Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyerek később is megkaphatja...

Gyerek később is megkaphatja az apja vezetéknevét?

Figyelt kérdés
Ha a gyerek születésekor nem házasok, az apasági nyilatkozat nincs még meg és kb a gyerek 3-4 éves korában összeházasodnak a szülők akkor felveheti az apa nevét?
2020. ápr. 14. 11:27
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
17%

18 éves korig mindkét szülő beleegyezésével módosítható a nrve, 18 éves kora után, maga is dönthet úgy, hogy megváltoztatja a nevét. Ilyenkor új születési anyakönyvi kivonatot kap és minden okmányát le kell cserélni.

Ha módosítás után régi nevét használja, az bűncselekmény. Mivel az a név már nem létezik.

2020. ápr. 14. 14:08
 12/16 anonim ***** válasza:
94%
Nálunk 2 hétig az én nevemen volt a lányom, mert rajtunk kívülálló okok miatt nem tudtuk megcsinálni az apasági nyilatkozatot. Aztán elmentünk a hivatalba, kapott új anyakönyvi kivonatot, és új TAJ kártyát. A régi neve már sehol nem szerepel. És miután ezzel megvoltunk, kaptam levelet a gyerek családi helyzetének rendezéséről, mert náluk még nem futott át az ügy.
2020. ápr. 14. 14:30
 13/16 anonim ***** válasza:
72%

Nálunk is ez kell, mert papíron még házas vagyok és így apasági nyilatkozatot sem lehet tenni ha jól tudom. Vagyoni okokból nem váltunk el (ez most mindegy is) és még jó pár évig nem is fogunk.

Viszont a jelenlegi párommal babánk lesz. És nekünk is a párom nevére kell íratni a picit, mert automatikusan a férjemére könyvelik amit ő sem szeretne ha így maradna...

(Egyébként a férjem meg a párom jóban vannak szóval ez nem lesz probléma, csak plusz adminisztráció).

Szóval tuti lehet később is :)

2020. ápr. 14. 16:51
 14/16 anonim ***** válasza:
56%

Sógornőméknél is így lesz, mert a járvány miatt nem tudnak most házasodni az apaságit sem tudják elintezni, szeptemberben mehetnek először a hivatalba, addig nincs időpont és ügyintézés. Júniusi baba lesz.

Utólag lehet majd intézni ezt, annyi a szívás, hogy majd illetéket is kell fizetni, pedig nem az ő hibájuk, hogy a vírus miatt nincs most időpont hivatalos ügyeket intézni.

2020. ápr. 15. 11:17
 15/16 anonim ***** válasza:
51%
Nem kell illetéket fizetni utolsó. Az apasági nyilatkozat ingyenes
2020. ápr. 15. 11:24
 16/16 anonim ***** válasza:
56%
Nekik azt mondták hogy kell, nem az apasági miatt, hanem a pici névváltoztatása miatt. Illetve az iratok miatt.
2020. ápr. 15. 14:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!