Két vezetéknév vagy két keresztnév, esetleg mindkettő?
Amióta eszemet tudom, mindig is két keresztnevet szerettem volna a gyerekemnek, nincs kifejezett oka, nem hagyomány a családban. (Ha lehet mellőzzük, hogy két keresztnevet adni értelmetlen, minden érvelés nélkül, nem ez a kérdés lényege.)
Házasságkötésnél meg kell adnunk a majdani gyermekek vezetéknevét, és szóba került, hogy kötőjellel megkapná az én nevemet is, mivel ritka és jól is hangzik együtt. Viszont párom szerint két keresztnévvel nagyon hosszú lenne a gyerek neve ebben az esetben, amiben igaza van. Bár nekem tetszenek a hosszú nevek is, de nem akarnék kiszúrni a leendő gyerekkel/gyerekekkel.
A vezetéknév 6 szótagos lenne (2-4), ha csak az ő nevét kapná, akkor 4 szótagos lenne. Nevekből a fiúknál a 2-4 szótagosok tetszenek nekünk, lányoknál pedig a 2-3 szótagosak jellemzően; de nyilván nem választanánk két kifejezetten hosszú nevet, inkább két rövidebbet, vagy 1 hosszabbat és 1 rövidet.
Ti melyiket tartanátok fontosabbnak: hogy továbbvigye a ti neveteket is, vagy azt, hogy két keresztnevet adjatok neki, mint ahogy mindig is szerettétek volna?
Hát nekem nincs két keresztnevem, de hosszú az is meg a vezetéknév is. Utálom ha sok papírt kell aláírkálni vagy kitölteni. Sokszor a munkahelyen is leírom egy nap 10-15ször.
Sztem baromi nagy kib.szás lenne a gyerekkel ennyi irkálni való
Tudod, mennyiszer szid majd emiatt benneteket? Hivatalos helyen mindig így kell aláírnia, hivatalosan így kell megadnia a nevét, és csak probléma van vele.
Most attól eltekintve, hogy iskolában is mennyit csúfolnák érte!
A vezetéknevet fontosabbnak tartom. A két keresztnévnek szerintem akkor van értelme, ha nagyon gyakori a vezetéknév, úgyis csak az egyiket fogjátok használni. Viszont ha a férjedé a hosszabb, nem lehet túl gyakori.
A mindenből dupla meg pláne ennyi szótagnál már túlzás (pl. egy Kiss-Papp Anna Róza, még nekem empatikusan beleférne, de egy Szabó-Mártonfalvi Miklós Adorjánt már nagyon szivatós lediktálni is, és felesleges is, hiszen a Mártonfalvi Miklós belőle bőven ugyanannyira "hatásos", azaz könnyebben megjegyezhető, praktikusabb, mégis megkülönbözteti a viselőjét).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!