Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért jó manapság minden...

Miért jó manapság minden babás témában ez a rohanás?

Figyelt kérdés

Minél előbb hozzátáplálás, igyon rögtön pohárból, másfél évesen már legyen szobatiszta, trenírozzuk bilire, 1 évesen már sétáljon kilométereket, mindent minél gyorsabban. Szinte már verseny, hogy ki dobja el hamarabb a babakocsit, kinek a gyereke eszik hamarabb kiflicsücsköt, kézzel-lábbal főzeléket, mert a kanalat még nem tudja megfogni, stb. Nyilván egy kis túlzással, de ezeket olvasom itt mostanában.

Miért nem jobb kivárni, amíg eljön a dolgok saját ideje?

2021. szept. 16. 16:24
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:

18-as, most már harmadszor írom le, hogy nem arról van szó, ahol a gyerek már képes rá. Épp ezt magyarázom, hogy meg kellene várni, amíg érdekli, ő akarja és képes is rá. Nem előbb erőltetni a dolgokat.

Én azokat nem értem, aki magától leveszi a pelenkát, mert majd megtanulja a gyerek, mire 100-adszorra összepisili magát.

Az itteni kérdések miatt merült ez fel bennem, nem azért, mert láttam egy családot fél percig az utcát. Hány ilyen volt már itt, hogy "egy éves a gyerek, nehogy már babakocsiban üljön" és a társai. És kb egyik sem arról szólt, hogy a gyerek nem akar beleülni, hanem hogy mit szól a szomszéd Mariska, ha a kis egyéves Benőkét még babakocsiban látja.

2021. szept. 17. 17:27
 22/29 anonim ***** válasza:
Linkelj be kérlek olyan kérdést itt, ahol ilyet láttál, mert sajnos eléggé gyakorimániás vagyok, de ilyenre amit írsz nem emlékszem...
2021. szept. 17. 18:28
 23/29 anonim ***** válasza:
72%
Kérdező, te nem tudod senki gyerekéről megitélni mire képes, hiába ismételgeted ezt. Olyat meg tuti nem írt senki, hogy el akarja hagyni a babakocsit a szomszéd miatt. A szülő jobbam ismeri a gyerekét mint te, csak tudja már hogy a gyerek érett-e rá, hogy sétáljon hossszabban.
2021. szept. 18. 08:27
 24/29 A kérdező kommentje:

Majd visszakeresem, ha lesz időm, de nem egy-egy ilyen kérdés volt mostanában szobatisztaságról, pohárból ivásról, amikor jöttek a válaszok, hogy csak rengeteg türelem meg átöltöztetés kell, aztán menni fog az pár hónap alatt. Nos, ebből kinek jön le az a következtetés, hogy a gyerek képes a dologra és nem siettetik?

Ha képes lenne rá, akkor mondjuk 1-1 baleset után egy hét alatt menne neki. Nem hónapokon át tartó kínlódással.

2021. szept. 20. 08:28
 25/29 anonim ***** válasza:
59%
Ez egy tanulási folyamat is. Ha nem hagyod gyakorolni, amitől vizes lesz, maszatos, pisis, annál később tanulja meg. Ez még nem trenírozás. Vagy azt gondolod rögtön minden megy magától? Mikor jobb ha leönti magát a gyerek, 1-2 évesen vagy amikor már ovis? Szívjanak vele az óvónők inkább? Nem fogják külön flancos kulacsokból itatni, hogy ne legyen vizes.
2021. szept. 20. 09:38
 26/29 anonim ***** válasza:
90%

Nincs teljesen igazad kérdező. Rengeteg dolog van, ami pusztán anyuka kényelmét szolgálja, de hosszú távon káros lehet a babára nézve.

Vegyük példának a cumisüveget. Bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, akiket nem szoptattak, sokkal inkább érintettek bizonyos fogszabályozási anomáliákkal. Nem véletlenül van az, hogy elmész egy osztályba és a 30 gyerekből már ránézésre is 20-nál indokolt lenne a fogszabályozó. Ez nem jelenti azt, hogy mindenképpen lesz valami anomáliája a gyereknek, de ugyanolyan az összefüggés, mint a dohányzás és a tüdőrák között. A legtöbb babáknak gyártott itatós pohárra ugyanez elmondható. Ha anyukának van kedve és türelme, miért ne lehetne rendes pohárból megitatni? Mert mi történik? A legrosszabb forgatókönyv szerint egy kis víz (mert ugye vízzel itatjuk a babát, nem teával és kakaóval) rácseppen a felsőjére, na bumm. Nálunk eddig egyetlen egyszer kellett átöltöztetni emiatt, de sokkal gyakrabban mondjuk amiatt, mert bukott, vagy kiázott a pelus, de önmagában amikor eszik is, hiába a partedli, belenyúl a kezével a szájába, majd szétkeni magán. Hogy úgy mondjam, portio minor ehhez képest az, hogy a pohár miatt van esély átöltözésre.

