Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nagy(obb) gyerekek szülei!...

Nagy(obb) gyerekek szülei! Nektek hiányzik a baba- és kisgyermekkor? Mit szerettek legjobban az idősebb gyereketek kapcsán, ami most sokkal jobb, mint amikor kicsi volt?

Figyelt kérdés

Gondolok itt arra, amikor már a gyerekeitek minimum iskolásak, de inkább még nagyobbak, 10-12 évesek, tehát már lassanként kamaszok. Eszetekbe jut néha, milyen volt a gyerek piciként, babának, majd utána 2-3-4 évesen? Ha igen, hiányzik az érzés?

9 hónapos a lányom, csak az előbb bőgtem el magam, hogy ez az időszak mennyire különleges és milyen hamar vége lesz. Az újszülöttkori önmagára már most nem hasonlít egyáltalán, napról-napra veszíti el a "babás" jellemzőit, képzelem mi lesz itt 10 év múlva...

Ezért szólok hozzátok, akiknek már nagyobbacska gyerekeitek vannak, hogy meséljétek el a tapasztalataitokat, mik azok a pozitívumok, amik változtak az idők során, amiket szerettek és élveztek most a gyerekekkel, ami esetleg titeket is meglepett, hogy milyen jó, pedig nem gondoltátok volna? Főleg összehasonlítva a babás évekkel, hogy kicsit felviduljak és legyen mit várnom :D

Köszönöm mindenkinek előre is és kellemes estét nektek :)

2021. ápr. 22. 19:40
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
90%

Én napokig tudnám sorolni miért jó ez a kor (7 évestől felfelé) :D szerettem babázni is velük, nem voltam az az ordítós típus, én is inkább ez a "miért nőnek ennyire"?

Őszintén mondom, hogy szuper dolog megélni azt, hogy a gyereked felnő. Persze kicsiként is van személyisége. De ez 7 éves kora után még láthatóbb lesz. Egyre több dolgot tudtok együtt megélni, és ami nagyon furcsa elsőre: konkrétan a gyerek társaságában kikapcsolódni, feltöltődni. Nagyon jó érzés hallgatni a saját, kifejezett gondolatait, nézeteit a világról. Azt hogy egyre inkább érti a vicceket például. Ami szintén furcsa, de nagyon jó érzés, amikor megérti ha valami bajod van és a saját gyereked próbál megvigasztalni. De ezt nem lehet ennyivel elmondani. Ja és még valami, majd emlékezz vissza arra amit most írok! A te 9 hónaposos mellett egy 7-10 éves nagy gyerek. De amikor majd a 10 éves lesz a gyereked, meglátod majd, hogy még mennyire gyerekes, védtelen, és őszinte még mindig. Én is azt gondoltam, korábban hogy egy 10 éves már nagy. De valójában még nagyon is szüksége van az anyjára és sokszor elesett. De az biztos hogy még nagyon tiszta szívű.

Ne siránkozz azon, hogy telik az idő! Egy 3 hónapossal is jó volt, most egy 9 hónapossal is jó. Egy 9 évessel is jó lesz. Olyan izgalmas lesz vele megélni az újabbnál újabb dolgokat! És ez nemcsak vele lesz így! Lehet akárhány gyereked, mindel teljesen más végigmenni ugyanazokon a dolgokon.

Higgy nekem! Mint írtam én is szerettem babázni. De most mégis szeretem, hogy ekkorák!

2021. ápr. 22. 22:45
 12/17 anonim ***** válasza:
88%
Csak 4 és 5 évesek, de gondolkodás nélkül visszamennék oda, amikor a nagy 1 éves volt, a kicsi pedig újszülött. A legszebb korszak volt. 😍
2021. ápr. 22. 22:49
 13/17 anonim ***** válasza:
83%
Nekem már kiskamaszok, 11 és 13 évesek. Néha hiányzik, mikor még olyan kis bújósak voltak és mindig mondták, hogy szeretlek anya stb.
2021. ápr. 23. 07:14
 14/17 anonim ***** válasza:
95%

13 éves a nagyfiam, néha eszembe jut, hogy milyen cuki kisbaba volt, milyen édes kis ovis volt, és igen, ha lenne egy időgépem, néha visszamennék megnyünyürgetni, mert tényleg nagyon aranyos volt. Viszont az ötéves öccse rendszeresen emlékeztet arra, hogy mennyire nehéz volt a naggyal is, amíg kicsi volt. Nagyon édesek az ilyen pici gyerekek, de nekem sokkal könnyebb, mióta a nagy már nagy, nem mintha mintagyerek lenne, de olyan jó, hogy már meg lehet vele jobban beszélni a dolgokat, elég ügyes már egy csomó olyan dologhoz, amiket közösen csinálunk, hogy már úgy lehet vele pl. társasozni, mint egy felnőttel (és sokszor jól el is ver benne), hogy sok dolgot megcsinál már önállóan, pl. suliba elmegy egyedül, ha kell neki valami a boltból, lemegy és megveszi magának, rendet rak (ha kellő határozottsággal ráparancsolok), sőt, bizonyos dolgokban kimondottan nagy segítség is tud lenni, és szívesen is segít (nem állandó jellegű dolgokra gondolok, de mondjuk ha csomagot várok, és nem vagyok otthon, átveszi, vagy ha otthon hagytam valamit, behozza a munkahelyemre, ilyesmik).

