Egyedulallo szulok hogy oldjak meg a gyereknevelest es a munkat is egyszerre?
Szerencsere en meg a felesegem egyutt fogjuk nevelni a gyerekunkret de vannak csaladok ahol az egyik szulo lelep, vagy tragedia miatt egyedul marad egy kis gyerekkel.
Ok hogy tudnak dolgozni menni egy 1-2 eves gyerek mellett?
Tegyuk fel hogy nagyszulok messze laknak es nincs rokon a kozelben aki segitene. A szulo fiztese meg nem eleg bolcsodere is.
Nem tudom Magyarorszagon van e valami tamogatas ilyen esetben de most ezt mellozzuk mert vannak olyan orszagok ahol nincs gyes, gyed meg ilyenek hanem csak jovedelemado kedvezmeny ha a szulo dolgozik.
Ha en egyedulallo szulo lennek akkor a bolcsode a fizetesem nagyreszet elvinne, annyi se maradna mint amennyi a minimalber.
Magyarországon az állami bölcsi ingyenes, és a baba 20 hetes korától mehet, egyedülálló szülők előnnyel indulnak a bölcsis felvételinél. Az egy dolog, hogy akkor még azért nem szokták beadni, de ha nincs más mód, akkor ez is opció. És akkor anyuka tud dolgozni, illetve munka mellett is kapja a juttatásokat a gyerek x éves koráig (GYED, GYES). Plusz van csp, adókedvezmény. Ha özvegy, akkor arra is kap juttatást, ha jól tudom, de ha csak szétmentek a gyerek apjával, akkor jár a gyerektartás.
Hogy az USA-ban hogy oldják meg, azt nem tudom, ottani egyedülálló szülőket kérdezz meg, nyilván megoldják ott is valahogy, nem hallani tömegesen éhenhaló családokról.
A bölcsiben csak az étkezést fizeted, az még a családi pótlékból is kb kijön. Amúgy meg futsz reggel meg futsz este, bölcsi-munkahely, gyerek mindenhol veled.
Nem az a kérdés, hogy oldod meg, mert meg kell szóval meg is fogod.
Unokatesóm Amerikában él, a gyerek kb 2 éves volt amikor elváltak. Egy darabig odaköltözött az anyósához és ők segítettek a gyerekre vigyázni. Mikor sikerült talpra állnia, akkor meg keresett egy olcsóbb bébiszittert.
Mindezt azért írtam le, hogy lásd, hogy támogató családi háttér nélkül ne vállalj bizonytalan anyagi helyzetre gyereket, főleg ne egy olyan országban, ahol nagyon drága a bölcsi. Korábban kellett volna erre gondolnod és csakis akkor vállalni gyereket, amikor már meg tudtok élni gyerek mellett is 1 fizetésből.
Több ismerősöm ezt úgy oldotta meg, hogy anyuka a gyerekkel élt Magyarországon, amíg a gyerek nem lett ovis korú, addig apuka sűrűn járt látogatóba meg küldte a pénzt. Valamit valamiért...
Ötéves koráig neveltem egyedül a nagyfiam szuletesetol kezdve. Kétéves koráig gyed-én voltam vele, nem volt sok, de megéltünk belőle. Utána ment bölcsibe, én meg dolgozni.
De a kicsivel sem volt más, pedig akkor már volt egy férj is a képletben. De szóba sem került, hogy gyed után én ne dolgozzak, nekem is alapvető volt, meg hát szerintem Magyarországon a legtöbb család nem él meg egy fizetésből, vagy legalábbis csak nagy lemondasok árán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!