Miért mondják azt, hogy gyerek mellett is lehet karriert építeni, amikor ez max csak akkor valósul meg, ha a gyereket a bébiszitter neveli, vagy nyugdíjas nagyszülők egy csettintésre ugranak, vagy anyuci zombiüzemmódban él?
Nincs igazad. Az én gyerekem pl 0-1,5 éves kor között rendszeresen járt be velem előadásra és zh írásra pl. Csak a vizsgákra hívtam babysittert.
Utána pedig egészen oviig bent volt velem az irodába. Ha megbeszélésre kellett mennem vagy helyszínre akkor kolléga persze vigyázott rá, ha nem akkor meg jött velem. Szerencsére fiú gyermek, érdekelte is amiről szó volt. (villamos mérnöki pálya)
Szóval nincs igazad, lehet építeni mellette akár a 0-ról is, ahogy én is tettem.
Szerintem lehetséges, de nem mindenkinek. Nyilván aki egyedülálló anya, vagy a férje nem nagyon vesz részt a gyereknevelésben, ott nehezebb. De azért egy olyan családban ahol egyenrangúak a felek munka és gyereknevelés szempontjából, vagy esetleg apuka vigyáz többet a gyerekre, simán elképzelhető. Hiszen sok apának is van karrierje gyerek mellett, akkor egy anyának miért ne lehetne. De más segítsége nélkül nagyon nehéz.
Meg szerintem ez a gyerekek számától is függ. Ha valaki tudatosan karriert akar, akkor előre kell gondolkodni, hogy abba hány gyerek fér bele, hogy ne szakadjon meg.
Én nem értek egyet azzal amit hatos ír. Ha mindkét szülő megosztja felesben a gyereknevelést, akkor egyiknek sem lesz karriere. Persze attól is függ mire gondoltok karrier alatt. Egy sima munkára?
Egyébként az én anyám épített karriert, négyen voltunk pedig gyerekek. Ennek az lett az ára, hogy végül apám lett a "családanya" o főzött, házimunkat csinált, o szervezte az életünket. Meg persze nagyon sokszor voltunk nagyszuleimnel egész nyarakra.
Most ennek mi értelme?
Azért, mert szerencsések a körülményeik és az adottságaik.
Pl. ahol mi élünk, soha, semelyik munkahelyen szóba sem jöhet, hogy bevidd magaddal a gyereket. Körbe is röhögnének a felvetésért, aztán azonnal kirúgnának, mert fél pillanat alatt találnak bármelyik nők által is betölthető munkakörre másik munkavállalót, olyat is, akinek még gyereke sincs. Itt a vírus előtt sem volt munkaerőhiány, és egy kisgyerekes nő, ha nem volt, aki besegítsen neki a gyerek intézménybe vitelébe és onnan elhozatalába, garantáltan munkanélküli volt. Nyilván Budapest teljesen más, ezer lehetőség, részmunkaidő, home office stb., onnan könnyű ilyen kijelentéseket tenni, de nem költözhet az egész ország oda.
Az sem mindegy, milyen babát/gyereket dob a gép, van, amelyik elég rendesen el tudja lehetetleníteni a mindennapokat.
Végül pedig nem mindenkinek van "olyan" végzettsége és képességei, készségei sem a megszerzésére. Hiába az elszántság és a szorgalom, ha h*lye vagy béna vagy az adott dologhoz. Lehet, hogy a papírt nagy nehezen így is összekínlódod, de attól még egy rakás fosch leszel benne, és a munkaerőpiac ennek megfelelően fog értékelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!