Mandula műtétet ez indokolja??
Nekem pontosan a horkolás miatt vették ki 3 évesen az orrmanduláim. Én cefettük horkoltam. Jelenleg csak akkor horkolok (34 vagyok) ha baromi fáradt vagyok.
A rndes manduláimat pedig 12 évesen vették ki.
5# igen. Nekem visszanöttek. 12 évesen a rendes mandulával még egyszer kivették.
3# voltam.
Nyugodtan vidd el a gyereket az fül-orr-gégészhez, nem fogják rögtön megoperálni. Viszont ha a nagy orrmandulák okozzák a horkolást, akkor valószínűleg javasolják a műtétet.
A gyerekek gyakran náthásak, ilyenkor az orrmandula még jobban megduzzad, elzárja a fülkürtöt, ami negatív nyomást alakít ki a dobüregben, és a gyerek ettől rosszul hall. Ez nem túl feltűnő, főleg, ha már tud beszélni a csemete, de mégis lassítja a szókincs fejlődését, elhúzódó beszédhibát okozhat, és akadályozza a pontos beszédészlelés kialakulását, ami előfeltétele az olvasás-írás megtanulásának.
A gyereknek hallania kell, milyen hangokból áll a szó, mert csak akkor fogja tudni, milyen betűket írjon, hogy a gomba-ból ne hagyja ki az m-et, és a hasonló hangokat is meg kell tudnia különböztetni (ö-ű, o-u, t-d, és hasonlók). Ennek az elsajátítása lassú folyamat, és jó hallás kell hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!