Bébiszitterek, ti mit tennétek a helyemben?
Egyetem mellett több családnál is bébiszitterkedem, korábban táborokban dolgoztam, így természetesen megvan hogy milyen képességek jellemzőek az egyes korosztályokra. (Mikortól tudnak önállóan öltözködni, hasonlók.)
Három napja dolgozom egy családnál, ahol egy négyéves kislányra kell vigyáznom. Eddig az volt az elvem, hogy természetesen mindent úgy csinálok ahogy a család kéri. (Nevelési elvekre, módszerekre gondolok. Ha egy családnál a szülők szigorúbbak, én is az leszek.) De most nagyon elbizonytalanodtam. Én ilyen helikopterszülőkkel még életemben nem találkoztam. Természetesen minden szülő úgy neveli a gyerekét, ahogy a legjobbnak látja, de ezt őszintén szólva fáj néznem. A gyerek 4 éves, öltöztetik, szó szerint etetik néha mint egy babát. Segítenek neki kezet mosni (nem a szappant a kezére nyomni, hanem a kezét dörzsölni). Az udvaron nem futkározhat, mert mivan ha elesik, nem ugorhat nagyokat, mert a végén még kitörné a bokáját. Egészen konkrétan, megmondtam neki, hogyha melege van, akkor vegye le nyugodtan a mellényt és rakja le a padra. Erre bociszemekkel nézett rám. Azt hittem hogy nem értette valamiért. Miutan mégegyszer elmondtam neki, az volt a válasz, hogy a mellényt csak apa tudja levenni. Mondtam neki hogy oké, akkor csak a zipzárt húzza le. De ő nem tudja hogy azt hogyan kell.
Ez volt az a pont, ahol ledöbbentem. A 19 hónapos akire vigyázok önállóan húzza le a zonkiját, veszi le a nadrágját, és előszeretettel huzogatja a zipzárokat.
Aztán jött a pont ahol elkeseredtem. Konkrétan a gyereket nem engedik egyedül mosdóba menni. Illetve az nem kifejezés. Odatolják neki a sámlit a wc-hez, letépik neki a papírt, és anyuka büszkén mondja nekem hogy most tanulta meg kitörölni magának pisi után.
Nagy dilemmában vagyok, mert egyrészt, nagyon rugalmas a család, nagyjából akkor megyek amikor nekem jó, és ebben a helyzetben nehéz más munkát találni. (Ez heti átlag 20 óra, a többi családom csak egy-egy délután hetente.)
Ugyanakkor nem szeretnék résztvenni egy életképtelen gyerek nevélésében. A szülők otthonról dolgoznak, folyamatosan hallanak minket, többször szóltak hogy etessem a gyereket, mert csak úgy eszik rendesen. (Természetesen tud magától enni, minő meglepetés.) Amikor mondtam neki hogy vegye le a kabátját, szintén szóltak hogy segítsek neki. Bármennyire is szeretném nem áthágni a család szabályait, nevelési elveit, az én elveim nem engedik hogy etessek egy ekkora gyereket, és kiszolgáljam őt bármivel amit szeretne. Nem azért mert megerőltető lenne számomra, hanem hogy tanulja meg hogy a kanál nem terem csak úgy elé. A harmadik családomnál a négyéves simán talál magának kaját a konyhában, közben még az egyéves hugára is gondol, és kérés nélkül ad belőle neki is. (Nagyon okos kislány, tudja nagyjából hogy mit ehet a kicsi és mit nem, ha bizonytalan akkor pedig mindig megkérdezi.)
Tényleg nem tudom mit kezdjek ezzel a helyzettel. Ti mit tennétek a helyemben?
Nem a te dolgod. Nem fogod megváltani a világot, max kirúgnak. Vagy dolgozol vagy ha ez ennyire ellenkezik az elveiddel, mond fel.
