Jelenleg a 2. babát várom, a másik gyerekem 20hónapos gyeden vagyok, meglehet-e szakítanom és gyes helyett, amire majd decemberre mennék mert akkor telik le a 2év gyedem, elmenni táppénzre a 2. gyerek születéséig? írjatok
13:16-os vagyok
14:07-es most kicsit belémállítottad a feszültséget, mert tényleg egy szakember javasolta az általam leírtakat. Megint felvettem vele a kapcsolatot, hogy rákérdezzek végülis mi itt az igazság.
Azért nem a férjem kapta, mert a munkaszerződése nem engedte volna, de van egy ilyen opció is, hogyha ez a megoldás tényleg jobb, mint gyesen lenni.
Senkire sem akartam ráhozni a frászt, de sajnos a munkám során elég sokszor találkozom olyan esettel, amikor pont egy szakember javasolta a "legjobb" megoldást, aztán az igencsak balul sült el. Utólag pedig már nem sok mindent lehet tenni. Gyakran ott csúszik meg a jó tanács, hogy a tanácsadó nem nézi meg körültekintően az adott esetet, keveri a táppénz szabályt a tgyás szabályaival, illetve sajna gyakran tapasztaltam, hogy néha már az egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem meghatározása is nehézséget okoz.
Én a kérdezőnknek is azt javaslom, hogy a konkrét eset leírásával kéjen írásbeli állásfoglalást a folyósítószervtől, az a tuti. De az teljesen biztos, hogy megszakíthatja a gyes folyósítását, és elmehet táppénzre a második gyermek megszületéséig, csak nem biztos, hogy anyagilag ez a legjobb megoldás.
Az oep honlapján itt van:
De igaza van a kedves kételkedőnek, nem az oep honlapja a mérvadó, hanem az eb. törvény, ezért az ottani dolgokat bemásolom:
42/D.§ (2)
A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (2)-(5) bekezdése szerint kell megállapítani.
48. § (1)
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.
(4) Ha a biztosított a (2)-(3) bekezdésben (irányadó időszakban) táppénzalapként meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik, táppénzét - az (5) bekezdésben foglaltak kivételével - a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, kivéve, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelme a minimálbért nem éri el. Ez esetben a táppénz alapja a szerződés szerinti, ennek hiányában a tényleges jövedelem.
(5) Ha a biztosítottnak azért nem volt a (2)-(3) bekezdés szerint figyelembe vehető jövedelme, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz naptári napi összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, ha az a (4) bekezdés szerint megállapított összegnél kedvezőbb.
Azt gondolom, hogy ez engem igazol, azaz, hogy a táppénzes kivételszabályt kell alkalmazni a gyed esetében is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!