Mit szóltok az "anyu" becézéshez?
Mindenfele csak azt hallom, hogy "anya", mikor a gyerek megszólítja az anyukáját.
Az én apukám hívta a szüleit anyunak és apunak.
Szerintem aranyos. Nem fura a mai világban ha mi is erre tanítanánk a kicsinket?
Érdekes én mindig mamának és pápának hívom a szüleimet. A nagyszüleimet sose becéztem gyerekkoromban sem, mert mindenki a nevükön hívta őket mindig.
A férjem mondta, hogy ez neki milyen fura, mert ő a nagyszüleit hívja így.
De ha másnak beszélek anyukámról akkor anyának vagy anyukámnak hívom, vagy apa és apukám.
Nálunk mi azért vagyunk Anya és Apa, mert a férjem és én is a szüleinket Anyunak és Apunak hívtuk. Így hozzájuk kötöttük és nem jött a szánkra, hogy magunkra is azt mondjuk.
Így a gyerekeinknek Anya és Apa vagyunk.
A nővérem és én mindig Anyunak szólítottuk, szólítjuk, egymas közt is így beszélünk róla, sőt én a páromnak is így említem.
Anyu is Anyuként beszèl a néhai anyukájáról.
Szóval nekem természetes, sokáig nem is tudtam, hogy mások másként szólítják az anyukàjukat.
Szinte minden országban a mama és a papa egyértelműen szülőket jelöli. Nálunk honosodott meg hibásan. Nemzetközileg az a fura, amit a magyar művel ilyen téren.
A férjem külföldi és a gyerekeink minket természetesen mamának / maminak és papának hívnak. De az én magyar szüleim sem voltak soha anyu és apu. Mama és papa vagy mami és papi. Nem az amerikai filmek hatására.
Ez nem hibás, ez a nyelvi sajátosság. Ahogy a finnben sincs köze a mamához meg papához, mert äiti és isä.
A minden országban kicsit erős, maximum ott ahol a latin hatással volt a nyelvre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!