Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy lehet azt elfogadni,...

Hogy lehet azt elfogadni, hogy nem olyan a gyerek, mint a többi és nem lelsz a gyermekedben egy csepp örömöt sem?

Figyelt kérdés

Megállapították, hogy autista. Nekem az egész életem rossz volt: bántalmazó szülők, bántalmazó osztálytársak, stb. Azt hittem, hogyha nekem lesz családom, akkor majd jobb lesz. De nem, tévedtem.

A gyerekem autista. Az egész élet egy szenvedés vele.

Van arról papírom, hogy autista. Nem fog tudni beilleszkedni, nem fog tudni elvegyülni a többi gyerek között. Az átlagot se éri el. Lehet nem is mehet majd iskolába, helyette speciális iskolába kell majd járjon. Az is kérdéses, hogy fog majd tudni beszélni. És nekem oda kell leparkolnom, nekem oda kell mennem szülői értekezletre. Aludni se bírok a gondolatoktól, ami hónapok óta a fejemben cikáznak.

Több, mint 20 válasz érkezett a kérdéshez, amiben leírták, hogy rossz egy beteg gyerek mellé még egy gyereket bevállalni, mert akkor az nulla törődést kapna, mert mindig csak a beteg gyereken lenne a hangsúly. Ezért innentől kezdve le is mondhatunk a második és a harmadik gyerekről, mert nem akarom, hogy szenvedjen még több ember, mert nem egy hálás feladat.

Fudoklok a ki nem mondott szavaktól és az elfolytott indulatoktól, mert nem mondhatom el a saját családomnak se, hogy mit gondolok. Ilyen témában nem is lehet őszintének lenni senkivel sem, csak névtelenül, mert megköveznek.

Hogyan fogadjam ezt el?

2021. jún. 24. 12:40
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
45%
Csak nekem furcsa, hogy az elmúlt pár évben rengeteg gyereket diagnosztizáltak autizmussal? Azért ez 20-30 éve nem volt ennyire jellemző!
2021. jún. 24. 13:19
 12/30 anonim ***** válasza:
97%
20-30 éve csak rámondták, hogy fogyatékos. Voltak korábban is bőven, csak nem voltak diagnosztizálva.
2021. jún. 24. 13:21
 13/30 anonim ***** válasza:
40%
Szerintem messze nem a legrosszabb az autista, abból van nagyon jó állapotban lévő is, sokan normál iskolába járnak, én is nem egyet ismerek akin észre se veszed, hogy autista. Egy értelmi fogyatékos gyerek sokkal rosszabb helyzetnek tűnik, fejleszteni se lehet ha olyan a probléma. Én vállalnék a helyedben második gyereket, nem is igazán értem miért nem akarsz, de addig is türelem, pár éves koráig nem lehet tudni milyen szinten autista. Ismerösök között van autista, 4 évesen kezdett beszélni, most 6 éves és normál általános iskolába megy, tudom nem mindenkinél alakul ilyen jól, de remény van rá azért.
2021. jún. 24. 13:29
 14/30 anonim ***** válasza:
98%
Kérdező, olvasd el a Bánatkő című könyvet (Kálmán Zsófia írta a Bliss alapítványtól). Nekem sokat segített (vak az ikreim egyik fele, 250 km.re hordtuk iskolába, kollégista volt 6 éves korától, szerintem kb el tudja képzelni mindenki az érzést)
2021. jún. 24. 13:36
 15/30 anonim ***** válasza:
99%

Két gyermekem van 8-5 éves fiúk. A nagyobb autista, nem beszél, szavakat sem mond. Mindenre ami új, idegen, hely,érzés düh rohamai vannak, csap üt rúg harap. Nem képes egyedül enni, nem szoba tiszta. Inni sem tud magától. 6 évi próbálkoztunk, de nem tudtuk ellátni itthon. A kicsi szenvedte meg, mert a nagy nem fogadta el, sokszor ütötte a hasam, a babát is.

