Szakítás után a (volt) pótanyuka szokta tartani a kapcsolatot a gyerekkel?
Kifejtem, hogy világosabb legyen a kérdésem.
Nem rólam van szó, de rokon van ilyen helyzetben és kíváncsi vagyok.
Adott egy apuka és az 5 éves kislánya. A vér szerinti anyuka sajnos a szülés másnapján meghalt tüdőembóliában, így a kislány őt egyáltalán nem ismerhette. Amikor a kislány 6 hónapos volt, apukának új kapcsolata lett, néhány hónappal később össze is költöztek, így gyakorlatilag a kislány babakora óta egy családként, egy fedél alatt éltek, egészen most 5 éves koráig. A kislány az apa új párját a keresztnevén szólította, tudta hogy nem a vér szerinti anyukája, de ezen kívül anya-lánya kapcsolatuk volt, nagyon jól kijöttek.
Most viszont a pár szakított, a barátnő elköltözött tőlük, apuka megint kettesben maradt a kislánnyal.
Ilyenkor hogy szokott alakulni, teljesen megszakad a kapcsolat és a barátnő, aki pótanyuka volt, a kislánnyal sem találkozik többé? Nekem ez olyan fura, hiszen a kislány 5 évéből négyben együtt éltek, nekem drasztikus lenne így az elválás. Viszont az is fura lenne azért, ha továbbra is tartanák a kapcsolatot, mikor se biológiai, se jogi kötelék nincs köztük.
Nyilván majd látom, hogy alakul ez a rokonaimnál, csak most elgondolkoztam rajta. Szerintetek mi a helyes megoldás ebben az esetben?
Az életben még nem láttam ilyen helyzetet, de az egész biztos, hogy a jó megoldás az, amivel mindenki elégedett.
Minden résztvevő igényeit figyelembe véve intelligens emberek képesek megbeszélni az ilyesmit.
Gyakorlatilag azon múlik, hogy a kislány és az exbarátnő szeretnének-e kapcsolatban maradni, illetve hogy az apuka ezt eltűri-e.
Függetlenül attól, hogy nincs köztük vérségi kapcsolat, ez lelkileg egy anya-gyerek kapcsolatnak felel meg. Ha az apa (és annak új nője) egy picit is normális, valamint ha az apa a lányát egy kicsit is szereti, akkor semmiféle akadályt nem gördít az elé, hogy a lánya és a volt párja továbbra is tarthassa a kapcsolatot, ill. normális keretek között a találkozásokat segíti is. Természetesen csak akkor, ha mindkét félnek van erre igénye, de ahogyan 4-es válaszból is látszik, erre nekik nyilvánvalóan van igényük. És nem gondolom, hogy évek múltával le kéne ezt a kapcsolatot építeni. Legföljebb már az apa közreműködése nem kell a találkozásokhoz, mert a lány maga szervezi a programjait, maga el tud menni a pótanyjához, indulás előtt össze tudja pakolni a holmijait stb.
Nyilvánvaló, hogy az új nőnek el kell fogadnia ezt a kapcsolattartást, vagy kár is belekezdeni vele bármibe is.
Szerencsére valóságban nem ismerek ilyen családot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!