Miért ilyen tájékozatlanok az anyák sok dologban?
Te milyen forrásból tudod, hogy valami tény?
Linkeljek netes oldalakat? A 3 óránkénti szoptatást nekem csecsemősnővér mondta szidva, hogy így kellene. Anyukák dolgait nem nagyon veszem fel. Mellesleg(mondjuk én ellene vagyok, de tudok mellette érvelni) honnan tudod, hogy nem lesz rosszabb idegrendszere azoknak a babáknak, akiket gyakran felkapkodnak és nem hagynak megtanulni kezelni/kivárni a stressz elmúlását? Amivel keveset találkozol, nem tudod megtanulni kezelni, és az egész evulóció az új ingerek kezelésén alapszik, ezért fejlődtünk tovább, mert új, nehezedő helyzetekhez kellett hozzászoknunk.
Vagy mondjuk a babát soha nem ölelte semmi, honnan tudod, hogy nem lenne nyugodtabb egy kiskád meleg vízben, mint hozzáérve az anyja ilyen olyan öblítővel mosott akármilyen anyagú ruhájához? Nem tudom, szerintem gyerekezésben nincs hiteles oldal/szakkönyv, mindenki szépen képviseli az álláspontját tényekre alapozva majd abból okfejtve..
Hogyan tartsuk életben a gyereket oké, de a mai kötődő nevelésnek még nincs meg a stabil példája felnőtteknél, de ha tévednék, küldd kérlek a szaklapot, ami igazolja, hogy a többet ölelt, gyakrabban felvett(ugye ezek is szubjektív dolgok) gyerekek stabilabb, kiegyensúlyozottabb, rugalmasabb felnőttekké váltak! Nagyon szívesen elolvasnám.
Egyrészről: még megbízhatónak tűnő oldalakon is lehetnek ellentmondások. Engem pl várandóság alatt nagyon érdekelt, hogy mennyi és milyen halat fogyaszthatok, egyik oldalon a tonhal abszolút tiltólistás, a másikon meg “kis mennyiségben” (heti 1-2 konzerv) belefér. Most akkor mi van?
Másrészről elegendő a környezetben csak egy erőszakosabb szakember, aki más irányelveket követ. Párom nagyszülei anno orvosok voltak, már most azzal cseszegetnek, hogy miért nem itatjuk a 2 hónapos babát gyümilével, amire már csak azért sem értem, hogy mi szüksége lenne, mert 100% anyatejes. Hovatovább, azon is fennakadtak, hogy miért hízott ennyit a babám, ne szoptassam annyit, mert baj lesz, miközben épp ma voltunk gyerekorvosnál, aki mindent a legnagyobb rendben talált, csak úgy, mint a védőnő. És bizony ők is szakemberek, csak egy másik kor másik trendjei szerint szocializálódtak, arra meg képtelen, hogy megértsék, most nem úgy szokás sőt, vannak bizonyos dolgok, amelyek akkoriban rendben voltak, most akár a gyámügy is elvenné a babát ugyanazért.
Mindazonáltal néha én is felhúzom a szemöldökömet egyik másik kérdésnél, bár sok esetben szerintem inkább csak józan paraszti ész hiányáról van szó, nem arról, hogy nem olvasott utána.
Most is volt egy jó példa. 10 hós gyerek alvása, viselkedése megváltozott (tipikus szepa tünetek). És milyen kategóriába ír ki erről kérdést az anyja? Problémás gyerekek.🤦🤦🤦
Ha legalább a szeparációs szorongás fogalmával tisztában lenne, akkor nem itt kéne kérdezgetni, hogy más gyereke is ilyen-e
Ja, mert a 10 hó első napján beüt a szepa..
10 hós gyerek alvása 50 különböző féle okból változhat meg, attól kezdve, hogy jobban fűtenek és szárazabb a levegő odáig, hogy új óra van a szobában, esetleg több puffasztó ételt eszik, vagy csak fogzik, vagy nem bírja az új öblítő illatát az új rugdalózó anyagát, esetleg rosszat álmodik valami számára ijesztőről, amiről fogalma sincs senkinek, hogy megijedt tőle.. de neeem, biztosan szepa szorongás..
Csőgondolkozók.
Az a baj kérdező, hogy nagyon fekete fehéren látod ezt az egész gyereknevelés dolgot.
Minden gyerek más és más és nem húzhatsz rájuk egységesen semmit.
Miért, a te gyerekeid nem mennek át hozzád éjszaka, ha félnek? Igazad van, a rettegő gyerek nem bújik az anyjához félelmében! Ja várjunk csak?
Nem láttam a kérdést, amire hivatkozol, annyit tudtam belőle, amennyit írtál. De igen, akár a bújósság is lehet félelemtől, mondjuk megijedt a tűztől, rosszat álmodott, onnantól ha anya rágyújt, főz, vagy ha észreveszi a kazánnál, tévében, kint, hogy ég a tűz jobban bújik.
Én pl a vasalnivalókupactól féltem nem 10 hónaposan, de olyan ovi kiscsoportban, mert pont olyan volt félhomályban, mint egy bika. Aztán nem mertem abba a szobába menni..
1 év körül is simán produkálhat ilyet a gyerek, pláne ha mondjuk a kutyától ijedt meg, vagy a széltől(mostanában ugye viharos jégesős hideg volt sokat).
Bármi lehet, nem látsz a fejébe. Lehet az apja szakálla megnőtt és ennyi az egész.
Én sem láttam a kérdést, de elmondásod alapján nincs igazad. Anyósom állandóan azzal traktál, hogy a babámnak a hasa fáj, azért sír. Én nem voltam biztos benne, hogy igaza van, azóta tudom, hogy nincs, mert volt valóban hasfájós estéje, illetve azóta rájöttünk párommal, hogy a mi babánk nem olvasta a szakkönyveket és lehet, hogy 3 óránál előbb kér enni vagy csak ringatásra vágyik elalváshoz. Anyósom azóta is ragaszkodik a hasfájáshoz, mert ő úgy szocializálódott, hogy a baba 3 óránként eszik, nem tud mit kezdeni a ténnyel, ha másfél órára mellre kéretőzik és a ringatás fogalma is új neki, mert akkoriban divat volt berakni a dedet az ágyába, azt előbb utóbb csend volt. Na most a hasfájásnak vannak objektív jelei és emiatt éreztem azt, hogy szerintem anyósom véleménye nem állja meg a helyét, mégis napokig a pociját simogattam feleslegesen, mire úgy döntöttem, megpróbálom mellre tenni és láss csodát, egyből csend, sokszor 5 perc evés után el is aludt. Most akkor én egy tájékozatlan bunkó vagyok, mert hittem annak, aki mégis csak felnevelt már 2 gyereket, illetve amúgy egy tanult valaki?
Őszinte leszek, a gyerekvállalás eddigi életem legellentmondásosabb helyzete. 2 egyforma véleménnyel nem találkoztam még, akarnád csak a szepa szorit párom nagyszüleinek elmagyarázni, hozzád hasonlóan fognák a fejüket, hogy milyen hülyeségeket hordasz össze. Úgy, hogy a kedves dédnagymama gyerekorvos volt, dédpapa szülész!
22-es válaszoló voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!