Ha a gyermek áprilisban tölti be a 3. évét, és csak szeptemberben kezdi az ovit, a köztes időben van lehetősége az anyának még otthon maradni vele, és csak utána visszatérni a munkahelyére?
Köszi a lekezelő hangnemet, én is ezt írtam (hogy előbb viszem mielőtt még betöltené) de a kérdező szeretett volna vele otthon maradni 3 éves koráig.
De ezek szerint nálatok akkor nem is kérik hogy pontos időpont legyen megjelölve hogy mikor állsz munkába.
Nálunk már a lányomnál is úgy kérték a munkáltatóit hogy legyen rajta mikor kezdek (tök értelmetlenül mert szeptemberben kellett volna kezdenem, de csak nov 2án tudták fogadni a gyereket)
"De ezek szerint nálatok akkor nem is kérik hogy pontos időpont legyen megjelölve hogy mikor állsz munkába."
De, kérik, és úgy kértem a munkáltatóit. Mivel max. november 30-i beszoktatással lehetett jelentkezni és minél később akartam, hogy kezdjen (mert szívem szerint én is maradnék 3 éves koráig, de itt nálunk csak évi egyszer lehet a következő évre jelentkezni a bölcsibe. A tavaszi szülinapja előtt kicsivel csekély eséllyel juthatna be, mert csak ha megüresedik vennék fel.)
De ez, hogy így kértem a munkáltatóit még mindig nem jelent semmit a tényleges kezdésről. Csak annyit, hogy ez a szándék. Előfordulhat, hogy csak kiadják a szabit és ki is rúgnak.
Felmerült bennem h mi van akkor ha egy olyan településen lakznk ahol nincs bölcsi?
A munka helyben van (mondjuk önkormányzat, v kisbolt) de a legközelebbi bölcsi 20 kmre.
Ilyenkor mi van?
13!
Ilyenkor jön szóba az, amit sokan elfelejtenek: a felelős gyermekvállalás része az is, hogy nem csak az elson3 évre tervez az ember. Tehát ha gyereket vállalok, akkor előre végiggondolom kb a középiskoláig a meddig maradok otthon vele, hova hordom majd orvoshoz, bölcsibe, oviba, általános iskolába, hogy oldom meg a betegséget, nyári szünetet. Tehát mondjuk Alsokismackofalvan, ahol egy utca van, nincs orvos, bolcsi, ovoda nem vallalnek gyereket.
20 km nem távolság. Ennyit biciklizek városon belül naponta. Adott esetben gyerekkel.
Egyébként meg szomszéd, nagyi, rokon, (csana, magán bölcsi) ... vagy kibekkeled oviig. Ha az sincs a falun belül, akkor lenyeled a békát és keresel élhetőbb lakhelyet vagy ingázol.
Amúgy kistelepülési ovi általában fel tudja venni a 2,5 évest is, akár év közben is. Így is ki lehet váltani a bölcsit. Ahol gyerekhiány van, ott a szobatisztaságot se szokták kikötni (törvényileg máshol se köthetnék, de pelenkázni nem kötelesek, az meg a gyereknek nem jó, ha éretlen és napi tízszer öltöztetik).
#14 erre inkább nem is reagálok!
Szép nagy városi.... vagy
#15 nem irigyellek hogy ha ezt télen nyáron csinálod. De azért anyuméknál télen nincs az út takarítva. Kocsival is horror nem h bicajjal. Nem beszélve arról h az csak reggel már 40 km (ugye oda, vissza) Busz persze reggel 6kor megy, vissza meg 8kor jön. Tehát esélytelen beérni.
Nyilván mindez csak fikció! Csak eszembe jutott hogy hogy lehetne ezt megoldani.
Ez a 2,5 éves oviba menés pl nem jutott eszemve. De igen. Valóban azért a faluban nincs annyi gyerek h ne lenne hely
"14 erre inkább nem is reagálok!Szép nagy városi.... vagy"
Hja, ha neked a felelős gyermekvállalás ezt jelenti, akkor jelentem, szivesen, sőt, büszkén vagyok "Szép nagy városi.... "
Nyilván féketek nem szokás előre tervezni, felénk igen. Nem két napra.
Szia.
Mint írtam ez csak egy kitalált helyzet. Az meg h szerinted egy faluba inkább ne is vállaljon gyereket senki, egyedül téged jellemez!
Azért az általad kivitelezett gyermeknevelés szép lehet. Arra tanítod a gyerekedet h falunk inkább forduljon fel?
Örülj annak h városinak születtél 😉
18!
Javaslom az értő olvasás gyakorlását. "Tehát mondjuk Alsokismackofalvan, ahol egy utca van, nincs orvos, bolcsi, ovoda nem vallalnek gyereket."
Egyes szám, első személy, vagyis ÉN. Én nem vállalnék. Te vállalhatsz, ha akarsz.
Nem tanítom arra a gyereket, hogy a "falunk forduljon fel". Arra tanítom, hogy gondolkozzon, mielőtt cselekszik. Igen, látom, nálad ez luxus.
Vita vége, szia.
Nálunk is nagy dilemma ez.
Én irodában dolgozom, vagyis megyek vissza dolgozni a varosba.
A varosba csak akkor veszik fel, ha szeptember 1el már 3 éves. Ez okés is, de szept 1el mehet csak.
Áprilisi a fiam is, áprilistól szeptemberig blicceljük ki valahogy...
Itt a faluban van ovi, 2és fél évesen be is vennék. De csak úgy, hogy 8tól 3ig.
Na már most nekem 7től fél4ig van a munkaidő. +fél óra az út reggel is vissza is. Eselytelen.
A városi ovi meg ott az iroda mellett.
En kiveszem a szabijaimat, áprilisban meg még májusban itthon tudok lenni. De hogy júni/júli/augusztusban mi lesz?!
Ferjem reggeltöl estig dolgozik, se vinni se hozni nem tudja.
Nálunk valszeg a mama lesz mozgósítva.
Bölcsi nem jatszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!