Szerintetek ciki ha nagyon fiatalon már arra vágyom hogy szeretnék családot alapítani, gyereket vállalni?
Ugyanazt írtad le mint én. Megváltozott a táradalom, kitolódott a gyerekkor, megváltoztak a kapcsolatok is, de attól még a biológia és az emberi természet nem változott.
"mindenféle szükséges körülmény nélkül nem akarták magukat egy életre lekötni egy gyerekkel, hanem szerettek volna még szórakozni, világot látni, kötetlennek lenni, azt csinálni, amit éppen akarnak"
Ez pontosan az éretlenség dediníciója. Miért baj az, ha kimondom? Én az voltam. nem szégyen. 20 évesen ugyanezt csináltam. De a rendszer maga nem jó. Hogy 3-4-5 éveket kell még érettségi utén tanulni, hogy el tudj helyezkedni, holott régen nem véletlenül voltak a szakiskolák, 4 év elég volt, hogy kitanulj egy szakot és elmehess dolgozni 18 évesen. Egyáltalán nincs szükség tömeges diplomások képzésére, modnom ezt úgy, hogy mestert is végeztem. De azt gondolom te is elismered, hogy igencsak kevés az az ember, aki tényleg tanulni emgy oda. A többség választ egy könnyű egyetemet, lébecolós szakot, hogy ne kelljen még felnőni, felelősséget vállalnia saját magáért, hiszen a szülők fizetik, meg amúgy is még tiniknek érzik magukat. A legtöbb nő vágyik gyerekre, csak kitolódott gyerek-, és tinikor hamis illúziót keltenek bennük, hogy még bőven ráérnek és van idejük akár gyerekre, akár párválasztásra. Pedig csak a társadalom és az életünk változott a biológia nem. Eredmény: soha nem volt még ennyi meddő pár mint manapság, ami egy tragédia az érintetteknek.
Szóval de, jó ideje éretlenek és gyerekesek a huszonévesek, sajnos sokszor még a harmincasok is, ezt nem szégyen kimondani, elismerni. Más kérdés, hogy elfogadott, mert mindenki az. De az nem azt jelenti, hogy egészséges is ez a modell.
“Ez pontosan az éretlenség dediníciója.”
Hogy lenne már az értetlenség definíciója az, hogy megfelelő körülmény nélkül nem akar senki beleszülni a nagyvilágba?! Szóval szerinted rendben van otthon lakva, stabil bevétel és sokszor stabil kapcsolat nélkül gyereket szülni??
Az meg jó vicc, hogy attól, hogy valaki szeret társasági életet élni és szeret a barátaival programozni, amibe nem fér még bele a szaros pelenka cserélgetése, kapásból éretlen. Nem, ez egyáltalán nem törvényszerű, ezért is mondom hogy ismeretlen emberekről nem kellene kijelenteni olyat, amiről amúgy messze nincs teljes rálátásunk.
Egy dolog, hogy valaki nem vágyik gyerekre ennyi idősen, már miért is kéne kötelezően rögtön a húszas évei elején gyereket akarjon bárki is? De a többség messze nem is áll olyan szinten, hogy ennek “eleget tudjon tenni”, ha akarna se. Se lakás, se stabil párkapcsolat, se bevétel, tehát semmi, ami kellene. Azzal szerintem meg semmi baj, hogy kitolódott a gyerekvállalás és már nem az a normális, hogy 16-17 évesen férjhez mész és szépen szülöd sorozatban a gyerekeket.
Lehet, hogy a legtöbb nő vágyik gyerekre, de miért kéne már 21-22 évesen vagy még korábban elnyomhatatlan vágyat érezzen magában? Van aki ennyi idősen még nem érzi a késztetést, csak később, nincs ezzel semmi baj. Akar, MAJD. Majd ha Ő késznek érzi magát, majd ha adottak a körülmények. Semmiről nem fog lemaradni, ha nem szül egyetem alatt huszonpárévesen, hanem vár még néhány évet, elvégzi a sulit, dolgozik, stabil kapcsolatot alakít ki.
Nem a múltban kellene élni és arra hivatkozni, hogy régen ekkor már rég volt legalább 2 gyerek, 2021 van, a nők is tanulnak, élik az életüket, ahogy nekik megfelel és majd ha odajutnak és azt érzik gyereket akarnak, akkor vállalnak.
De az több, mint nevetséges hogy minden huszonévest éretlennek és felelőtlennek nevezünk, mert igényük van még (pár évig) a kötetlen életükre, a szabadságra, a szórakozásra! Azért az még mindig érdekelne, hogy aki soha nem is akar gyereket, az örök éretlen? Érdekes..
Maximálisan egyetértek a 20-22-vel.
A felelősséget és érettséget baromira nem csak és kizárólag a gyerekvállalási szándékban kellene mérni, sőt! Elég nevetséges kijelenteni, hogy minden fiatal, akiben még nincs meg a vágy (és lehet soha nem is lesz, na és?) egy gyerek iránt az automatikusan éretlen és felelőtlen. Amúgy mintha valami bűn lenne az, hogy egy 20-on éves fiatal felnőtt egyetemista még szeretne szórakozni, barátokkal programozni, szabadnak lenni, nem is értem. Egyből valami jelzőt kell aggatni rájuk, mert nem lehet ám elfogadni, hogy ő pontosan tudja magáról, hogy nem való még neki gyerek jó pár évig, így nem is szül lesz, majd lesz, ami lesz alapon bele a világba. Ezt azért nem nevezném felelőtlenségnek, sokkal inkább az a felelőtlenség, amikor az otthon élő huszonéves kis hölgy úgy dönt ő aztán érett egy gyerekre és hazaszül anyuék nyakára, csak mert ő vágyott gyerekre és ő milyen érett és felelősségteljes. Hát azért nagyon nem.
Azt pedig nem a fiatalokra kéne fogni és nem kizárólag őket kéne “hibáztatni”, amiért kitolódott a gyerekvállalás! Szerintem semmi gond nincs azzal, hogy nem 18 évesen szülnek a nők vagy még előbb, mondván ez a dolga egy nőnek és amúgy sincs beleszólása, hanem ma már merik úgy élni az életüket, ahogy nekik jó és megfelel és csak akkor szülnek, ha saját maguktól érzik rá a késztetést. Legyen ez 25, 28, 30 vagy 32 évesen, lényegtelen.
Egyáltalán nem ugyanazt írtam, mint te, te ugyanis kapásból éretlennek és felelőtlennek tituláltál minden fiatalt, aki nem akar adjuramisten egyből gyerekgyártásba kezdeni.
“de az nem azt jelenti, hogy jó is.”
Ahogy azt sem, hogy rossz. Miért is lenne rossz az, hogy kitolódott a gyerekvállalás és nem 17-18 évesen szülnek a nők, hanem csak pl a húszas éveik végén?? Őszintén nem látom hol van ebben a probléma és mi ezzel a gond, mert szvsz semmi. Sőt szerintem halistennek, hogy ma már nem azt a világot éljük, mint régen, ahol elvárás, hogy minél előbb házasodj és szülj.
21-es es a 26-os kivaloan leirta az igazat😊
Tetszik nem tetszik...
22 és 24 kiválóan leírta az igazat. 🙂
Tetszik, nem tetszik.😙
22 évesen szültem. Nem tervezett baba, de nagyon orültünk neki. Házasok vagyunk, azóta jon a teso.:)
3 éves a gyermekünk, s 28 hetes vagyok a tesóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!