Ha kiderülne, hogy a születendő gyereked nagyobb eséllyel valamilyen betegséggel/rendellenességgel fog megszületni, megtartanád?
A Redditen volt egy sztori, amiben a férj és feleség gyereket akart. A diagnózis kimondta a súlyos rendellenességet. A férj abortuszt akart, a nő nem. Elváltak, majd amikor a nő 10+ év múlva rokkant bele a dologba, segítséget akart az újraházasodott, 2-(új)gyermekes extől. Az népítélet szerint a segíteni nem szándékozó ex nem s€ggfej.
Kötelezővé nem tenném az abortuszt ilyen esetben. De ez is megfontolandó, ti. éppen elég gyereknek:
1. van rejtett baja, ami csak 1-2-3 év múlva derül ki (mert annyira ritka és nincs rá egyáltalán vagy megfizethető teszt),
2. szenved el traumát a születés során,
és az ők ápolására, fejlesztésére fordítható erőforrást csökkentik az azonosítottan sérült, abortálható, de nem elvetetett magzatok.
Akkor dögöljek meg egyedül, mert örökletes betegséggel születtem? Húzhatom az igát, de párt ne keressek, mert ő lehet, hogy gyereket akar 5-10 év múlva.
Elég szarul hangzik.
#10,13
Különben még mindig nem tudjuk, hogy a kérdés milyen esetre vonatkozik.
Pl. közli az orvos, hogy...
a) <20% esély van XY-szindrómára.
b) 50% esély van rá.
d) >80% esély van rá.
a) esetben nem vetetném el, b) esetben meggondolnám, c) esetben több mint biztos elvetetném, de ha azt nézzük, hogy 10-ből 8 esetben mégsem lesz szindrómás a gyerek... Minden attól függ bevállalja-e a család, ha mégis az lesz.
Volt itt egy epilepsziás komment is... Azt meg egyáltalán nem vetetném el, bármekkora esély is lenne rá.
Mondjuk velem -szerencsére- nem jár a betegségemből adódó nehézség (csak absztinens vagyok), de ha mozgásképtelen/értelmi fogyatékos emberekre gondolsz, akkor értelek.
Bocs, ha túl hevesen reagáltam.
Úgy en-bloc az alkohol rohamkiváltó hatása miatt. Mivel nem súlyos a betegségem (EEG szinte tökéletes), ha rendesen szedem a gyógyszert (amit nyilván megteszek), egy-két pohár italtól valószínűleg nem lenne semmi bajom, ezt szakmai források is alátámasztották, de jobb az óvatosság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!