Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hány éves kortól ajánlott egy...

Hány éves kortól ajánlott egy gyermeknek egy másik nyelvet megismerni az anyanyelvén kívül?

Figyelt kérdés

A párom szerint kb. 6 éves koráig nem lehetne (még nincs közös gyermekünk, csak tervezzük, beszélgettünk róla, kinek milyen elképzelései vannak), mert úgy gondolja, hogy addig a saját buborékában kell élnie. Én személy szerint úgy gondolom, hogy játékosan tanítani nem válhat a hátrányára, persze ez képességtől is függ, erőltetni semmit nem szabad.

Nektek mi a véleményetek? Akinek már van gyermeke, az hogyan vélekedik erről a témáról?

2021. jún. 23. 07:44
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
77%

8!

Nos, Hollandiában élek 10 éve. Eddig még nem sikerült egyetlen olyan hollanddal se összefutnom 16 és 96 között, aki nem beszélt volna angolul folyékonyan. Itt az A ltalános iskolák kb 1%-ban kezdenek 8. évfolyamon angolt tanulni a gyerekek, akkor is csak max héti egy órában. Középiskolában jön be igazan a nyelvtanulas, szakközepben egy, az angol, gimiben plusz mellé egy vagy kettő. A többség a 4. év végére nyelvvizsgát tesz.

Nem a korai kezdésen múlik, hanem az elszántságon és az érdeklődésen.

A 60 feletti marokkoi csoporttarsam középfokú holland nyelvvizsgát tett le egy év tanulás után, amiből konkrétan tanárral, tanfolyamon heti egyszer 3 óra oktatás volt.

Akarat, érdeklődés, energia befektetés

2021. jún. 23. 08:22
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyban függ a gyerektől és az idegen nyelvtől is. Jó, ha a gyerek először elsajátítja a saját anyanyelvének hangkészletét és grammatikáját (stb.), és kiépít egy korának megfelelő szókincset. Ha ez nincs meg, károsabb az új nyelv, mint amennyi haszna van.

Ha biztos az anyanyelvi tudás, (és a gyerek érdeklődik!) akkor játszogatva el lehet kezdeni tanulgatni. Én nem tanítanám, csak, ha kifejezetten kéri, de ez már az én személyes véleményem.

((6. Mentális problémákat ugyan nem okoz, de nyelvi késést okozHAT a több nyelvű közeg. Ha érdekel a téma, szívesen keresek erről forrást.))

2021. jún. 23. 08:26
 13/20 anonim ***** válasza:
41%
A 6-os vagyok: köszi, elvileg tudom, hogy NÉHA okozHAT késést a többnyelvü környezet, viszont rengeteg egyéb tapasztalat alapján a legtöbb esetben nem okoz.
2021. jún. 23. 08:32
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Azt mondják, hogy ha nem másik nyelvterületen laktok vagy az egyikőtöknek nem anyanyelve, akkor káros otthon okítani, hisz valószínűleg hibásan tennétek és nem "őszintén". Az más, ha külföldön laktok vagy otthon eleve több nyelven beszéltek, akkor ugyanúgy fogja tanulni, mint ti anno az anyanyelveteket, nem tudatosan, mint egy nyelvórán, hanem belenőve. Egyébként meg ahogy írták, nem lesz hátránya abból, ha később kezdi, inkább az érdeklődésen és abból fakadó szorgalmon múlik (mint minden más tantárgynál), hogy mennyire lesz benne sikeres.
2021. jún. 23. 08:39
 15/20 anonim ***** válasza:
78%

Mi Németországban élünk. A lányom két és fél éves koráig elsősorban magyarul tanult, bár már ekkor is érintkezett a német nyelvvel. Majd bekerült az oviba, ahol minden németül megy, ennek most egy éve. Magyarul szinte hibátlanul beszél (olyan hibákkal, amik az ennyi idős gyerekeknél általánosak), németül ugyan még nem annyira jól, de úgy is ki tudja fejezni magát és szinte mindent ért. Probléma nélkül elmondja a dolgait németül. Azon a szinten van már most, amit én felnőttként sok év kemény munkájával értem el.

