Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Egy védőnőnek milyen végzettsé...

Egy védőnőnek milyen végzettségre van szüksége?

Figyelt kérdés

Még csak most fogom szülni az első gyerekem 1-2 héten belül, de a terhesgondozás alatt sem teljesen értettem, mi szerepe van a védőnőnek, amikor rendesen jártam orvoshoz és úgy egyébként is problémamentes volt végig a terhességem. Gyerekes ismerősöktől is hallom meg itt az oldalon is látom, hogy amúgy milyen banális baromságokat képesek mondani, amiket még laikusként is tudok, hogy megalapozatlan butaság (pl egyik ismerősnek beszólt, hogy a gyerek fogai először alul bújtak ki, és szerinte igazából felül kellett volna az elsőnek jönnie- vagy fordítva, tökmindegy. Meg csomó helyen olvasom, hogy a gyerek etetését akarják korlátozni, akár a mellretételek számában/hosszában iszsz babáknál, akár a hozzátáplálás mértékében- az előbb olvastam itt egy ilyen kérdést).

Abban értem a szerepét, hogy ellenőrizze a körülményeket, amikbe érkezik a pici, kövesse, hogy megkapjon minden oltást, ilyesmi, és esetleg a gyámüggyel tartsa a kapcsolatot, ha elhanyagolt, bántalmazott gyereket lát, szóval így az adminisztratív-ellenőrző szerepével tisztában vagyok, ez így rendben van, de van bármi orvosi végzettsége vagy bármi olyan jellegű képzettsége, ami indokolná, hogy ilyeneket beszóljon és meg akarjon szabni?

2020. jún. 30. 14:54
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
92%
Az enyém sose mondott baromságot, pedig 2 is volt. Bármikor amikor jöttek szívesen fogadtam őket, ezt a másodikat is pedig gyakorlatilag eddig semmi kérdésem se volt. Végzi a munkáját. Hidd el ha te kedves éa elfogadó vagy, akkor 95%ban a másik fél is az. Végzettségtől, munkakőrtől független.
2020. jún. 30. 16:44
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező ha az ismerőseid is olyanok mint te akkor akármit mondhat a szegény védőnő úgyis tenni fognak rá mert csak az a jó ahogy ők kitalálták.

Nekem is van olyan ismerősöm aki szerint a hozzátáplálást az allergénekkel kell kezdeni hogy legyen ideje megszokni a gyereknek, így a tejjel készült tejpépbe diót darál pl. Meg a 3 hós gyereket Monte pudinggal etette és nem érette miért lett tele kiütéssel és miért visított éjszaka.

2020. jún. 30. 16:52
 13/18 A kérdező kommentje:
Azt nem állítom, hogy csak az a jó, ahogy én kitaláltam, csak néha olyanokat mesélnek, olyanokat olvasni neten is, hogy egyértelműen tudható, mennyire inkompetens emberek kezébe helyezzük a bizalmat. Ezért kérdeztem, hogy egy védőnőnek pl csak egy féléves OKJ-t kell elvégeznie, vagy van egy komolyabb képzés is esetleg mögötte, amire tud alapozni (az én védőnőm pl még nagyon fiatal, 26 éves, tudtommal saját gyereke nincs, szóval olyan nagyon sok gyakorlati tapasztalata még nem lehet - a másik oldalról meg legalább nem nyugdíj előtt álló nagymama, aki 50 évvel ezelőtti dogmákat tukmál az emberre, legalábbis nagyon remélem :D A várandósgondozás alatt most így a vírus miatt találkoztunk kemény két alkalommal, egyszer amikor kiadta a kiskönyvem és egyszer most pár hete, miután már feloldották a korlátozásokat, szóval a nagy személyes kapcsolat sem alakulhatott ki köztünk). Az ismerőseim esetében meg nyilván csak az ő szemszögükből hallom a sztorit, lehet, hogy sarkítanak vagy túloznak valamit, de azért ha egy anyukának az a benyomása, hogy őt most éppen leszidták, mert nem háromóránként eteti a gyerekét, hanem igény szerint rakja mellre, akkor azért elég nehéz elképzelni a másik oldalnak az igazát is.
2020. jún. 30. 17:02
 14/18 anonim ***** válasza:
89%

Ez most olyan, mintha azt mondanád, hogy a mentőtiszt milyen jogon lát el.

