voltunk a nőről.

Azóta lett másik gyereke is, érdekes, azt is ellene fordította az anyja..

Persze. Egyszerűen nem bírják a párodat, és veled szemben is fenntartásaik vannak, ha vele vagy. Lehet apának jó(előtte szívesen, ment a gyerek, vagy a párod csak behazudta talán, hogy örömmel látogat hozzá?), de aki az általad leselejtezett párt, akiről borzasztó véleménnyel vagy örömmel fogadja, arról úgy gondolod nem lehet rendben. Ezt egy 10 éves is leveszi, akkor is, ha nem mondják neki. Elég, ha annyit tud, hogy apáddal nem tudtunk együtt élni, mert nehéz volt vele. Ezt biztos észlelte is, mert ott lakott ő is. Aztán jössz te, aki meg szereti.. Aztán az egész fura is, először van ebben a helyzetben a gyerek..

Adj időt neki, ha úgy gondolod az anyja egyedül a ludas a dologban, fel fog oldódni, ha megismer és rendben vagy. Nekem attól is felfordult a gyomrom, mikor láttam, hogy apám máshogy viselkedik a nővel, mint anyámmal viselkedett. Amire ordított volna anyámmal, elnézte a nőnek. Nagyon érdekes más kapcsolatban látni a szüleinket gyerekként. Nem biztos, hogy az anyja olyan, amilyennek be van állítva, de persze van pár nem normális nők közt is. Mióta vagytok együtt?

Ha huzamosabb időn keresztül normális leszel, akkor neki is szimpatikussá válsz. Vagy nem, mert annyira nem bírja az apját, hogy leírt téged is csak azért, mert olyan emberrel vagy, akitől látta a sok csúnya dolgot, amit művelt, és ettől eleve gonosznak vagy baleknak tart, mint én apám új nőjét felnőttként! Esélye sincs haverkodni, ha elvisel egy olyan embert, akit már rég el kellett volna nyelnie a földnek.

2022. jan. 6. 09:06
 2/9 anonim ***** válasza:
83%

Szia!

Mi is elváltunk, 5 éve, bár ilyen gondunk nincs, jol kijön a gyerek az új szülökkel is. Nekem is , s a volt férjemnek is van uj párja. Ehhez ugye az kellett hogy nem hergeltük egymás ellen a gyereket.

Én elsökörben lehet az exfeleséggel beszélnék! Megkérném ne csinálja ezt mert ezzel leginkább a gyerekének árt.

Illetve probálnék közös programot csinálni a nagylánnyal. Mozi,vásárlás, sütizés hogy lássa jo ember vagy,s probálsz nyitni felé!

