Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Akik két nevet adtok a gyermek...

Akik két nevet adtok a gyermeketeknek, miért?

Figyelt kérdés

Nem kötekedni vagy vitát indítani szeretnék, csak kíváncsi vagyok. Egyik oldal ellen sem vagyok kifejezetten, csak érdekel a miért. Van ugyebár, aki tiszteletből adja nagyszülőről, dédszülőről, apukáról stb. a második nevet. Olyan ismerősöm is van, akinek nem tudtak dönteni a szülők és mindkettőt adták, hogy majd a gyerek eldönti neki melyik tetszik neki (végül összevonva használja a kettőt, mert mindigis úgy hívták a szülei, amiatt, hogy később dönthessen, tehát végül itt is a szülők döntőtték el valamilyen módon). Meg kettőt még értek, de van osztálytársam akinek 4(!!) keresztneve van.

Ti miért adtok, adnátok kettő (vagy több) keresztnevet a gyereketeknek? Az ismerettségi körömben senkit nem ismerek, aki mondjuk a másodikat használná, de van aki kifejezetten utálja a második nevét.

(Hangsúlyoznám, semmi bajom sincs a több névvel! Megértem, hogy gyakran szépen hangzik két keresztnév egymás mellett, de én javarészt tényleg azt tapasztalom, hogy az emberek nem szeretik)

És ha több keresztnevetek van, vagy van tervben esetleg megírhatnátok a kedvenc kombinációtokat, de ez már tényleg csak kíváncsiság :)

Tudom, hogy mindenkinek a magánügye, hogyan nevezi el a gyermekét, tényleg csak a jóindulatú kíváncsiság hajt :) Anyukámnak is két neve van, szerintem nagyon szépen hangzik, attól függetlenül, hogy ő nem szereti.

2021. márc. 7. 20:56
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
100%

Nekem csak egy van, amit utálok, és mindig irigyeltem azokat, akiknek kettô van, mert ôk választhatnak. Ezért mindig is kettôt terveztem adni, de úgy alakult, hogy külföldi a férjem, és az ô országban, ahol élünk, nem elfogadott a két keresztnév. Így hát egy lett.

Igazából mivel a gyerek kettôs állampolgár, megtehettük volna, hogy a magyar törvény alapján két nevet kap, férjem országában pedig a magyar irat alapján jegyeztetjük be. De mivel itt külön rubrika sincs két nevet beírni, csak úgy jegyezték volna be, ha mondjuk a neve "Kovács Péter Géza", hogy egybevonják a neveket, vagyis "Kovács Pétergéza". És így szerepelt volna a neve az összes itteni hivatalos iratán. Ez azért hatalmas kiszúrás lett volna a gyerekkel.

2021. márc. 8. 06:23
 22/25 anonim ***** válasza:
21%
Mert az tetszett. Nem mind3gy neked?
2021. márc. 8. 06:35
 23/25 anonim ***** válasza:
88%
Mert katolikusok vagyunk, de az adott névnek ami tetszett, nem volt védőszenje, ezért választottunk mellé egy olyant aminek van. :)
2021. márc. 8. 07:06
 24/25 anonim ***** válasza:
100%

Hasonló okokból, mint a 23-as, nekem is két nevem van. :)) Illetve hivatalosan csak az első van az anyakönyvben, mert a második lemaradt az adminisztrációban (ez van, módosíthatnám utólag, de lusta vagyok).

De otthon családom a másodikon hív (ez a védőszentem neve), amúgy meg az elsőt használom máshol.

Nekem még nincs gyerekem, de csak egy keresztnevet tervezünk adni, szerintem praktikusabb.

2021. márc. 8. 08:57
 25/25 anonim ***** válasza:
100%
Viszonylag gyakori a lányunk vezetékneve, ez kapott két keresztnevet. A másodikat a nagyszülő és dédszülő után kapta. Ha testvére lesz, akkor ugyanez lesz a módszer.
2021. márc. 8. 12:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!