Megjegyzem lehet a gyerek ilyen önállótlan. Mert a 2 éves lányom ugy ment bölcsibe,hogy se onallian nem evett, csak cumisuvegbol ivott, öltözködni önállóan nem tudott. Utólag belátom az én hibám volt, nagyon kinyaltam a fenekét és nem tanult meg önálló lenni. Bölcsiig. Ott 2 hét hét alatt mindent megtanult.
Ha megmondod úgy is elküldenek, nekem a bölcsiben mikor kértem anyukát otthon is hagyja a gyereket önállóan próbálkozni, azt mondta azért van otthon, hogy ezt megtegye a gyerekének, másnap kivette a bölcsiből.
Most vagy maradsz és mikor ezek a kretének netalán nincsenek a közelben, vagy kint vagytok próbálsz segíteni gyakorolni dolgokat, vagy a pénz miatt nyelsz.
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat! :)
Természetesen elfogadom a szülők elveit az összes családnál. Nem hagytam rohangálni ahogy kérték, de családtól függetlenül szeretek új dolgokat megtanítani a gyerekeknek. (Semmi drasztikusat. Bújócskazást,ing/kabát begombolását, mindenféle kreatívkodást a nagyobbakkal.) Ne csak azért fizessenek hogy álljak a sarokban és nézzem őket.
Az egyik családnál szemrebbenés nelkül hagyták az ötévesnek hogy éles késsel gyümölcsöt vágjon magának, hát hagytam én is, bármennyire is féltem tőle.
Voltam jópár családnál az eddigi öt év alatt, de ez a legelső alkalom amikor nehezemre esik alkalmazkodni a nevési elvekhez, pedig eddig azt hittem hogy sokfélével találkoztam.
Én a helyedben először is felfognám, hogy egy bébiszitter vagyok, akit azért fizetnek, hogy szerintük megfelelő módon foglalkozzak a gyerekkel.
Nem tudom miért jó nekik, hogy etetik, de nem is a te dolgod ezt megítélni. Taníts neki valami mást, amire vevők a szülők is, rajzolni, stb.
Vagy ha sehogyan nem megy akkor inkább mondj fel!
Nekem is volt hasonló "élményem" egy családnál, de én ott a kezembe vettem az irányítást. Aztán anyuka majdnem leesett a a székről, amikor látta, hogy a gyerek elpakolja a saját ruháit, játékait, meg gyümölcsöt eszik uzsonnára.
De tény, hogy mindig csak addig maradtam, amíg haza nem értek a munkából. Olyat nem is vállalnék, ahol a szülők is otthon vannak. A gyerek is teljesen máshogy viselkedik olyankor, és azt sem viselném el, hogy utasítgatnak a másik szobából. Nyilván mindig elmondták előre az elvárásaikat, de hogy hogyan érem el, azt rám bízták. És a végeredménnyel általában nagyon is elégedettek voltak.
Én így nem maradnék a helyedben. A leírásod alapján neked is kényelmetlen ez a szitu.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszokat! Mai nap eseményei a Ti válaszaitok és az ismerőseim arra késztettek hogy felmondjak, nem hiszem hogy megbánnám később. Ma is kijavítgattak, de ezúttal továbbléptek. Az egyik probléma az volt, hogy veleményük szerint túl gyorsan olvastam a mesét. De ahol végleg betelt a pohár az az a pont volt, amikor kezműveskedtünk, és én szemét nem engedtem meg neki hogy ész nélkül összeragasztózzon mindent is. Erre elkezdett hisztizni, amivel különösebb bajom nem is lett volna, de erre apuka kijött a szomszéd szobából, (az ajtó nyitva volt, így mindent hallott) majd a gyerek kezébe nyomta a ragasztót hogy nyugodtan csináljon vele amit akar. Engem meg lecseszett hogy miért nem engedtem neki.
Nincs a világon semmi bajom a kritikával, ha jogos. De a cseszegetésre nem vagyok kíváncsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!