2022. jan. 6. 09:13
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat! Már 7 hónapja vagyunk együtt, tehát párszor már találkoztam a kislánnyal. Anyukája olyan dolgokat mond neki, hogy én miattam vannak külön apukával, gondolom ezt mindig elmondja neki mielőtt jön a gyerek hozzánk meg miután hazaér akkor is. Sajnos valóban nem normális a nő, meg van sértődve, a páromat is hibáztatja a gyereknek, hogy apa akart külön menni és neki már más a fontos, szóval ilyen apróságok. A gyerek nagyon szereti az apját, szokta is neki mondani, ölelgeti stb., tehát bízom benne, hogy legbelül tudja, hogy nem mi vagyunk a rosszak. Gyanítom az is sokat nyom a latba, hogy anyukának nincsen új kapcsolata, ezért ráér ilyen dolgokkal foglalkozni, hogy badarságokkal tömje a gyerek fejét.
2022. jan. 6. 09:18
 4/9 A kérdező kommentje:
2-es, köszönöm Neked is a választ és a tanácsokat! :-) Párom már beszélt az exfeleségével, de ettől függetlenül a helyzet sokban nem változott.
2022. jan. 6. 09:25
 5/9 anonim ***** válasza:
35%
Na de mióta ismered? Legalább fél évre számíts, amíg a gyerek hozzád szokik és több év is lehet, mire úgy "rokonaként" vagyis valami jófej nagynéniként tekint rád, akiben megbízik - ahogy te azt szeretnéd. Egy gyerekből mindig sokkal kevesebbet lehet "kivenni", azaz visszakapni, mint amennyit belefektetsz. Egy 10 éves nem kiskutya, hogy idomítsd és mivel nem is a te gyereked, nincs feltétlen szeretete feléd, plusz neki ugyanúgy van jó és rossz napja, van, aki alapból szimpatikus neki és van, aki nem. Pl. te szeretted minden tanárodat és minden nagymamádat, aki épp vigyázott rád? Attól, hogy az apukája már elfogad téged (gondolom, őt régebben ismered:)), neki több idő kell hozzá és nem tudod kényszeríteni, hanem ezeket el kell viselni. És hát lehet sajnos olyan is, hogy nem csiszolódtok össze. Szóval mindez a viselkedés simán szólhat annak, hogy még nincs rólad kifejezett véleménye, van, ami tetszik benned és van, ami nem - csak a gyerekek őszintébben önzőek :) - nem kell ebbe ellene nevelést belelátni. Egyébként ha az ex ellened is nevelné, tehát szid téged otthon, akkor sem fog befolyásolni semmit ez hosszú távon, mert a gyerekek egy idő után átlátnak a szitán. Nálunk is a volt férjem szidta az új páromat a gyerekeinknek és volt belőle bizonytalanság bennük egy pár hónapig, de aztán rájöttek, hogy ez csak játszma és bízhatnak benne, mert mindig kedves, de határozott és őszinte volt velük. És onnantól lassan feloldódott vele a viselkedésük, már nem akartak látatlanban is megfelelni az apjuknak azzal, hogy nem szeretik. De ehhez sok közös program kellett, sokféle szituáció, és hogy rosszabb napokon se sértődjön meg, ha nem kapta vissza a kedveséget. Hálistennek kibírta :) de nem volt neki sem könnyű alkalmazkodni - ahogy a gyerekeknek se.
2022. jan. 6. 09:35
 6/9 anonim ***** válasza:
78%
#5 De ha anyuka folyton azzal tömi a kislány fejét, hogy "emiatt a nő miatt nem lehet anya+apa együtt"... akkor eléggé más a helyzet, a gyerek folyamatosan vívódik majd belülről. Az anyucival le kellene ülni a párodnak és beszélni. Persze nem kétlem, hogy még ti lennétek a h*lyék, ti találtátok ki bla bla az egészet, szóval tagadna. Sajnos az ilyen emberek fel sem fogják mekkora kárt okoznak a saját gyermekükben. Szégyen, hogy ezt teszi boldoggá. Beszélni kell a kislánnyal is talán erről, mármint nem úgy, hogy: "Figyelj Gizike, apukád nem miattam hagyott ott benneteket", hanem mindig finoman adni neki információkat, egy tíz éves már sok mindent megért, felfog. Pl. beszélni arról az időről, mikor a párod egyedül élt, de te még nem voltál ott. Természetesen okosan, nem kis előadás formájában, ami gyanús lehet még egy 10 évesnek is. Nem lesz könnyű menet, de az igazság győzni fog. Ha látja, hogy szereted, meg fog törni. És igen, olyan sokat időt még nem voltál vele, várat magára a dolog értelemszerűen. Sok mindent nem tudunk. Ki tudja anyukának hány pasija volt, lehet emiatt is érte a gyereket sérelem, nem tud megbízni. Persze tény és való, hogy az ellened hangolás sem segít. Ha szeret sütni, főzni, készítsenek valamit együtt. Vagy derítsd ki, mit szeret nagyon és csináljátok együtt, akár csak ketten. Azt kell neki mondani, hogy csajos program, apu nem lány, szóval marad otthon. Nem kell, hogy 3 óra legyen. Elég röviden. Tudom, lehet akkor abba kötne bele a spiné, minek voltál egyedül a gyerekkel. Te ezek részletkérdések, ezeket nektek kell megbeszélni. Egy viszont fontos, nem próbáld provokálni anyucit, mert keményebben fog fel lépni és a gyerek fog szívni + te is, mert még jobban fog jönni a megutáltatás az ex részéről. Viszont ha türelemmel, szeretettel közeledsz, nem fog tudni mit csinálni, a gyerek egy idő után nem fogja látni, hogy miért is vagy te rossz, egyszerűen kedvelni, szeretni fog. És véget ér a cirkusz, mert az ex nem tudja tovább etetni a gyereket hazugságokkal, ugyanis nem fog hinni neki.
2022. jan. 6. 10:08
 7/9 anonim ***** válasza:
35%
7 honap az édeskevés, együtt is laktok ennyi Ido utan ? A 10 eves elég nagy, van esze, nem kell ehhez hergelnie senkinek. Egy vadidegen vagy neki akivel az apja van, ahelyett , hogy otthon lenne velük. Ok igy latjak. Majd lehet elered, hogy megkedveljen, de ehhez EVEK kellenek egy ekkora gyereknél.
2022. jan. 6. 10:36
 8/9 anonim ***** válasza:

