Kíváncsi vagyok más anyukák véleményére. 12-éves kislányom Hanna nevet kapta, akkoriban nem volt elcsépelve. Most meg minden 2.kislányt így hívnak. Akinek hasonló korú Hanna nevezetű gyermeke van, benneteket nem zavar?
Nekem nem Hanna a nevem, de elég népszerű: Bence. 6 osztálytársamat hívták Bencének, minket is vagy a vezetékevünkön, vagy (ha volt második név) a második keresztnevünkön hívtak.
Engem nem nagyon zavart, kivéve egy esetet: évzáró volt, bizonyítvány osztás. Sorolják a kitűnő tanulókat, hogy fáradjanak fel a színpadra. Nekem nemcsak a keresztnevem, de a vezetéknevem is gyakori volt. Mondják: "Xy Bence példamutató magatartásáért és szorgalmáért, kimagasló tanulmányi munkájáért könyvjutalomban részesül." Erre fogtam, kimentem. Mindenki nézett rám, hogy mit akarok én, amikor rájöttem, hogy nem nekem kellett volna kimenni, már késő volt. Főleg úgy, hogy harmadikos volt a gyerek, kis pöttöm, én meg hetedikes voltam, 170 cm. Egészen a ballagásig szivattak ezzel, mindig égett a pofám. Nemrég voltam osztálytalálkozón, ott is felemlegették, már nem éreztem cikinek, jót nevettem rajta.
Én 83ban születtem. Akkoriban a Viktória név nem volt túl gyakori. Majd 10 év múlva bekúszott a top5-be. Mégse találkoztam túl sok Vikivel. Engem nem zavart. Anyukám néha emlegette, hogy hogy felkapták a nevet, de ennyi.
Tenni nem tudsz ellene. De ahogy itt írta valaki, már 2008ban is felkapott név volt, így nem nagy magic, hogy sok gyereket hívnak így.
Ez amúgy is kiszámíthatatlan, az én lányom neve 50. körül van a gyakorisági listán most is, 10 éve is a körül volt, amikor a nevét választottuk.
Mégis 3 ilyen nevű kislány van az osztályban, 22 gyerekből. Az összes többi lánynévből csak 1 van, még a gyakoribbakból is. Engem amúgy nem zavar.
Engem Hannának hívnak és körübelül a lányával egy idős vagyok.
Ugyan ez volt, mikor megszülettem. Ritka volt a Hanna név, ezért gondolom mindenki rá kapott, és igy lett nem ritka.
Engem zavar, mert 2 Hanna van az osztályban, és néha nem tudjuk, kire céloz tanár(habár nekem hál' Istennek van egy második nevem). A szüleimet nem hiszem, hogy zavarja, mivel ugye nem ők vannak összezavarodva a suliban, amikor felszólítanak egy Hannát, annyira meg nem fontos, hogy panaszkodjak miatta nekik.
Egyébként annyira nem zavar vészesen, hogy bele pusztuljak, de zavaró néha.
Nekem három Sándor, két Balázs, két Bence, két Péter, négy István és öt Katalin nevű osztálytársam volt általánosban*, én Ágnes vagyok, középiskolában még volt két Ági rajtam kívül az osztályban.
*Voltak más nevűek is, de ez nagyon megmaradt. Az öt Katiból ketten középiskolában is az osztálytársaim voltak.
Mi pont most gondolkozunk lánynéven, a Hanna tűnik befutónak, és a gyakorisága nem hagy nyugodni, pont ezért keresgélek ilyen kérdéseket. Van egy másik esélyes név is, ritkább, de a hangzása kevésbé tetszik, mint a Hanna, illetve kb. születésekor lenne a névnapja akkor, és még a jelentése is elég szerencsétlen. Szóval a Hanna felé húzunk, gyakorisága ellenére.
Annak kapcsán, hogy sokan lesznek azonos névvel egy csoportban/osztályban:
Azért ez nem olyan egyértelmű, hogy így alakul, a véletlenen is múlik, nem azonos a Hannák eloszlása iskolákban, városokban. :) Két gyerekem van, 3 és 5 évesek, egyikük csoportjában sincs egy Hanna se, viszont az egyiknél 23 gyerekből 3 Milán van, a másiknál 17 gyerekből 2 Zoltán, 2 Zita. Pedig ezek nem is a leggyakoribb nevek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!