Egy pesti magán otthonban van, havonta látogatjuk. De a tesót nem vihetjük be, mert agresszív lesz. Engem felismer, de az apját nem.

Borzalmas anyának érzem magam, de így nem megy tönkre az életünk.

2021. jún. 24. 13:38
 16/30 anonim ***** válasza:
95%

Mi a férjemmel már 10 évvel ezelőtt megbeszéltük, hogy ha értelmileg ekkora baj lesz a gyerekünkkel, akkor intézetbe adjuk.

Nincs mindenkinek akkora lelki ereje, hogy az egész életét feltegye egy gyerekre, aki ekkora gondoskodásra szorul élete végéig (pl. ha szűrésen kiderül valami, eleve nem tartjuk meg).

2021. jún. 24. 13:44
 17/30 anonim ***** válasza:
85%

Vállalatunk második gyereket. Le merem írni: abszolút önző módon azért, mert úgy gondoltam, hogy "nekem is jár egy ép gyerek". Benne volt a pakliban, hogy a második se lesz az, de kellett.

És bejött: a kisfiam az ép eszem örzője. Részben neki köszönhető, hogy még (nem mindig) de bírom a nagyobbal járó terheket.

5 éves (majdnem 6), értelmileg enyhén érintett, de pont annyira igen, hogy lehetetlennek tűnik a felzárkóztatás. Folyamatosan hordjuk mindenhova, küzdünk (igaz fogy az erő).

Szerencsére a testvér téma nála jól sült el, sokat fejlődött szociálisan a testvére társaságában, a kicsi is szereti (2). Határozottan jó testvérek, a 3,5 év korkülönbség ellenére nagyon gyorsan összenőttek. Nyilván azért, mert a nagylány csak testileg majdnem 6 éves, mentálisan sokkal kisebb a korkülönbség.

Nem mondom hogy könnyű, de a kicsi miatt nem élünk annyira elszigetelten mint előtte, nem érezzük annyira kirekesztve magunkat, tudunk boldogok is lenni.

Arra mondjuk kíváncsi leszek, hogy mi lesz, ha a kicsi beéri értelmileg a nagyot.

2021. jún. 24. 13:54
 18/30 anonim ***** válasza:
96%

"Szerintem messze nem a legrosszabb az autista [...] Egy értelmi fogyatékos gyerek sokkal rosszabb helyzetnek tűnik, fejleszteni se lehet ha olyan a probléma."

Ezzel az a probléma, hogy a kettő nem zárja ki egymást. Az autistáknak csak nagyon kis hányada rendelkezik normál IQ-val, még kevesebb magas IQ-val. Ezt nagyon elcseszte a média.

[link]

2021. jún. 24. 14:02
 19/30 anonim ***** válasza:
99%

Az nagyon nem oké a családod részéről, hogy megköveznének, ha őszintén beszélnél az érzéseidről. Normális családban lehet erről beszélni, és nem kell rózsaszín ködöt hazudni. Normális, egészséges család megérti, hogy mit jelent az autizmus, megérti, hogy mit lehet egy ilyen gyerekkel és mit nem. Itt nem csak a beteg gyerek a teher neked, hanem a családod kóros hozzáállása is. Remélem, azért a férjeddel tudtok őszintén beszélni, ez nagyon fontos lenne.

Mióta van meg a diagnózis? Mert ha nemrég, akkor könnyen lehet, hogy idővel nem fogod ilyen súlyosnak látni a helyzetet. Amikor valami rossz hír jön, az ember hajlamos még súlyosabbnak ítélni a dolgokat, mint amilyenek valójában. De idővel kiderül, hogy annyira azért nem rossz a helyzet. Keresd kitartóan a fejlesztési lehetőségeket, jó integráló óvodát, iskolát, más autista gyerekek szüleinek a tapasztalatát. Ez nagyon sokat számít.

2021. jún. 24. 14:11
 20/30 anonim válasza:
42%
Aztakur***et, nem gondoltam volna soha, hogy ez ennyire durva.
2021. jún. 24. 14:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!