Anno miért vállaltak gyereket?
Azért, mert:
* Munkaerő.
* Abban bíztak, hogy a gyerek majd eltartja őket idős korukban. Kötelességből persze, cserébe azért, mert felnevelték.
* Nem volt fogamzásgátlás, nem volt abortusz, az egyház egyiket sem engedélyezte.
Szerintem anno egy fiúnak jobb lehetett a katonaság is, mint otthon szopni a tanyán. A lányok helyzete meg még borzalmasabb lehetett.
Nyilván voltak normális családok, de a többség hülye volt. Sokat olvasgattam a régi időkről (második vh., meg a szocializmus idejéről) és akkor az egész társadalom agresszióra nevelt volt, legalábbis nekem ez esett le a történelmi eseményekből is.
- dugni akkor is szerettek, de a legtöbb helyen nem volt a védekezés túlzottan előrehaladott / az emberek többsége nem is tudott a védekezési eszközökről
- mert beléjük volt nevelve, hogy az az élet rendje, és rendes emberek gyereket vállal
- munkaerőnek, meg hogy legyen, aki eltartja meg gondozza időskorában
- volt olyan ezek között, aki biztos szerette a gyerekét, csak ár ugye otthonról sem hozott egészséges mintát, és azt hiszi, az a normális és a követendő példa vagy a szeretet jele, hogy minden csipcsup dologért pofonnal neveli a kölköt
Túlságosan felületesen közelíted meg a kérdést. Biztosan nem vertek meg kínoztak minden gyereket de talán egy fokkal gyakoribb dolog volt ez mint manapság. Sokan nevelési célból verték meg a gyereket akik tisztelték a szüleiket es ez társadalmilag teljesen elfogadott dolog volt.
Nem is volt mindenkinek sok gyereke nálunk pl a reformátusoknal nem volt divat a sokgyermekes család 2-3 gyerek volt az átlag katolikusoknal kb 5-8 gyerek.
Sokszor 5 gyerekből 2 élte meg a felnőtt kort, vagy még annyi sem kutattam családfát tudom jól egyik felmenőm 5 gyerekéből csak 1 élte meg a felnőtt kort.
Szoval növelni kelett a esélyt arra, hogy lesz kire hagyni a földet vagy lesz aki rád néz ha beteg leszel vagy valami csoda folytán megéled a időskort.
Több gyerek több munkát képes elvégezni a földeken a lányokat férjhez lehet adni lehetőség van a rokonság bővítésére.
És fogamzásgátlás tenyleg nem létezett azt sem tudták mit jelent az. Meg a pap is azt hirdette a templomban, hogy szaporodjatok sokasodjatok.
Szerintem rossz a kiindulópontod, kedves kérdező. Tipikus példája annak, hogy miként lehet már a kérdés feltevésével is csúsztatni.
De tudod, mit? Válaszolok. Egészen pontosan arra a kérdésre, hogy: MIÉRT VÁLLALTATOK GYEREKEKET?
Nos, erre csupán annyi a válasz, hogy el se tudtam volna képzelni az életem gyerekek nélkül. Felnőttem, gyermeket vállalok. Mert csak. Mert ez az út a teljességhez, az élet körforgásához.
"Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek.
Ők az Élet önmaga iránti vágyakozásának fiai és leányai."
(Kahlil Gibran: A próféta)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!