Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mikorra lesz egy kisgyermek...

Mikorra lesz egy kisgyermek önálló?

Figyelt kérdés
értem, hogy egyedül lefekszik aludni, fel tud öltözködni, enni, netán fogmosás, zuhanyzás?

2020. szept. 13. 11:54
 1/9 anonim ***** válasza:
21%
Hát figyelj ha terelgetem hogy mit csinájon akkor ezeket már a 2,5 évesem is hibátlanul végrehajtja.
2020. szept. 13. 12:01
 2/9 anonim ***** válasza:
88%
Nevelés kérdése. Ismerek olyan 17 évest aki még sosem szelt és vajazott kenyeret magának. És ismerek 7 évest aki rántottát tud sütni.
2020. szept. 13. 12:11
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Az 4.5 évesem már kb. egy éve meg tudja ezeket csinálni, sőt, kéri, hogy "egyedül, egyedül". A 7 évesem is meg tudná, nyilván, simán, de inkább nyafog és fetreng, mint hogy elinduljon végre zuhanyozni, vagy felöltözzön. Őt minden ruhadarabnál noszogatni kell, mert az életben nem készülne el.

Szerintem személyiségfüggő, hogy ki-mikor lesz önálló. De igen, :D én is ismerek olyan felnőtt férfit is, aki éhenhalna a felesége nélkül. Egyszer külön voltak 2 napot, 1 éjszakát, a pasi tényleg nem evett. Ez se normális, de létezik.

2020. szept. 13. 12:41
 4/9 anonim ***** válasza:
66%

3 évesem a zuhanyzást levéve meg tudná csinálni. Viszont nem kell neki egyedül lefeküdni aludni, amúgy is olvasok mesét.

5 évesem lehet már zuhanyozna is, de fürödni szoktak.

A hajukat én mosom.

2020. szept. 13. 13:17
 5/9 Derjaderja ***** válasza:
79%

Azért teljesen önállóan ezek inkább kisikolas korra valók. Siettetni lehet, de az értelme kérdéses.

Mondjuk a fogmosás, meg az hogy a kikészített ruhákat felvegye, vagy pár ruhából válasszon magának, az mehet kisebbnek is, de ugye egyrészt az időjáráshoz még nem tud ruhát választani, másrészt a fogorvosi ajanlás szerint kisiskolas korra alakulnak ki tényleg jó finommotorikai készségek, addig legalább napi 1 fogmosásnál a szülőnek kell segíteni.

Nekem 15 hónapos kora óta próbálkozgat a fogmosással, de mindig átsuvickolom neki én is.

Az önálló elalvás, felkelés alatt nem tudom, pontosan, mit ertesz, meg kisiskolásnak is szokás mesélni, bár van aki az 1 napos babázltól is önálló elalvást vár.

Mindenesetre az nem érdem és nem hasznos a gyereknek ha túlzottan siettetik.

2020. szept. 13. 13:27
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem gondolom hogy ezt így konkrétan év hónapra lebontva meg lehet mondani.

Az önnállósodás lassú dolog, és nem feltétlen lineáris, időnként van visszaesés is.

2020. szept. 13. 14:37
 7/9 anonim ***** válasza:
53%
3 éves a fiam, minden menne önállóan, de nem maradéktalanul. Egyedül fürdik kb fél éve mindegy hogy kád vagy zuhany, de azért gyorsan átmosdatom a biztonság kedvéért, fogmosást is csinálja, de ha nem akarom hogy baj legyen én is átsúrolom. Enni is eszik egyedül de én készítem a kajáját, max segít benne. Vizet simán enged magának a csapnál ha szomjas. Wc is megy egyedül de nyílván nagydolog után segítek. Szerintem mire elsős lesz kéne ezek nagyját maximálisan elsajátítani, addig meg gyakorol.
2020. szept. 13. 15:45
 8/9 anonim ***** válasza:
A 4 éves fiam a zuhanyzáson kívül képes ezekre. Valószínű, hogy többé-kevésbé menne az is, csak közel sem lenne olyan alapos, mintha én vagy az apukája fürdeti meg. Aludni is el szoktam kísérni, kis bújás, beszélgetés meg jóéjtpuszi erejéig, de nyilván le tudna feküdni egyedül az ágyra és betakarózni, ha muszáj lenne.
2020. szept. 13. 16:02
 9/9 anonim ***** válasza:

4,5 evesem van.

Tud oltozkodni de nincs turelmem kivarni.

A nagytesoknal sem volt turelmem mikor ennyi idosek voltak,mar megis teljesen onnalloan megteszik.

Vissza a picire,tud fogat mosni,de En is megmosom.tzd enni,inni onalloan.

Lefekudni lefekszik magatol,En utana par percel megyek be altalaban.addigra o elrakosgatja a plusseit,betakarja oket,nezegeti a mesekonyvet amit valasztott.

Zuhanyozni nem tudna meg teljesen egyedul mert nem erne fel a fuzhanyt.egyebkent mosakszik furdes kozben.

A nagyobb fiaimbol kiindulva elso osztalyos korukra,tehat 6-7 evesen mar teljesen egyedul mentek ezek a dolgok.addig az oltozkodes is ment emberi sebesseggel.

2020. szept. 13. 22:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!