Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit jelent a gendersemleges...

Mit jelent a gendersemleges nevelés? És miért jó?

Figyelt kérdés
2021. júl. 15. 16:09
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

"A tudomány jelenleg több tucat olyan köztes állapotot különböztet meg az emberi fajban, ami se nem férfi, se nem nő."

Igen. Ezek fejlődési rendellenességek. Viszont mégis oda jutunk, hogy némely kutató egy olyan új biológiai "nem" rendszert alkot, amely egy spektrum, és ez magában foglalja ezeket a kivételeket.

És ezeket pont azok a mozgalmak propagálják, amik a melegeket is hivatottak védeni. Ezért is lehet egy oka a melegellenességnek.

2021. júl. 16. 11:09
 22/24 anonim ***** válasza:
83%

Attól, hogy valami fejlődési rendellenesség, még nem jelenti azt, hogy akinek van, azt meg kell bélyegezni, el kell utasítani, ki kell közösíteni, utálat tárgyává kell tenni. Nekem van két nyaki csigolyám, amik rendellenes szögben állnak. Kívülről nem látszik, nekem néha enyhe fájdalmat okoz, ami jól kezelhető. Emiatt én nem vagyok kevésbé hasznos tagja a társadalomnak.

Ha valaki interszex, és történetesen szinte teljesen férfi, csak éppen nincsenek mellékheréi, ezért nem termel a szerveze tesztoszteront, akkor őt utálni kell és ki kell közösíteni? Nem. Segíteni kell neki, hogy így is teljes életet tudjon élni. Olyan módon, ahogy ő szeretne.

Ha valaki 1-es típusú cukorbeteg, akkor őt hagyni kell kisgyerek korában borzalmas kínok köztt meghalni, vagy inzulin terápiát kell biztosítani a számára, aminek köszönhetően minimális kellemetlenséggel ugyanolyan életet tud élni, mint bárki más?

Meg kell érteni, hogy attól, hogy valami nem ugyanolyan, mint az idelizált etalon, attól még nem rosszabb, csak más. Nem rosszabb ember, akinek 6 ujja van a kezén. Nem rosszabb ember, aki szemüveges. Nem rosszabb ember, akinek hiányzik egy lába. Nem rosszabb ember, aki nem hall. És nm rosszabb ember, aki meleg, transz, esetleg interszex.

A melegjogi mozgalmak elsősorban nem a szexuális irányultságokat hivatottak népszerűsíteni vagy propagálni. Legfőbb céléjuk, hogy megmutassák az embereknek, hogy attól mindenkinek csak jobb lesz, ha a másik embert elfogadjuk olyannak, amilyen, és nem kiközösítjük, vagy pedig erőszakkal a mi ideálunkra formáljuk. Különbözzön bármiben az a másik ember az etalontól. És ezért foglalkoznak olyan ügyekkel is, mint például a transzneműség.

2021. júl. 16. 11:26
 23/24 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó, nem értek veled egyet. Osszemosol dolgokat. Akinek szervi baja van azokkal akinek pszichés baja van. A gyerekeket olyan felnőttekkel akiknek nem sérült a belátása. nem bizonyitotta senki hogy attól boldogabb lesz egy társadalom.hogy mindent elfogad, ugyanis van amin segíteni kell, sőt vaskos hazugság azt állítani hogy valoban megvalósulhat ez a mindent elfogadás, mikor azt nem tudjuk megoldani hogy az idős beteg emberek meltosagban éljenek, pedig beloluk több van sőt ez mindenkit fog érinteni szerencsés esetben. Mégis marginalis szexuális irányzatok elfogadasarol temazik egy hónapig a nyugati világ, közben idős emberek halnak éhen mert nem etetik meg őket.

Szerintem manapság homoszexualiskent elhetsz jó szinvonalon. Az hogy a transzszexuális kikent krvanak oltozott férfiakat nem fogadják el az nem a nemi identitásuk miatt van, hanem ha én oltoznek úgy nő létemre én is csak bohóc lennék. Arról nem is beszélek hogy szerintem sértő hogy szerintük így lesznek nők, hogy krvanak öltöznek, szóval van itt ellentmondás.

2021. júl. 17. 10:08
 24/24 anonim ***** válasza:
82%

23-as, egyáltalán nem probléma, hogy nem értesz egyet, sőt, őszintén örülök neki, hogy ilyen értelmesen tudunk beszélni a témáról. :)

Szerintem mindegy, hogy valaki testi vagy szellemi jellemzőiben tér el a társadalmi normától. Ez nem döntő paraméter. Az a lényegi kérdés, hogy ez az eltérés milyen mértékben befolyásolja az ő és az egész társadalom gondmentes működését. Egy mániás sorozatgyilkost vagy egy súlyos pedofilt bizony el kell zárni a társadalomtól és megfelelő kezelésben kell részesíteni, mert olyan betgegséggel küzdenek, ami a társadalomra és saját magukra is rendkívül veszélyes. De egy meleg, leszbikus, esetleg aszexuális ember semmiféle veszélyt nem jelent sem magára, sem senki másra nézve sem. Rajtuk nem kell segíteni, mert bár valamilyen jellemzőjükben eltérnek a társadalmi normától, ez az eltérés semmilyen káros hatással nem jár.

