Tényleg ennyivel több kisfiú születik?
Hány ismerősöd van...???
Ilyen kicsi "mintavételből" extrapolálni nem lehet. Ill . nem reprezentatív.
Általánosságban 1-2%-kal több fiú születik, de a csecsemőhalandóság meg pont a fiúknál picikét nagyobb, úgyhogy kiegyenlítődik a fiú-lány arány.
Nem.
Kb egyforma az arány.
Nekem 4 hónapos fiam van, még nst-n dumáltam egy csajjal, mondtam neki, jogy nálunk csak kislányok vannak a baráti körben is, rokonságban is. Mondta, érdekes, náluk csak fiúk . (Mindketten fiút vártunk)
Egy város, egy időpont.
De ha megnézed a babybox oldalát is látod, hogy kb egyenlő a nemek aránya.
A tényleges okát ugyan nem tudom, de én is ezt tapasztalom!
Egyébként olyasmit olvastam nemrég, hogy minden nagyobb, “világot megrázó” esemény pl.anno háború, most meg a koronavírus járványt írták, után evolúciós okai vannak a fiúk születésének. Nem tudom azonban, ez mennyire lehet tudományosan helytálló, de szerintem érdekes :)
Tessék, olvasnivaló:
Csak a lényeget idézem:
"
Statisztikák szerint világszerte átlagosan 105 fiúszületés jut 100 lányszületésre.
...
Az egyik magyarázat evolúciós okokat lát a számok mögött, eszerint ugyanis nagyjából ennyi plusz férfira van szükség ahhoz, hogy a teljes populációban kiegyenlített legyen a nemek aránya. A férfiak ugyanis genetikailag merészebbnek, kockázatvállalóbbnak vannak programozva, illetve néhány súlyos betegség is nagyobb arányban érinti őket, így már gyermekkoruktól nagyobb esélyük van a korai halálra, mint a nőknek.
...
100 évvel a halál után ez történik velünk
100 évvel a halál után ez történik velünk
A boltokban így trükköznek az árakkal
A boltokban így trükköznek az árakkal
Vannak olyan kutatási eredmények, amelyek szerint a várandósság korai szakaszában a lány magzatokat nagyobb arányban veszítik el a kismamák, ami szintén magyarázná a fiúk magasabb születésszámát. Más vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a fiú magzatoknál magasabb a halvaszületések aránya, ezért egyértelműen erre sem lehet visszavezetni a tendenciát."
Nálunk a családban most4 db 4 év alatti fiú van.
Nekem 2 fiú 1 lány, unokatesómnak 2 fiú, ott összesen 5 fiú unoka van. A férjem oldaláról unokatesónak 3 fiú, ahol szintén 5 fiú unoka van.
Könyörgöm, ne családi esetekből általánosítsatok....
A statisztika mindig nagyobb időtávon, és reprezentatív mintavétellel dolgozik!
Attól, hogy valakinek mind a négy nagyszülője 95-96 évig élt, az nem azt jelenti, hogy Mo-on ez lenne az átlag halálozási életkor...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!