Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szakítás után a (volt) pótanyu...

Szakítás után a (volt) pótanyuka szokta tartani a kapcsolatot a gyerekkel?

Figyelt kérdés

Kifejtem, hogy világosabb legyen a kérdésem.

Nem rólam van szó, de rokon van ilyen helyzetben és kíváncsi vagyok.

Adott egy apuka és az 5 éves kislánya. A vér szerinti anyuka sajnos a szülés másnapján meghalt tüdőembóliában, így a kislány őt egyáltalán nem ismerhette. Amikor a kislány 6 hónapos volt, apukának új kapcsolata lett, néhány hónappal később össze is költöztek, így gyakorlatilag a kislány babakora óta egy családként, egy fedél alatt éltek, egészen most 5 éves koráig. A kislány az apa új párját a keresztnevén szólította, tudta hogy nem a vér szerinti anyukája, de ezen kívül anya-lánya kapcsolatuk volt, nagyon jól kijöttek.

Most viszont a pár szakított, a barátnő elköltözött tőlük, apuka megint kettesben maradt a kislánnyal.

Ilyenkor hogy szokott alakulni, teljesen megszakad a kapcsolat és a barátnő, aki pótanyuka volt, a kislánnyal sem találkozik többé? Nekem ez olyan fura, hiszen a kislány 5 évéből négyben együtt éltek, nekem drasztikus lenne így az elválás. Viszont az is fura lenne azért, ha továbbra is tartanák a kapcsolatot, mikor se biológiai, se jogi kötelék nincs köztük.

Nyilván majd látom, hogy alakul ez a rokonaimnál, csak most elgondolkoztam rajta. Szerintetek mi a helyes megoldás ebben az esetben?

2021. ápr. 6. 20:15
 1/6 anonim ***** válasza:
94%

Az életben még nem láttam ilyen helyzetet, de az egész biztos, hogy a jó megoldás az, amivel mindenki elégedett.

Minden résztvevő igényeit figyelembe véve intelligens emberek képesek megbeszélni az ilyesmit.

Gyakorlatilag azon múlik, hogy a kislány és az exbarátnő szeretnének-e kapcsolatban maradni, illetve hogy az apuka ezt eltűri-e.

2021. ápr. 6. 20:21
 2/6 anonim ***** válasza:
89%
Szerintem az a korrekt, ha fokozatosan tűnik el a kapcsolat, nagyon lassan, hónapok alatt(addig valószínű, hogy be is jön a helyére egy másik).
2021. ápr. 6. 20:27
 3/6 anonim ***** válasza:
98%
Nehéz helyzet mindenkinek az biztos, pláne lelkileg. Nem tudjuk a szakítás okát, nyilván ilyenkor ez is befolyásoló tényező, mert hiába felnőtt emberekről van szó, egy durva szakítás után senki nem akarja a másikat nézegetni, pláne nem mondjuk egy hét után. Ha most ezt a tényezőt kizárjuk és mondjuk “csak” elhidegülésről, amúgy viszonylag békés elválásról van szó, amiben még benne van az is, hogy baráti viszony alakuljon ki a felek között, akkor: ha a gyerek helyébe képzelem magam és jó volt a kapcsolatom a nővel, nyilván örülnék ha nem tűnne el egyszercsak az életemből, hanem mondjuk heti-havi szinten lenne lehetőségem vele találkozni. Ha az apukát nézem akkor is örülnék egyébként, mert valószínű a lánya életében a volt párom anyuka szerepet tölt be, valószínű ilyen viszonya nem lesz a későbbi párjaimmal (attól jó még lehet, de nem olyan mintha kis korától nevelnék!) így felmérném, hogy nagy törés, ha hirtelen elveszíti, plusz segítség lehetne (ha partner benne a nő) néha vigyázni rá, illetve nem tudjuk van-e közeli nőrokon, később lehet ezzel a volt potanyuval meg tudná osztani bizalmasan a már lányosabb dolgait is. A nő helyében pedig én belegondolva nem tudnék kizárni csak úgy egy öt éves kislányt az életemből, ha tudom hogy sokat számítok neki, kvázi anyukájaként kezel, de nyilván ehhez kell, hogy apuka is partner legyen a kapcsolattartásban. Ha olyan rokon vagy akinek számít a véleménye, akkor ha mindenki partner benne mindenképpen megprobalnam elősegíteni, hogy valamilyen szinten tartsák a kapcsolatot.
2021. ápr. 6. 20:33
 4/6 anonim ***** válasza:
97%
Élő példa vagyok csak kicsit magasabb számokkal. 2 évesen kezdtem el nevelni akkori párom kislányát. 7 éves koráig voltunk hármasban majd szakítottunk. Szép lassan léptem ki az életükből. Megszakadt a szívem, hiányzott, megőrűltem. Az új pótanyukát nem szerette úgy,mint engem és folyton emlegetett így sokszor találkoztam vele. Az apja átvitte mamához és odamentem én is. Értette már a helyzetet és idővel elfogadta de nyilván nem tudtunk sűrűn találkozni. Ma már 12 éves és ha véletlenül összefutunk,megölel megpuszil.
2021. ápr. 6. 21:33
 5/6 anonim ***** válasza:
95%

Függetlenül attól, hogy nincs köztük vérségi kapcsolat, ez lelkileg egy anya-gyerek kapcsolatnak felel meg. Ha az apa (és annak új nője) egy picit is normális, valamint ha az apa a lányát egy kicsit is szereti, akkor semmiféle akadályt nem gördít az elé, hogy a lánya és a volt párja továbbra is tarthassa a kapcsolatot, ill. normális keretek között a találkozásokat segíti is. Természetesen csak akkor, ha mindkét félnek van erre igénye, de ahogyan 4-es válaszból is látszik, erre nekik nyilvánvalóan van igényük. És nem gondolom, hogy évek múltával le kéne ezt a kapcsolatot építeni. Legföljebb már az apa közreműködése nem kell a találkozásokhoz, mert a lány maga szervezi a programjait, maga el tud menni a pótanyjához, indulás előtt össze tudja pakolni a holmijait stb.

Nyilvánvaló, hogy az új nőnek el kell fogadnia ezt a kapcsolattartást, vagy kár is belekezdeni vele bármibe is.

Szerencsére valóságban nem ismerek ilyen családot.

2021. ápr. 6. 21:51
 6/6 anonim ***** válasza:
94%
Én neveltem egy kislányt 4 éves korától 10 éves koráig, igaz, neki hál Istennek van anyukája, de heti váltásban volt hol nála, hol nálunk. A szakítás után évekig gyakran találkoztunk, 2-3 havonta elutaztunk hosszú hétvégére is, az én vele egykorú hugommal hármasban (előtte is ismerték egymást persze, sokat voltunk együtt). Én úgy gondolom hogy mindenkinek jó volt így. Aztán én is várandós lettem egy új kapcsolatban, és akkor az apja, az én korábbi párom úgy határozott, hogy nem engedi velem kapcsolatot tartani többé. Utóbb elismerte, hogy a féltékenység motiválta erre, de nagyon megszenvedtük. 4 évig nem is láttam. Aztán 2 éve véletlenül találkoztunk, nagyon örültünk mindketten, azóta, igaz főleg üzenetek, telefon formájában megint kapcsolatban vagyunk. Már 18 lesz, ennél nem igényel többet, csak néha találkozunk. De nagyon örülök, hogy tudok róla, szeretjük egymást.
2021. ápr. 6. 23:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.