Én nem érzem azt, hogy itt bármilyen versenyről lenne szó. Alkalmazkodni kell ehhez a világhoz is, ahol igen, adott esetben kell 2 lábon megtenni pár száz métert, vagy meg kell tanulni azt, hogy nem kakáljuk ott össze magunkat, ahol ránk jön az inger. Soha olyannal nem találkoztam a mi korosztályunkból, hogy valaki ezt már 1 évesnél erőltette volna sőt, kifejezetten az ellentétével találkozni: rendszeres probléma van abból, hogy ovira még nem szobatiszta a gyerek, hogy a 4 éves reggel cumisüvegből issza a kakaót (azt megy a csodálkozás, hogy ortopéd feje van, meg rohadnak ki a kis fogacskái szegény gyereknek), de ismerek olyat is, ahol az 5 évesre éjszakára még pelenkát adtak, a 4 éves meg cirkuszolt, hogy ő a babáknak való üveges pépet akar enni. Egyre több családban divat ebédet több menüt csinálni, mert a gyerek nem esz meg semmit, csak a sült krumplit, esetleg egy kis rántott hússal, de inkább csak ketchuppel. Rohanás? Pont, hogy ennek az ellentéte tapasztalható, már lassan ha véletlenül valamire nevelni akarod a gyereked, akkor hívják rád a gyámügyet, mert miért nem hagyod szabadon felfedezni a világot.

2021. szept. 20. 11:29
 27/29 anonim ***** válasza:
26%

Csak összehasonlításképpen: A száz évvel ezelőtti 3 éves libákat őrzött a mezőn, a 60 évvel ezelőtti egyedül járt bevásárolni, a mai pedig állítólag még arra sem "érett", hogy felismerje, ha pisilnie kell. 50 évvel ezelőtt egy 9-10 éves iskola után hazament az üres lakásba, onnan lement a pincébe, fát hasogatott, és begyújtott, mire a szülei hazaértek. (Családi példa) Az ugyanennyi idős gyerek ma két sarkot sem tehet meg önállóan, és "nem érett" még arra, hogy késsel felvágja a rántott húst.

Addig nem fog kanállal enni, pohárból inni, amíg nem adod a kezébe. Addig nem fog vécét használni, amíg nem veszed le róla a pelenkát. Addig nem fog a lábán jönni, amíg ki nem veszed a babakocsiból. A tanítgatás, a hibázás lehetőségének fenntartása még nem "tréningelés". Akkor tréningelném, ha pofon vágnám minden egyes alkalommal, amikor leönti magát vízzel. Viszont ezzel a "ne tanítsuk semmire, majd mindennek eljön a maga ideje" hozzáállás túltolásával nevelünk generációról generációra életképtelenebb embereket, akik még harminchoz közel is azt várják, hogy "jöjjön el az ideje" annak, hogy elhagyják a mamahotelt, és a saját lábukra álljanak.

2021. szept. 20. 13:51
 28/29 A kérdező kommentje:

A lustaság nem ugyanaz, mint amit én mondok. Van, ami túl korai, aztán jön a megfelelő idő, és utána meg a lustaság, amikor már meg tudná csinálni a gyerek, de nem hagyjuk vagy ráhagyjuk.

Van biztos sok példa arra is, amit a 26-os ír, de azért van legalább annyi példa arra is, amikor korai valami, mégis próbálni akarják. Nekem ugyan mindegy, csak érdekelt, hogy mire jó ez.

Amikor a gyerek naponta 5-ször pisil be, akkor semmi értelme a szobatisztasággal foglalkozni. Nem hinném, hogy emiatt hamarabb képes lenne rá, mint ahogy magától is képes lenne rá.

Azt meg felesleges nézni, hogy mi volt 100 éve. A mai világ teljesen más, a felnőttek sem liba őrzéssel foglalkoznak.

Szerintem az élet egyszerűbb és kevesebb stressz, ha hagyjuk a dolgokat a maguk idejében történni.

2021. szept. 20. 18:34
 29/29 anonim ***** válasza:

Jó, akkor fogadd el, hogy nem vagyunk egyformák. Se mi, szülők, se a gyerekeink. Van szülő, aki szívesen próbálkozik, van gyerek, aki ebben partner is, és van, aki nem. Engem egyáltalán nem zavart, hogy a gyerekem napi x alkalommal nyakon öntötte magát, aki érdekel, az nyilvám nem fog 1 évesen poharat adni a kezébe. Neked az tűnik egyszerűbbnek és kényelmesebbnek, ha sokáig te eteted, én meg pont az egyszerűség és a kényelem miatt hagytam már nagyon korán egyedül enni, akkor is, ha kézzel-lábbal.

Úgyhogy a kérdésedre a válasz: aki előbb elkezd dolgokat, mint te, az azért teszi, mert nekik így jó. Pont.

2021. szept. 20. 19:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!