Ha rossz vezetéknéven anyakönyvezték, mi a teendő?
Sziasztok!
Kislányom múlt hét kedden született. Ma kaptuk meg a TAJ kártyáját, amin a legnagyobb meglepetésünkre nem a férjem vezetékneve áll a neve előtt, hanem az én lánykorim...fogalmam sincs, hogy sikerült, mert már én is XYné néven futok, úgy vagyok a kórház nyilvántartásában is.
Ráadásul elkérték a kórházban a házassági anyakönyvi kivonatunkat, mindkettőnk papírjait, és külön meg is kérdezték adatrögzítéskor a vezetéknevet, plusz érdekes módon a kicsi csuklópántjára meg a kis kórházi cetlijére ami az ágyában volt, sikerült helyesen ráírni a vezetéknevét...
Namármost felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon csak a TAJ kártyája nem sikerült, vagy már a születési anyakönyvi kivonatába is rosszul kerülhetett a neve? Sajnos azt csak csütörtök-péntek körül kapjuk meg, addig nem tudjuk, mi van. De ha ez utóbbi lenne a helyzet: volt valakivel hasonló? Mit kell ilyenkor csinálni?
Ezt most nem teljesen értem, miért lenne rajta a gyerekek vezetékneve a házassági anyakönyvi kivonatunkon? Itt van előttem a papír, semmi ehhez hasonló nincs rajta, csak a férjem és az én adataim, ill. a házasságkötés dátuma. Pedig még csak nem is régi, áprilisban házasodtunk össze.
Nem tudom de tényleg, hogy egyesek minek pontoznak le MINDENT. Leírtam az én tapasztalatomat és azt, hogy nem okozott problémát, mégis mi a bánatos fenéért haszontalan ez szerencsétlenek? Ez legyen a legnagyobb örömötök!
Besétálsz amúgy a hivatalba ahol a házassági papírokat is intéztétek és cserélik ha esetleg nem a jó névvel küldik ki az anyakönyvi kivonatot.
Ja, értem. A megjegyzés mező üres a miénken, és nem is kérdeztek ilyesmit. Mindenesetre amit az első válaszoló írt, az alapján reménykedem, hogy nem írták el mindenhol. Csak fura, mert van már egy fiam, és az ő TAJ kártyáján az apja vezetékneve van, pedig akkor még nem is voltunk házasok.
Amúgy nem tudom, ki pontozott le titeket, nem én voltam, én zöldet nyomtam...
Szia, a házassági anyakonyvhoz szolva: úgy tudom csak akkor kell nyilatkozni ha nem egyértelmű. Ugyanis ha XYZne vagy akkor úgy tudom csak a férjed vezetéknevét kaphatna. Ha mindketten kotojelessel vagytok akkor pl csak kötőjel lehet a gyerek.
De ha a nő megtartja a nevét, akkor lehet anyai és apai vezetékneve vagy kötőjel. Ezért írják rá egyertelmusitesnek.
Én a helyedben jeleznem a hivatalnak, amint megkapom az anyakönyvet.
Ha nincs megállapodás a gyerek család nevére akkor az anyakönyvvezetőnek fel kellett volna hívnia titeket. Vagy valahogy elérnie, hogy megkérje írjatok egyet a férjeddel, és vigyétek be az anyakönyvi hivatalba.
Mindenképp hívd fel az anyakönyvvezetőt, amint megkaptad a kivonatot, mert ha az rossz akkor le kell adni a hivatalba.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!