Rossz szakemberek mindenhol vannak amúgy.

2020. jún. 30. 17:28
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Én szülésznőnek tanulok, 19 évesen kezdtem el, ha úgy végzek ahogy megvan írva a nagykönyvben akkor 23 évesen már végzek és szüléseket vezetek le. 26 évesen már bő 3 év tapasztalatom lesz a munkámban. Ezt csak ezért írom, mert a védőnő képzés is 4 éves, ergo neki is lehet már tapasztalata attól, hogy fiatal. Illetve igaz, nem tudom, hogy a védőnőknél, hogy van, de nálunk kötelező kórházi gyakorlatok vannak, szóval már diploma előtt van gyakorlati tapasztalatunk. :) Szóval ettől egyáltalán nem kell félni, hogy csak 26 éves és gyereke sincs, ez nem függ össze a tudásával.
2020. júl. 1. 11:06
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Meg sajnos gyakran pont az idòsebbek nem követik a szakmát, és mondanak korszerűtlen dolgokat, persze nem mind.

Amúgy nekem is vegyes tapasztalatom van a védőnőkkel, de igazából ő nem hatóság. Egyrészt azt mondasz neki, amit akarsz, masrészt semmilyen utasítást nem adhat Neked.

Max ha veszélyezteted a gyereket, azt jelentheti

2020. júl. 1. 12:32
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy persze, hogy csak a horrorsztorikat olvasod -senki bem fog felmenni netre és megírni, hogy milyen jó védőnője van. Ha szidja, esélyesebb, hogy szimpátiára talál, hogy jajj te szegény.

Tény, sokan nem követik a szakmabeli változásokat, de őszintén -az ajánlások kb pár évente változnak. Szoptatás, hozzátáplálás, minden. Pár éve még várni kellett a glutén bevezetésével, most már 6-7 hónapra javasolják. Egyre több tanulmány kezdi pedzegetni ugyanezt a többi allergénnel is, pl dió, mogyoró

2020. júl. 1. 13:21
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Ez igaz, de aki jó szakember, az ezeket is elmondja, hogy 2 éve jött egy új ajànlás, illetve tudja, hol enged lazaságot maga az ajánlás is.

De sokan tényleg a saját ötletüket mondjàk pl a sógornőmet a gyerekorvos és az idős védőnő hetekig akarta belezsarolni a tápszerezésbe, mert gyakran kéretőzött mellre a baba, aki amúgy szuperül gyarapodott, épp csak ilyen típus.

Az ő férje meg olyan, aki bízik a szakemberben és már ő is kiabált vele, hogy mért ellenkezik, biztos kell a tápszer. Az én gyerekorvos illetve a szoptatási tanácsadó barátnőim próbalták megnyugtatni.

Egyszer meg a helyettee védőnő ment (egy fiatal), és mindent megdicsért, hogy jól táplálja a babát, minden oké.

Vagy a hordozásról is rosszul tudnak dolgokat pl.

A mi védőnőnk nem olyan rossz, szimpatikus és tud mértèket a beleszólásban, de azért volt már hogy erdőbe vitt volna, ga hagyom, illetve látom, hogy némelyik témában nagyon is képzett, uptodate, a másikban meg nyilvánvalóan hibás dolgokat mondd.

Pl az én kéztő-alagút szindrómámra terhesen azt mondta, hogy a nyaki gerinccel van a baj. Most ez nyilván nem nagy dolog, csak tárgyi tévedés.

És van amelyik valóban hitből tolja a ridegtartós elveket (vagy az ellenkezőjét), gyakran pedig a mozgásfejlődést tévesen ítélik meg.

Nem bàntásból írom ezt, csak én se bízom bennük ezek miatt.

2020. júl. 1. 14:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!