Szerintetek fontos, hogy a gyereknek ne nagyon átlagos/unalmas neve legyen?
Nem túlzásra gondolok de a férjem vezetékneve Nagy.
Az enyém sokkal hangzatosabb, mégse akar belemenni, hogy a gyerek nevét kötőjellel írjuk.
A keresztnév már biztosra megvan, Flóra lesz.
Azt ajánlottam fel kompromisszumként, hogy ha tényleg muszáj Nagy legyen akkor adjunk neki két keresztvenvet és legyen Nagy Flóra Viola
Így választhatna majf, hogy melyiket használja és nem olyan átlagos. A következő babát közel tervezzük és ő Anna lenne.
Nekem eddig természetes volt, hogy nem akarom a gyerekeim Nagy Flórának és Nagy Annának hívni hanem kötőjellel a saját vezetéknevemmel.
Mi a véleményetek?
28 hetes kismama
Szomorú hogy 2020-ban még mindig itt tartunk, hogy az van amit a ház ura akar, a 'zasszonynak meg kuss...
Gondolom majd akkor is ilyen önérzetes lesz a gyerekkel kapcsolatban, mikor a sz_ros pelenkát kell cserélni. Jajj nem bocs, az már a 'zasszony dolga.
Szerintem inkább legyen átlagos, akár egy hosszabb, szép csengésű név is belefér ebbe. Nekem nem hétköznapi a vezetéknevem és utálom, amikor pl. időpontfoglalásnál vagy bármikor, ha teljes néven kell bemutatkozni, állandóan vagy háromszor kell elismételnem artikulálva, meg vissza kérdeznek hogy "Milyen?"
Baromira fárasztó, és a vezetéknevet azért ritkábban használod, de egy keresztneves bemutatkozás elég gyakori. Meg mindig ezeh fognak szólítani, egész életedben...
Én nem adok a gyerekemnek csakis olyan nevet, amire nem fognak vissza kérdezni, meg megjegyzéseket tenni, hogy "de érdekes név" bla bla :D Persze ez nem zárja ki a szép csengésű nevet. Ja, és a gyakori példa, hogy "dehát a lányom csoportjában is van 3 Hanna/Emma stb". Hát én inkább lennék harmadik Hanna a csoportban, mint egyetlen valamilyen idióta névvel.
Nekem is különlegesebb vezetéknevem van és én is ragaszkodtam volna, hogy minimum kőtőjeles legyen a gyerek neve, ha átlagos a párom neve, illetve ha össze illik a 2 vezetéknév. Miért ne adhatná tovább az anyuka is a vezetéknevét? Hány olyan család van ahol apuka a képben sincs, de az ő nevét kell viselni. A gyermek közös, két félből ered így szerintem még jogos is ha mindketten tovább adják a vezetéknevet.
Illetve ha csak én adhatnám tovább a nevet is ragaszkodnék hozzá, hogy ne haljon ki a különleges vezetéknév.
De a kérdésre válaszolva, szeintem a Nagy Flóra Viola szép név de a Nagy-Keszthelyi (most írtam valamit) Flóra is jó volna.
Lehet nem leszek népszerű ezzel a véleménnyel, de szerintem fontos.
Nekem a vezetéknevem és a keresztnevem is nagyon tucat, ezért teljesen megértem a problémádat, kérdező.
(Vezetéknevem a top 5-ben van.)
Én például örültem volna a kötőjeles vezetéknévnek, abban az esetben, ha anyukámnak valami szépen csengő, ritka, és jelentéssel bíró vezetékneve van. Vagy például ha mindenképpen szerette volna továbbvinni a nevét.
Feltesómnál utóbbi volt a helyzet, és szerintem nagyon szépen csengő neve van, sokkal komolyabban is hangzik mint egy Nagy Anna vagy Kovács István.
(Természetesen a másik végletig sem kell elmenni.)
Nem értem, a többi hozzászóló miért akad ki azon, hogy azt szeretnéd, hogy a gyerek a te vezetéknevedet IS kapja. Manapság ez már teljesen elfogadott dolog.
Furcsa, hogy a férjed ennyire elzárkózik a kompromisszumtól. Ideális esetben az lenne a fontos, hogy mindketten elégedettek legyetek a választott névvel. Ha a két vezetéknév teljesen ki van zárva a részéről, akkor a második keresztnévbe legalább illene beleegyeznie. Az jó kompromisszumos megoldás lehet.
Az meg nem érv a két vezetéknév ellen, hogy "jaj de egyszer majd meg fog házasodni". Addig meg éljen egy tucatnévvel, csak azért, hogy esetleg, ha úgy akarja, majd felvehesse a férje nevét? (Amit akkor is megtehet, ha két vezetékneve van.)
Az én férjem is Nagy és most várjuk az első babánkat.
Én nagyon szerettem, h a saját nevem rövid (2 szótag a vezeték és a keresztnevem is), ezért a babánknak se akarok 2 keresztnevet, pláne nem 2 vezetéknevet, had legyen neki is szép, rövid neve. Már megvan a kislány és kisfiú nevünk is, egyik se hű de különleges, kb a top 20-30 körül vannak, nekünk így tetszik. A férjeddel juss megállapodásra, hogy fogadható el mindkettőtöknek.
Javasolnék én inkább akkor: Florinda, Florianna, Florinetta, Florianda, Floranetta, Florabella, Florina, Florentina, Florencia, Florenszia
(lehet egyébként, hogy valamelyik kicsit "sok",de szerintem amúgy szépek nagyon.)
De egyébként szóval tehát szerintem a Flóra Viola is cool, meg simán a Flóra is, de a Flóra Viola szerintem cool-abb; mint a sima Flóra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!