Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit jelent a gendersemleges...

Mit jelent a gendersemleges nevelés? És miért jó?

Figyelt kérdés
2021. júl. 15. 16:09
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
95%

Alapvetően nem hülyeség a gendersemleges nevelés, normális ember eddig is így nevelte a gyerekét. Keresztény-konzervatív családban nőttem fel, mégsem mondták meg a szüleim, mivel játszhatok és mivel nem. Lány létemre traktorokkal játszottam, kint verekedtem és fára másztam a fiúkkal, fociztunk minden nap. Öcsémnek babája volt, mert azzal szeretett játszani, és neki is ugyanúgy el kellett mosogatnia maga után később.

A baj azzal van, amikor szélsőséges csoportok akarják ezt a nevelési elvet felhasználni arra, hogy kitermeljenek egy rakás beteg gyereket, akiket hormonokkal tömhetnek már 10 évesen és bebeszélik nekik, hogy ő transznemű, csak azért met 6 évesen jobban érdekli az autók mint a babák.

2021. júl. 15. 16:36
 12/24 A kérdező kommentje:

Értem. Köszönöm a választ mindenkinek.

#11: ha látom/látjuk, hogy ez nem helyes, ez probléma, akkor miért vagyunk fasisztának (vagy egyéb "szépségnek") bélyegezve?

2021. júl. 15. 16:58
 13/24 anonim ***** válasza:
66%
Pusztán kíváncsiságból kérdezem, mert nem ismerem ki magam a témában: hogy passzol ebbe az egészbe pl az udvariasság? Ne tanítsuk most már egy fiúnak, hogy engedje előre a lányokat az ajtóban vagy nyissa ki nekik, mert már mindenki egyenlő? Nincs tovább elvárt női meg férfi szerep?
2021. júl. 15. 19:15
 14/24 A kérdező kommentje:
Igen, van aki ez ellen is lázad. De ez ritka.
2021. júl. 15. 19:19
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Számomra azt jelenti, hogy nem nemi sztereotípiák/"szerepek" szerint történik a nevelés. Nem erőltetek rá "lányos" vagy "fiús" dolgokat/viselkedésformákat, hanem hagyom, hogy ő döntse el, hogy szeretne öltözni, mivel szeretne játszani, stb, hogy egy egészséges, önálló személyiséggé fejlődhessen. Tehát nem arról szól, hogy elhallgatom előle, hogy mi a biológiai neme.

Mivel én is a hagyományos nemi szerepeket elengedve élek már jó pár éve, természetes, hogy a gyerekem is így nevelkedik majd. Szerintem ebben nincs semmi rossz.

2021. júl. 15. 20:07
 16/24 A kérdező kommentje:

15: ebben az értelmezésben valóban nincs semmi kivetnivaló.

Sajnos a másikban (majd eldönti a gyerek, hogy tulajdonképpen ő micsoda) már annál inkább.....

2021. júl. 15. 20:11
 17/24 anonim ***** válasza:
52%

13-as, az ilyen udvariasságot el is lehet engedni. Egyrészt azért, mert az emberek nagyrésze ha udvarias is akar lenni, sajnos nem tanult annyi etikettet, hogy tényleg udvarias tudjon lenni. Ez nem az ő hibájuk, valahogy a magyar társadalomban nincs meg ez a részletes tudás, és ha nem tudják a szüleid, akkor nincs igazából kitől megtanulnod. Pl. szinte mindenki tudja, hogy egy udvarias férfi kinyitja a nőnek az ajtót, illetve azt is, hogy a nőt előreengedi. Ennek alapján a férfi, aki udvarias akar lenni, az kinyitja a nőnek az ajtót és előreengedi őt az ajtóban. Probléma ugye akkor van, ha az ajtó a másik irányba nyílik, aztán ott szerencsétlenkednek mindketten, hogy ezt most hogyan kéne megoldani. A régi etikettkönyvekben benne van a megoldás, de azokat úgyse olvassa már senki.

De elkalandoztam, igazából a felvetésedre a válasz szerintem sokkal egyszerűbb: ha valódi egyenlőséget akarunk férfi és nő között, akkor el kéne felejteni az ilyen udvqriaskodást a nő előnyére. A két dolog nem működik, nem működhet együtt.

46N

2021. júl. 15. 23:24
 18/24 anonim válasza:
78%
Bogár László professzor kitűnő videó blogjaban többször is elemzi ezt a jelenséget, kicsit távolabbról szemlélve, összefüggéseiben elemezve, ha érdekel, írd be a YouTube keresőbe, hogy Egy bogár naplója, meg fogod találni.
2021. júl. 16. 06:41
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

Számomra a gendersemleges nevelés az, amit a 6-os válaszoló is írt.

Nyilván Pistike is tudja, hogy ő kisfiú, és Katika is, hogy ő egy kislány, de ettől Pistike is segíthet a konyhában, Katika szerelhet apával a műhelyben, ha az érdekli, és nem fogom neki azt mondani, hogy a lányoknak nem illik használni a csavarhúzót, egy fiú meg ne mosogasson, mert az a nő dolga.

Ha a fiam bettozni szeretne, mert az érdekli, hát csinálja. Ha a lányom autószerelő lesz, támogatom.

A lényeg, hogy jól érezzék magukat, szeressék, amit csinálnak.