Ha apuka ledominálja hogy "(te gaz:),) ne neveld az én (bibibi, nálad sokkal normálisabb) párom ellen a gyerek(em)et..." az csak olaj a tűzre. Mert a felnőtt másikat meg tuti nem fogod tudni megnevelni. És ettől is csak a gyerek sérül, hogy miatta vitatkoznak.

Valószínűleg az lehet, hogy anyuka kérdezgeti kíváncsian a gyereket otthon, hogy mi volt, mi történt, hol jártatok, mit etettek, kedves volt veled az xy néni...? És aztán sóhajtozik, hogy és hol szeretsz inkább lenni? Úgy hiányoztál... Amit persze, hogy a gyerek lefordít arra, hogy ott nem szabad szeretnie lenni és ha jóban van veled, anya szomorú lesz.

Ennyi még nem feltétlenül tudatos ellenetek nevelés, "csak" persze káros.

Szerintem max. óvatosan, tiszteletteljesen meg lehet pendíteni apukának az ex felé, hogy ahogy ő megbízik anyukában (hiszen ha ő lett a kizárólagos, akkor megbízott), hogy nála jó helye van, és tudja, hogy szereti és gondoskodik róla (és itt fel lehet sorolni valami konkrét dicséretet, hogy pl. múltkor is mesélte...), és reméli, hogy ez a bizalom visszafelé is így van, hisz a gyereknek az az érdeke, hogy mindkét helyen jól érezze magát. Nem biztos, hogy ezt is anyuka nem veszi valami játszmának vagy kioktatásnak. De hátha idővel elgondolkodik rajta és lenyugszanak a kedélyek és nem akartok majd versenyt csinálni belőle, kit szeret jobban a gyerek. Mindenesetre az a lényeg, hogy ti példát mutassatok, ne szidjátok anyukát, egymásnak sem ha ő hallhatja. A gyerekek sosem a papolást veszik komolyan, hanem amit csináltok.

2022. jan. 6. 12:57
 9/9 Andrey7711 válasza:
A tudatos elidegenítő anyai magatartások mögött törvényszerűen súlyos pszichés torzulás van. Valószínűleg a párod a nárcisztikus személyiségzavarok valamelyikét biztosan masszívan birtokolja. Én azt tanácsolom, hogy keress egy másik nőt, mert az ilyen bántalmazó/ártó személyiség tönkretesz mindenkit maga körül, téged pedig főleg akkor, ha - a fogalmazásodból ítélve - empatikus és altruista személyiség vagy.
2022. dec. 12. 00:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!