Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Akik két nevet adtok a gyermek...

Akik két nevet adtok a gyermeketeknek, miért?

Figyelt kérdés

Nem kötekedni vagy vitát indítani szeretnék, csak kíváncsi vagyok. Egyik oldal ellen sem vagyok kifejezetten, csak érdekel a miért. Van ugyebár, aki tiszteletből adja nagyszülőről, dédszülőről, apukáról stb. a második nevet. Olyan ismerősöm is van, akinek nem tudtak dönteni a szülők és mindkettőt adták, hogy majd a gyerek eldönti neki melyik tetszik neki (végül összevonva használja a kettőt, mert mindigis úgy hívták a szülei, amiatt, hogy később dönthessen, tehát végül itt is a szülők döntőtték el valamilyen módon). Meg kettőt még értek, de van osztálytársam akinek 4(!!) keresztneve van.

Ti miért adtok, adnátok kettő (vagy több) keresztnevet a gyereketeknek? Az ismerettségi körömben senkit nem ismerek, aki mondjuk a másodikat használná, de van aki kifejezetten utálja a második nevét.

(Hangsúlyoznám, semmi bajom sincs a több névvel! Megértem, hogy gyakran szépen hangzik két keresztnév egymás mellett, de én javarészt tényleg azt tapasztalom, hogy az emberek nem szeretik)

És ha több keresztnevetek van, vagy van tervben esetleg megírhatnátok a kedvenc kombinációtokat, de ez már tényleg csak kíváncsiság :)

Tudom, hogy mindenkinek a magánügye, hogyan nevezi el a gyermekét, tényleg csak a jóindulatú kíváncsiság hajt :) Anyukámnak is két neve van, szerintem nagyon szépen hangzik, attól függetlenül, hogy ő nem szereti.

2021. márc. 7. 20:56
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
90%
Mi is kettőt adtunk, ugyanabból az okból, amit a második válaszoló is említ. A férjemnek és nekem is kettő van, ezért úgy döntöttünk, folytatjuk a hagyományt.
2021. márc. 7. 21:29
 12/25 anonim ***** válasza:
91%
Nálunk nem divat a kettő keresztnév, a kislányunknak megis kettőt adtunk. Parom édesanyja elhunyt, már én sem ismertem. Én ajánlottam, hogy ha szeretné párom, adhatjuk másodiknak a nevét. Tiszteletféleképp, majd meséljük később neki, miert az a neve, kiről kapta. Meg eleve rövid a vezetéknév,az első keresztnév is, így még jobban is hangzik.
2021. márc. 7. 21:30
 13/25 anonim ***** válasza:
97%

Úgy tudom h nem lehet csak 2 keresztnevet adni Mo-on.

A baráti körünkben is minden gyerkőc 2 nevet kapott.

Mi mind a 3 gyerkőcnek csak 1 keresztnevet választottunk. Eddig még nem bántuk meg.

Egy egy papírmunka a 3 gyereknél (adókedvezményről, pótszabiról)

kész rémálom így is.

2021. márc. 7. 21:32
 14/25 A kérdező kommentje:
Igazatok van, kettőt lehet! Neki a többi keresztnév, viszont mindig így mutatkozik be, nem tudom, nekünk már "természetes" hogy ő Benedek Zsolt István Jakab XY, elnézést, butaságot mondtam. De mint a mellékelt ábra mutatja, van aki keresztnévnek pakol oda még kettőt, szerintem annak sincs sok értelme...
2021. márc. 7. 21:56
 15/25 anonim ***** válasza:
76%

4 keresztnév Magyarországon nem adható, 2 a maximum.

Azért fogok 2 adni mert szépnek és elegánsnak találom, illetve azok a nevek amiket kiválasztottunk nagyon tetszik mind kettő, nagyon összeillik a kettő.

2021. márc. 7. 22:02
 16/25 anonim ***** válasza:
96%

Nekem két kereszt évem van, férjemnek csak egy, talán ez miatt volt, hogy én kettőt akartam, ő pedig feleslegesnek gondolta :D

Kezdetben volt egy befutó név, mindkettőnknek tetszett, majd szülés előtt nem sokkal, a férjem gondolt egyet és mást akart, találtunk egy másikat ami szintén tetszett, de nekem az első választás lett a befutó, így közös nevezőre jutva lett a gyereknek két neve, mindkettőnk vágya teljesült :D

2021. márc. 7. 22:13
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
Mi azért adtunk két nevet, mert a vezetéknév nagyon gyakori és a hozzá kinézett keresztnév sem volt olyan nagyon ritka. Ráadásul rövid is, így két névvel teljesen jól hangzik.
2021. márc. 7. 22:29
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
Két keresztnevet fogunk adni, egyrészt mert mindkét név kedvenc, nem tudunk választani, másrészt mindkettő rövid és együtt tök jól hangzik. :)
2021. márc. 7. 23:21
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Regen lehetett adni 4 nevet, de ezt csak erdekessegkepp írom. Anyukám évkönyvét nezegettem es talaltam 1-2 embert, akinek 4 keresztneve volt pl. Kovacs Etelka Mária Terézia Rozália. Megkerdeztem nagymamamtol, hogy ez, hogy lehet. Azt mondta, regen lehetett, nem volt sok ilyen, de aki 4 nevet adott, abból az első volt, amit a szülők valasztottam, aztan az anyuka es a ket nagymama neve.

Én gondolkodtam 2 neven a gyerekeimnek, de vegul ugy voltunk vele, hogy ha kislanyunk lesz, nem adunk meg egyet, mert aztan, ha meghazasodik es Kovacs- Varga Daniellakent veszi majd fel a nevet, nem kell meg egy nev, mert csak kicseszunk vele ha majd le kell írnia.(Plusz hosszú a vezeteknevunk es a keresztnév is amif valasztottunk) Mikor a kisfiunk megszuletett, o vegul ket nevet kapott. A párom szerette volna,ha megkapja az ő nevet, nekem nagyon tetszett a név egy új valtozata, amit siman adtam volna első nevnek is, de nem akartam, hogy ilyen hasonlo nevük legyen.(Zoltán a ferjem, Zolta lett a kisfiunk második keresztneve).

2021. márc. 8. 00:55
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
Ferjemnek bejegyezve egy van, de a csaladjaban 4nek mondjak: Tamas Tibor Andras Gergely -> sajat neve, anyai nagyapa, apai nagyapa, vedoszent. Gondolom regen hasznaltak a pontosabb beazonositas miatt, igy johet ossze a negy.
2021. márc. 8. 04:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!