Akik két nevet adtok a gyermeketeknek, miért?
Nem kötekedni vagy vitát indítani szeretnék, csak kíváncsi vagyok. Egyik oldal ellen sem vagyok kifejezetten, csak érdekel a miért. Van ugyebár, aki tiszteletből adja nagyszülőről, dédszülőről, apukáról stb. a második nevet. Olyan ismerősöm is van, akinek nem tudtak dönteni a szülők és mindkettőt adták, hogy majd a gyerek eldönti neki melyik tetszik neki (végül összevonva használja a kettőt, mert mindigis úgy hívták a szülei, amiatt, hogy később dönthessen, tehát végül itt is a szülők döntőtték el valamilyen módon). Meg kettőt még értek, de van osztálytársam akinek 4(!!) keresztneve van.
Ti miért adtok, adnátok kettő (vagy több) keresztnevet a gyereketeknek? Az ismerettségi körömben senkit nem ismerek, aki mondjuk a másodikat használná, de van aki kifejezetten utálja a második nevét.
(Hangsúlyoznám, semmi bajom sincs a több névvel! Megértem, hogy gyakran szépen hangzik két keresztnév egymás mellett, de én javarészt tényleg azt tapasztalom, hogy az emberek nem szeretik)
És ha több keresztnevetek van, vagy van tervben esetleg megírhatnátok a kedvenc kombinációtokat, de ez már tényleg csak kíváncsiság :)
Tudom, hogy mindenkinek a magánügye, hogyan nevezi el a gyermekét, tényleg csak a jóindulatú kíváncsiság hajt :) Anyukámnak is két neve van, szerintem nagyon szépen hangzik, attól függetlenül, hogy ő nem szereti.
Mivel a családom arab származású így mindenképp arab nevet szerettem volna. De ne gondolj kacifántosra. 😂
A páromnak pedig egy magyar név tetszett tehát megkapta az arabot és a magyart is.
Nekem is két nevem van, a másodikat használom. Talán e miatt is tetszik, ha valakinek kettő van.
"Sajnos" a környezetemben elszaporodtak a kettős nevek, ott azért, mert az első név "magyar" és a második név a védőszent neve.
Nálunk a második nevet a nagyszülők után kapja/kapta.
Volt olyan osztálytársam gimiben, akiről harmadikban tudtuk meg, hogy igazából mi a második nevén hívjuk, mert ő azt szerette, otthon meg mindenki az elsőn hívta. Nála jól jött a második név.
Minden mostanában született gyereknek minimum 2 neve van. Nem értem én sem, akármelyik osztálytársamnak volt 2 neve, szörnyen bosszantotta. Egyrészt sokan nem tudták melyiket használja, másrészt teljes név aláírásnál nagy kib*szás.
Persze vannak kivételek, de alapvetően "nem elég különleges a gyerek, ha nem Izabella Zselyke a neve, hanem mondjuk Petra".
Meg kettőt még értek, de van osztálytársam akinek 4(!!) keresztneve van.
Kizárt, mert két keresztnévnél több - legalábbis Magyarországon - nem lehet. Régen, a Habsburgoknál és más királyi családokban, ott igen, máig is, például Angliában.
Öcsémnek és nekem is kettő van. Az első ritka - az enyém nagyon, annyira, hogy egy lányról tudok még, hogy így hívják -, a második ismert. Otthon a ritkát, máshol inkább a másodikat használom, már évek óta, így nem kell magyarázkodni. Anyukám nem örül, ha ismerősök, munkatársak stb. a második nevemen hívnak, amit azért sem értek, mert őt is úgy hívják. Anyukám neve a második keresztnevem, öcsémnek viszont egész más, mint apukámnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!