Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha rossz vezetéknéven anyaköny...

Ha rossz vezetéknéven anyakönyvezték, mi a teendő?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kislányom múlt hét kedden született. Ma kaptuk meg a TAJ kártyáját, amin a legnagyobb meglepetésünkre nem a férjem vezetékneve áll a neve előtt, hanem az én lánykorim...fogalmam sincs, hogy sikerült, mert már én is XYné néven futok, úgy vagyok a kórház nyilvántartásában is.

Ráadásul elkérték a kórházban a házassági anyakönyvi kivonatunkat, mindkettőnk papírjait, és külön meg is kérdezték adatrögzítéskor a vezetéknevet, plusz érdekes módon a kicsi csuklópántjára meg a kis kórházi cetlijére ami az ágyában volt, sikerült helyesen ráírni a vezetéknevét...

Namármost felmerült bennünk a kérdés, hogy vajon csak a TAJ kártyája nem sikerült, vagy már a születési anyakönyvi kivonatába is rosszul kerülhetett a neve? Sajnos azt csak csütörtök-péntek körül kapjuk meg, addig nem tudjuk, mi van. De ha ez utóbbi lenne a helyzet: volt valakivel hasonló? Mit kell ilyenkor csinálni?

2020. jún. 23. 14:54
 1/10 anonim ***** válasza:
13%
Az én lányomnak is az én leánykori nevem van a TAJ kártyáján meg az adókártyáján is, soha senki nem szólt emiatt és nem kellett cserélnünk. A lakcím kártyáján, a személyi igazolványán és a születési anyakönyvi kivonatán is az apja vezetékneve van.
2020. jún. 23. 15:00
 2/10 anonim ***** válasza:
52%
A házassági anyakönyvi kivonatotokon szerepel hogy mi lesz a gyerekek vezetékneve. Ott jól adtátok meg?
2020. jún. 23. 15:00
 3/10 A kérdező kommentje:

Ezt most nem teljesen értem, miért lenne rajta a gyerekek vezetékneve a házassági anyakönyvi kivonatunkon? Itt van előttem a papír, semmi ehhez hasonló nincs rajta, csak a férjem és az én adataim, ill. a házasságkötés dátuma. Pedig még csak nem is régi, áprilisban házasodtunk össze.

2020. jún. 23. 15:09
 4/10 anonim ***** válasza:
88%
Második vagyok. Mi tavaly hazasodtunk, és rajta van a megjegyzés rovatban, hogy születendő gyermek családi neve : (név). Nyilatkozni kellett róla a hazasságkor, hogy a férjem vezetékneve legyen a babáé is. Hívd fel az anyakönyvi havatalt, ott biztostudni fogják mi a teendő.
2020. jún. 23. 15:19
 5/10 anonim ***** válasza:
70%

Nem tudom de tényleg, hogy egyesek minek pontoznak le MINDENT. Leírtam az én tapasztalatomat és azt, hogy nem okozott problémát, mégis mi a bánatos fenéért haszontalan ez szerencsétlenek? Ez legyen a legnagyobb örömötök!

Besétálsz amúgy a hivatalba ahol a házassági papírokat is intéztétek és cserélik ha esetleg nem a jó névvel küldik ki az anyakönyvi kivonatot.

2020. jún. 23. 15:20
 6/10 A kérdező kommentje:

Ja, értem. A megjegyzés mező üres a miénken, és nem is kérdeztek ilyesmit. Mindenesetre amit az első válaszoló írt, az alapján reménykedem, hogy nem írták el mindenhol. Csak fura, mert van már egy fiam, és az ő TAJ kártyáján az apja vezetékneve van, pedig akkor még nem is voltunk házasok.

Amúgy nem tudom, ki pontozott le titeket, nem én voltam, én zöldet nyomtam...

2020. jún. 23. 15:22
 7/10 anonim ***** válasza:
88%

Szia, a házassági anyakonyvhoz szolva: úgy tudom csak akkor kell nyilatkozni ha nem egyértelmű. Ugyanis ha XYZne vagy akkor úgy tudom csak a férjed vezetéknevét kaphatna. Ha mindketten kotojelessel vagytok akkor pl csak kötőjel lehet a gyerek.

De ha a nő megtartja a nevét, akkor lehet anyai és apai vezetékneve vagy kötőjel. Ezért írják rá egyertelmusitesnek.

Én a helyedben jeleznem a hivatalnak, amint megkapom az anyakönyvet.

2020. jún. 23. 16:03
 8/10 A kérdező kommentje:
Persze, ha megkapom és rossz, akkor jelezni fogom. Csak ahogy írtam, az még 1-2 nap, addig reménykedem, hogy nem az. A férjem Szabó Ferenc, én pedig Szabóné Kovács Judit vagyok (persze nem ezek a neveink, csak példa, hogy értsétek a formátumot), ezért sem értem, hogy kerülhetett az én "Kovácsom" a lányom neve elé, semmi értelme. Köszönöm a válaszokat egyébként.
2020. jún. 23. 16:12
 9/10 anonim ***** válasza:
74%

Ha nincs megállapodás a gyerek család nevére akkor az anyakönyvvezetőnek fel kellett volna hívnia titeket. Vagy valahogy elérnie, hogy megkérje írjatok egyet a férjeddel, és vigyétek be az anyakönyvi hivatalba.

Mindenképp hívd fel az anyakönyvvezetőt, amint megkaptad a kivonatot, mert ha az rossz akkor le kell adni a hivatalba.

2020. jún. 23. 18:04
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell leadni, eltehetitek emlékbe ha szeretnétek csak rányomnak egy ÉRVÉNYTELEN bélyegzőt és kapsz egy újat. De egyelőre azért reméljük, hogy a megfelelő vezetéknévvel fog érkezni.
2020. jún. 23. 19:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!