Hány éves kortól ajánlott egy gyermeknek egy másik nyelvet megismerni az anyanyelvén kívül?
A párom szerint kb. 6 éves koráig nem lehetne (még nincs közös gyermekünk, csak tervezzük, beszélgettünk róla, kinek milyen elképzelései vannak), mert úgy gondolja, hogy addig a saját buborékában kell élnie. Én személy szerint úgy gondolom, hogy játékosan tanítani nem válhat a hátrányára, persze ez képességtől is függ, erőltetni semmit nem szabad.
Nektek mi a véleményetek? Akinek már van gyermeke, az hogyan vélekedik erről a témáról?
8!
Nos, Hollandiában élek 10 éve. Eddig még nem sikerült egyetlen olyan hollanddal se összefutnom 16 és 96 között, aki nem beszélt volna angolul folyékonyan. Itt az A ltalános iskolák kb 1%-ban kezdenek 8. évfolyamon angolt tanulni a gyerekek, akkor is csak max héti egy órában. Középiskolában jön be igazan a nyelvtanulas, szakközepben egy, az angol, gimiben plusz mellé egy vagy kettő. A többség a 4. év végére nyelvvizsgát tesz.
Nem a korai kezdésen múlik, hanem az elszántságon és az érdeklődésen.
A 60 feletti marokkoi csoporttarsam középfokú holland nyelvvizsgát tett le egy év tanulás után, amiből konkrétan tanárral, tanfolyamon heti egyszer 3 óra oktatás volt.
Akarat, érdeklődés, energia befektetés
Ez nagyban függ a gyerektől és az idegen nyelvtől is. Jó, ha a gyerek először elsajátítja a saját anyanyelvének hangkészletét és grammatikáját (stb.), és kiépít egy korának megfelelő szókincset. Ha ez nincs meg, károsabb az új nyelv, mint amennyi haszna van.
Ha biztos az anyanyelvi tudás, (és a gyerek érdeklődik!) akkor játszogatva el lehet kezdeni tanulgatni. Én nem tanítanám, csak, ha kifejezetten kéri, de ez már az én személyes véleményem.
((6. Mentális problémákat ugyan nem okoz, de nyelvi késést okozHAT a több nyelvű közeg. Ha érdekel a téma, szívesen keresek erről forrást.))
Mi Németországban élünk. A lányom két és fél éves koráig elsősorban magyarul tanult, bár már ekkor is érintkezett a német nyelvvel. Majd bekerült az oviba, ahol minden németül megy, ennek most egy éve. Magyarul szinte hibátlanul beszél (olyan hibákkal, amik az ennyi idős gyerekeknél általánosak), németül ugyan még nem annyira jól, de úgy is ki tudja fejezni magát és szinte mindent ért. Probléma nélkül elmondja a dolgait németül. Azon a szinten van már most, amit én felnőttként sok év kemény munkájával értem el.
Aztán múltkor arra lettem figyelmes, hogy angolul számol. Kiderült, hogy beült a nagycsoportosok angol foglalkozására. Majd arra kért, hogy angolul tegyek neki mesét.
Egyszerűen ragadnak rá a nyelvek ennyi idős korban. És a többi gyerekre is. Több két- illetve háromnyelvű gyereket ismerünk, egyiknek sincsenek problémái és piszok gyorsan tanulnak.
Nálunk a faluban (osztrák határ mellett) 90-es évek óta van az oviban német nyelvű csoport. Én is ott kezdtem el, a generációm 14 éves korára már anyanyelvi szinten beszélt németül. Én semmi hátrányát nem éreztem, sőt.
Természetesen nem kell erőltetni, de az ég világon semmit nem árt a játékos idegen nyelvű foglalkoztatás még iskola előtt. A 2,5 évesemnek is a bölcsiben már vannak ilyen foglalkozásai, nagyon tetszik neki. Pl mondókáznak, énekelnek németül, bábszínház is van német nyelven. Unokatestvére félig német ajkú, vele az apja magyarul, anyja németül beszél és tökéletesen tud mindkét nyelven, pedig csak 4 éves.
Hát figyelj, én eddig mindig úgy jártam, hogy ha az egyik idegennyelvvel elkezdtem többet foglalkozni, és tanulni, akkor a másikból, nagyon ritkán akár a magyarból "felejtettem" sokat.
Úgy látszik, csak engem ver a sors, de biztos másoknak is vannak ilyen nehézségeik.
A több anyanyelvű gyerekeket meg egyenesen irigylem már szinte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!