Ha apa is es en is magyar allampolgarok vagyunk, de masik unios orszagban elunk mar egy ideje es itt is fog megszuletni a babank, akkor a gyerek milyen allampolgar lesz? Es mi lesz az anyanyelve?
Lehet mas az anyanyelve, mint ami az allampolgarsagbol kovetkezne logikusan?
Hogy van ez az egesz?
Szia! Az, hogy mi az anyanyelve tőletek függ. Ha ti szeretnétek egyszer majd Mo-n élni, Mo-ra jönni, szeretnétek, hogy a nagyszülőkkel tudjon kommunikálni a gyerek, ha ti magyarul beszéltek egymással, akkor megtanítjátok magyarul. Nekem pl. nagyon-nagyon nem tetszik, ha valaki hangoztatja a magyar felmenőit, és egy büdös szót sem beszél magyarul.
Üdv.
Az állampolgárság az adott állam által meghatározott szabályoktól függ. Előfordulhat, hogy a születés helye a mérvadó és így olyan űállampolgár lesz, amelyik országban éltek, de az is lehet, hogy a szülők állampolgársága a márvadó. Ezt Nektek kell leérdeklődni.
Az anyanyelve csak Tőletek függ.
Állampolgársága: az adott ország ahol született. Bár a kettős állampolgárságot jobb lenne kérvényezni. magyar-x:)
Anyanyelve, az a nyelv amin tanítjátok.
Amúgy ha folyton külföldön lesztek akkor a gyerek kétnyelvű lesz.
Szamomra egyertelmu, hogy beszelni fog majd magyarul. Ha otthon elnenk, akkor viszont csak angolul beszelnek a gyerekkel, tehat mindegy, hol elunk, a gyerek mind a ket nyelvet beszeli majd folyekonyan.
Viszont hivatalosan mi lesz az anyanyelve? Mi lesz a szuletesi anyakonyvi kivonataba irva? Azt mi szulok donthetjuk el? Es ha en azt mondom, uzbeg, akkor uzbeg lesz az anyanyelve?
Es az allampolgarsaga?
2. válaszoló vagyok: a legtöbb országban a szülők állampolgárságát kaphatja csaka gyermek, kevés az olyan ország, ahol a születés helye lenne mérvadó (ha jól tudom, ilyen például az USA).
Jó kérdés, hogy a nemzetiségről a szülőknek azonnal kell nyilatkozniuk? Szerintem ha igen, azt is csak a szülők nemzetisége alapján lehet meghatározni (ez mondjuk akkor lenne érdekes, ha nem mind a ketten lennétek magyarok).
Csak egy peldaval tudok szolgalni, angliaban elunk a pici itt fog szuletni es magyar allampolgar lesz magyar anyanyelvel, mivel a jogszabalyok itt igy szolnak.
Neked kell utanezni az adott orszag jogszablyanak, de altalaban a szulo allampolgarsagat kapja.
En az allampolgarsaggal kapcsolatos kerdesedre tudok valaszt adni ha Angliarol van szo. Mas unios orszagba nem tudom mik a szabalyok.
Angliaba a gyerek az anya allampolgarsagat kapja minden esetbe kiveve ha az anya ferje angol. Igy lehet angol vagy kettos allampolgar a gyerek. Minden mas esetbe az edesanya allampolgarsaga a fontos. Igy ha mind a ketten magyarok vagytok akkor biztosan a baba magyar allampolgar lesz. Ezt biztosra merem allitani mert en itt vagyok kint Angliaba babasan es a ferjem angol. Igy a baba is az lesz de ha nem lennek ferjezett akkor a baba magyar lenne.
Itt le is van irva, elkuldom neked a linket angolul, de nem tudom, hogy sikerul-e megnyitnod. En valahol itt ratalaltam ra erre a reszre de eleg sokaig bongesztem:
Koszi mindenkinek.
Skociaban vagyunk, de a jogszabaly gondolom ua lesz, mint Angliaban.
Bongeszem a linket, sikerult megnyitni, koszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!