Aztán múltkor arra lettem figyelmes, hogy angolul számol. Kiderült, hogy beült a nagycsoportosok angol foglalkozására. Majd arra kért, hogy angolul tegyek neki mesét.

Egyszerűen ragadnak rá a nyelvek ennyi idős korban. És a többi gyerekre is. Több két- illetve háromnyelvű gyereket ismerünk, egyiknek sincsenek problémái és piszok gyorsan tanulnak.

2021. jún. 23. 09:24
 16/20 anonim ***** válasza:
54%
Kb 6 éves kortól
2021. jún. 23. 09:25
 17/20 anonim ***** válasza:
61%

Nálunk a faluban (osztrák határ mellett) 90-es évek óta van az oviban német nyelvű csoport. Én is ott kezdtem el, a generációm 14 éves korára már anyanyelvi szinten beszélt németül. Én semmi hátrányát nem éreztem, sőt.

Természetesen nem kell erőltetni, de az ég világon semmit nem árt a játékos idegen nyelvű foglalkoztatás még iskola előtt. A 2,5 évesemnek is a bölcsiben már vannak ilyen foglalkozásai, nagyon tetszik neki. Pl mondókáznak, énekelnek németül, bábszínház is van német nyelven. Unokatestvére félig német ajkú, vele az apja magyarul, anyja németül beszél és tökéletesen tud mindkét nyelven, pedig csak 4 éves.

2021. jún. 23. 09:37
 18/20 anonim ***** válasza:
38%
Ragadnak rájuk, de el is felejtik, ha nem használják. Rokonom 4 éves koráig kint élt egy arab országban, arab dadusa volt, utána Németországba költöztek. Sulira már egyáltalán nem tudott arabul, viszont megtanult németül. A magyart használták otthon, de mára hallom, egyre törtebben beszéli, ha évente egyszer beszélünk, mert vagy 20 éve csak az anyukájával beszél magyar-német keverék nyelven és rég nem laknak együtt. Viszont a német mellett perfekt angol, amit csak a suliban kezdett tanulni, mert később azt használta a munkahelyén majd elvett egy angol anyanyelvű nőt. Szóval jó dolog persze, hogy nem kell már egy adott a nyelvet megtanulnia, amennyiben azt viszi tovább, bezsebelheti majd az ötösöket meg korán egy nyelvvizsgát, és nem fog félni más nyelven kommunikálni, szóval ebben biztos magabiztosabb lesz. De nem kell félni tőle, hogy valami hátrányt szenved a gyerek, vagy rosszabb lesz IQ-ja, ha nem fejleszted agyon.
2021. jún. 23. 10:22
 19/20 anonim ***** válasza:
62%
amikor jön... te ne tanítsd idegen nyelvre, azt hagyd meg a képzett oktatóknak. esetleg szerezz mellé egy idegennyelvű babysittert, ránk öcsémmel kölyökkorunkban egy francia lány vigyázott sokat, amit utána bár iskolában egyáltalán nem tanulhattunk, köszönve a blfasz iskolarendszernek meg az apánknak, de később fiatal felnőttként mindkettőnknek feljött az egykori tudás, most középfokot fejezem be egy nyelvsuliban, tanulnom kell, de pl a szókészletet csak eszembe kellett juttatni, nem megtanulni.
2021. jún. 23. 18:58
 20/20 anonim ***** válasza:

Hát figyelj, én eddig mindig úgy jártam, hogy ha az egyik idegennyelvvel elkezdtem többet foglalkozni, és tanulni, akkor a másikból, nagyon ritkán akár a magyarból "felejtettem" sokat.

Úgy látszik, csak engem ver a sors, de biztos másoknak is vannak ilyen nehézségeik.

A több anyanyelvű gyerekeket meg egyenesen irigylem már szinte.

2021. jún. 23. 20:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!