Mindettől függetlenül időnként eszembe jutnak olyan kiskori dolgai, amiket imádtam, és már nem mondja, nem csinálja, ezek azért néha tudnak hiányozni :) De hát nőnek, ez van, és minden életkornak megvan a maga szépsége, ahogy a maga nehézsége is. Én pl. tudom magamról, hogy a 2-5 éves kor közötti időszakot nagyon nehezen éltem túl nála is, a kicsinél is. Miután az ötöt betöltötték, mindkettővel könnyebb lett, ahogy kiscsecsemőként is könnyebb volt velük (nekem). Másnak más a könnyű.

2021. ápr. 23. 11:05
 15/17 anonim ***** válasza:
95%
Nekem van 12, 10 és 2 éves is. 3 fiú. Hiányzik, főleg most, hogy a kicsi kapcsán gyakran szóba kerül az ő kicsi koruk. DE az a büszkeség, ami egy-egy érett, felelősségteljes megnyilvanulasukkor elkap, vagy a szemtelen mosolyuk, a humoruk, a véleményük a világról (is), az onallosaguk, a kedvesség, ahogy a szeretetet kifejezik, látni, ahogy barátkoztak, izgulni, majd megnyugodni, hogy jó utat, tarsasgot választottak, ahogy segítenek, ahogy próbálnak felnőttnek látszani, majd a másik pillanatban önfeledten játszanak, látni, hogy az, amit évekig csináltál hagyománnyá válik számukra, viszik tovább a mintát, amit te adsz, a közös vacsik, amikor már igazán lehet beszélgetni és te is élvezed. És hát persze egy pillanat alatt tudnak őrületbe kergetni még mindig. Imádtam őket kicsinek, imádom most is. Csak más lett, nem rosszabb.
2021. ápr. 23. 18:44
 16/17 anonim ***** válasza:

Nagyon hiányzik, nem csak az az édes kisbaba, mert most is látom benne, annyira imádom, pedig 9 éves. Legjobban az a 2,5 év hiányzik, amikor maximálisan rá figyelhettem és annyi közös élményünk volt. Amióta dolgozok, a gyerek nyűggé vált, állandó stressz, hogyan egyeztessem össze a munkahelyet a gyerekkel. Sokat beteg, állandó éjszakázás évekig, hogy a munkahely is megmaradjon, ő is jól legyen. Szegényke mindig azt élte meg, hogy nem vagyok jelen, hiába vagyok itthon, ha beteg, akkor is munkahelyi dolgokat intézek. Engem ez nagyon nyomaszt, ő is érzi szegényke. Szerintem nagyon magányos mellettem.

Emlékszem egy estére, amikor együtt néztük a kedvenc sorozatát, a Micimackót. Az utolsó rész következett, amikor Róbert Gida és Micimackó utoljára érnek rá együtt lenni, amikor nem kell csinálniuk semmit. Vagyis amikor épp a semmit csinálják. És tudják, hogy ennek vége, mert Róbert Gida iskolába megy. Olyan szép a könyvben és annyira szépen átjött abból a régi Disney meséből is! Elnéztem őt, 2,5 éves volt, a haja még itt-ott pöndörödött és arra gondoltam, most van utoljára időm arra, hogy igazán Anya legyek. Éppen készültem visszamenni a munkahelyemre. Megéreztem a mese miatt, hogy vége és nagyon fájt. Nyilván szüksége volt arra, hogy kinyíljon neki a világ. De az, hogy nem marad semmi már, csak a munka és a háztartás meg állandó rohanás az ovi/iskola, munkahely között, ami mellett ő már csak egy kis kolonc lesz a nyakamon, akit meg kell oldani, de akire energiám már nem marad semmi, az nekem nagyon fáj és neki is.

2023. okt. 18. 20:52
 17/17 A kérdező kommentje:
Hű, de örülök neki utolsó, hogy rátaláltál erre az ősrégi kérdésemre :) Jó volt most megint visszaolvasni a válaszokat, meg is könnyezem itt a dolgokat. A nagylányom már 3 éves, nagy ovis, tünemény, és pont ma sírtam el magam a férjemnek, hogy a kedvenc alvósa már nem olyan fontos neki, mint mondjuk fél éve volt. Ugyanakkor annyira jókat szoktunk beszélgetni már, olyan ennivalókat mond, hogy nem lehet nem imádni :D Meg a közös játék és úgy általában a világ megismerése egy fantasztikus csoda vele. És időközben született egy kistestvére is :) Mondjuk ő is már lassan kikerül a baba-korból, egy hónap és 1 éves lesz, de egy kicsit most még jobban kiélvezem a babázást. Kár, hogy olyan hamar elmúlik ez az időszak, ugyanakkor tény és való, hogy nagyobb gyerekkel ezerszer könnyebb. Főleg, ha már többen vannak :)
2023. okt. 18. 21:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!