Az, hogy egy társadalmi kérdést összemosol egy másikkal, súlyos érvelési hiba. Megértetni és láttatni veled sajnos csak nagyon korlátozottan tudom, de hidd el, hogy az LMBTQ közösség tagjának lenni egyáltalán nem olyan egyszerű és gondtalan, mint ahogy most látod. Nagyon sok embernek rendkívüli lelki problémákat okoz a társadalom elutasítása és megvetése. Mert ez igenis nagyon sok szinten jelen van, olyan módokon is, amikre te jó eséllyel nem is gondolsz, nem is látod őket. Ez viszont semmiben sem kisebbíti bármilyen más társadalmi probléma mértékét és súlyát. Szerintem is rendkívül súlyos probléma az idősellátás. Ahogy például az egészségügy, az oktatásügy, a mélyszegénység, vagy a lakhatási problémák is. Ez mind-mind olyan kérdés, amivel minél előbb nagyon komolyan foglalkozni kéne, valódi szakértelemmel és a megfelelő források biztosításával. De attól még, hogy egy társadalmi problémával foglalkozunk, még ugyanúgy lehet foglalkozni egy másikkal is. Én jelenleg elsősorban a szexuális kisebbségek helyzetével kapcsolatban vagyok személyesen érintett. Attól még, hogy sokan másik is így vannak, és elsősorban ennek adnak hangot és ezen a területen dolgoznak, senki más sincs akadályoztatva abban, hogy valamilyen más társadalmi problémával foglalkozzon. Hidd el, hogy ugyanilyen mellszélességgel állnék ki egy olyan kezdeményezés mellett is, ami például az idősellátási rendszer reformját szorgalmazná, és biztos vagyok benne, hogy sorstársaim jelentős része is ugyanígy van ezzel.

Ma Magyarországon homoszexuálisként élhetsz jó színvonalon, de erre jóval kisebb az esélyed, mint heteróként. Egyébként életszínvonalról eddig még nem volt szó, és én nem is tartom ildomosnak idekeverni, mert az elsősorban össztársadalmi kérdés, ugyanis nagyon sok más társadalmi csoport is jelentős anyagi és egzisztenciális gondokkal küzd. Ez szerintem más, de legalább ilyen fontos témakör.

Szeretném felhívni a figyelmedet egy konkrét tárgyi tévedésre. A transznemű (más néven transzszexuális) emberek nem azonosan a transzvesztitákkal. Transznemű az, akinek a biológiai neme nem egyzik meg a nemi identitásával. Vagyis például az, aki ugyan biológiailag férfi, de ő saját magát nőnek érzi, és csak nőként tud magára tekinteni. Ez egy olyan sajnálatos rendellenesség, amin a legtöbb esetben hatákonyan komoly orvosi beavatkozásokkal lehet segíteni. Minden transznemű célja, hogy a lehető legtökéletesebb mértékben átalakuljon olyan neművé, amilyennek érzi magát. Ők egyáltalán nem azonosak a transzvesztitákkal, vagyis a drag queenekkel és kingekkel. Ők szinte kivétel nékül ciszneműek, vagyis nem áll fenn esetükben a fenti probléma. Vaóljában nagyon jól megfogalmaztad, amikor azt írtad, hogy "ha én oltoznek úgy nő létemre én is csak bohóc lennék". Ők pontosan ezek, bohócok. Előadóművészek, akik ezzel a rikító, ripacskodó megjelenéssel egyfajta szórakoztatóipari műfajt űznek. Rendkívül kevés transznemű van köztük, illetve nem elhanyagolható részük heteroszexuális. Ők lényegében ugyanazt a műfajt űzik, mint például az Irigy Hónaljmirigy Vazul nénivel és a többi hasonló karakterrel, csak más a célközönségük.

Mindezekkel együtt továbbra sem értem, hogy miért zavarnak téged ezek a dolgok. Egyik LMBTQ szervezet sem akar ráderőltetni semmit, csak azt, hogy ne közösítsd ki, gúnyold ki, utasítsd el, bélyegezd meg egy embártársadat pusztán azért, mert az, aki. Szerintem ez egy egészséges társadalomban alapvetés kéne, hogy legyen. Ahogy kisgyerekként bizonyára megtanultad, hogy ne mutogass emberekre ujjal, ne kritizáld hangosan, ha valami csúnyát/vicceset/szokatlant látsz mondjuk valakinek a ruháján, vagy bármi hasonló, ugyanúgy nemcsak illetlenség, de a másik fél számára rendkívül megalázó és bántó, ha a szexuális orientációja, vagy esetleg a nemi identitása miatt gúnyolódás vagy kirekesztés tárgyává teszed. Nem is beszélve a gyűlölködésről, esetleg konkrét megfélemlítésről.

2021. júl. 18. 03:53
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!