2021. júl. 16. 07:19
 20/24 anonim ***** válasza:
79%

Örömteli, hogy azért vannak, akik jól látják a helyzetet és értik a társadalmi nem fogalmát. :)

Mivel ez úgy látom, jórészt tisztázva van, érdemesnek gondoltam beszélni a témáról kicsit tágabban. A világ egyes részein az úgynevezett Gender Unicorn segítségével magyarázzák el a szexualitás, születési nem, társadalmi nem kérdéskörét az iskolákban: [link] Nyilván nem tökéletes modell, hiszen csak egy leegyszerűsített leképezés, de kezdésnek jó.

Vegyük sorra a fogalmakat. A nemi identitás azt jelenti, hogy milyen nemhez tartoznak érzi magát az ember. Az emberiség túlnyomó többsége vagy férfiént, vagy nőként tekint saját magára. De vannak, akik számára ez nem egyértelmű, esetleg valahol a kettő közöttinek érzik magukat, vagy akár egyiknek sem.

A társadalmi nem a nemi identitás kifejeződése. Mindenkinél más és más, hogy saját nemi identitását hogyan fejezi ki. A legtöbb férfi például nem sminkel és festi a körmét, de vannak kivételek szép számmal a hard rock műfajtól a drag queenekig rendkívül széles skálán. Ugyanígy a legtöbb nő nem flanel ingben és kalapban jár, de egyáltalán nem ördögtől való, hogy egy nő például motorral közlekedjen, vagy autószerelő legyen. A társadalmi nemek jellemzői folyamtosan változnak. Alig 100 évvel ezelőtt a rózsaszín erős férfias színnek számított, míg a kislányokat öltöztették tipikusan kékbe. Nem is olyan régen a nők még nem járhattak egyetemre, nem volt szavazati joguk, a férfiak pedig nem végezhettek például házimunkát.

A születési nem teljes mértékben és viszonylag egyértelműen biológiai kérdés. A legtöbb esetben az ismert X és Y kromoszómák alapján egyérelmű, hogy biológiai értelemben valaki férfi vagy nő, de sok esetben ennél jelentősen bonyolultabb a dolog. A tudomány jelenleg több tucat olyan köztes állapotot különböztet meg az emberi fajban, ami se nem férfi, se nem nő. Ezeket néhány ritka esetben súlyos, orvosi segítséget igénylő állapotok, például amikor egyember szervezetében egyaránt jelen van petefészek és here is, mert ez az állapot kezelés nélkül jó eséllyel halálos.

A szexuális orientáció azt jelenti, hogy valaki milyen nemű emberekhez vonzódik szexuálisan. A legtöbb férfi nőkhöz, a legtöbb nő férfiakhoz. De vannak biszexuálisok, aszexuálisok, pánszexiálisok, demiszexuálsok, stb.

Az érzelmi orientáció azt jelenti, hogy valaki milyen nemű emberhez tud érzelmileg kötődni. Attól, hogy valaki heteroszexuális, még lehet például homoromantikus, vagy biromantikus, vagy bármi más. Gondoljunk csak arra, hogy sok heteroszexuális embernek van nagyon közeli, azonos nemű jóbarátja, legjobbbarátja, akivel olyan dolgokat is megoszt, amit a párjával a legtöbb esetben nem. Ez egyfajta gyenge homoromantikus orientáció.

Fontos tisztában lenni vele, hogy ezen csoportosítások egymástól függetlenek. Nyilván vannak gyakoribb összeállítások, mint például egy magát férfiként azonosító, a jelen kor társadalmi szokásai alapján férfiként viselkedő, biológiai értelmeben is egyértelműen férfi ember, aki hetertoszexuális és heteroromantikus. De vannak mások is. Én például egy homoszexuális, homoerotikus férfi vagyok (társadalmi, biológiai és nemi identitás szempontjából is). Lehetséges, hogy valaki transznemű, de nem interszexuális, vagyis biológiailag ugyan egyértelműen nő például, de ő saját magára csak és kizárólag férfiként tud gondolni. Lehetséges, hogy valaki olyan interszexuális, akinek nincs egyértelmű biológiai neme, nincsenek kifejlett nemi szervei, és ő ennek megfelelően se nem férfiként, se nem nőként tekint magára. De ez sem kötelező összerendelődés, lehet, hogy a biológiai jellemzőitől függetlenül ő egyértelműen nőként azonosítja magát. Persze elképzelhetőek egészen "vad" helyzetek is, például egy homoszexuális, heteroromantikus feminin transz férfi.

Szintén rendkívül fontos tudni és elfogadni, hogy ezeket a dolgokat senki sem választja. Senki sem tudatosan alakítja ki bármilyen orientációját vagy jellemzőjét. Az emberek annak születnek, ami. Ezt pedig mindenkinek el kell fogadni. Ami nem is értem, hogy lehet kérdés, hiszen az, hogy más valaki hogyan néz ki, hogan viselkedik, milyen ruhát hord, kinek a kezét fogja meg az utcán, kit csókol meg a buszmegállóban, kivel képzeli el a hátralévő életét, az égvilágon semmiféle hatással nincs senki másra. Ezért érthetelen számomra, hogy ez hogyan és miért vált ki egyeskeből olyan heves indulatokat, mint amit sajnos manapság egyre gyakrabban tapasztalunk.

2021. júl. 16. 09:39
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!