Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért van manapság ennyi...

Miért van manapság ennyi korához képest lemaradt, "problémás" gyerek?

Figyelt kérdés
Ugye van ez a kötelező beiskolázási mizéria. Benne vagyok egy csoportban, ahol közel 9 ezer tag van, akik kérelmezték, hogy a 6 éves gyerekük hagy maradjon oviban. Majdnem mindenkit vizsgálatra küldenek, ahol kiderül, hogy valóban iskolaéretlen a gyerek. De mi lehet az oka, hogy ezek a gyerekek ilyen nagy számban vannak lemaradva? 25-30 évvel ezelőtt nálunk nagyon ritka volt, hogy valakit vissza kellett tartani.
2020. jan. 30. 02:29
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
83%
régen alapbol a nyári gyerekek nem mentek iskolába,évvesztesek voltak,most nekik is kötelező az iskola aki aug 31ig született.ez ha azt veszed kb a gyerekek negyede.akkor is volt akit más okbol visszatartottak,de te ovisként annyit tudtál hogy nem lett az osztálytársad.Most meg ahogy előttem írták amugy is több okbol le vannak maradva a gyerekek,szoval igy jobban érthető gondolom.
2020. jan. 30. 11:19
 12/27 A kérdező kommentje:

Azzal teljesen tisztában voltam, hogy az ovis társaim közül nem maradtak vissza gyerekek (kivéve egy, de ő szellemileg enyhén sérült volt). Vegyes csoportba jártam és az öcsêm még két évig odajárt. Úgyhogy tudom, hogy minden velem egykorú elkezdte az iskolát.

És az sem igaz, hogy a gyerekek 7 évesen érnek meg. Barátnőmék külföldön élnek és ott már 5 évesen elkezdik az iskolát.

2020. jan. 30. 11:29
 13/27 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem is összefüggésben lehet a mozgáshiánnyal. Alig mennek sétálni a gyerekkel, mert ugye mindenhova kocsival kell menni. De ha mégis, akkor meg berakják a babakocsiba!

Régebben még az volt a szokás, hogy a 3 éves gyerek sétál a babakocsiban ülő tesó mellett. Ma meg rengeteg olyat látni, hogy berakják az ikerbabakocsiba a 3-4 éves gyereket a 1,5-2 éves tesó mellé. Persze nyilván kényelmesebb a szülőnek, hogy nem kell arra figyelnie, hogy a nagyobb gyerkőc előre szalad, pedig az lenne a normális, nem pedig az, hogy ül a babakocsiban, kezében az anyja telefonjával..

2020. jan. 30. 11:30
 14/27 anonim ***** válasza:
91%
Az a suli inkább a mi ovink szintjén van, amit nyugaton 5 évesen kezdenek, úgy könnyű.
2020. jan. 30. 11:42
 15/27 anonim ***** válasza:
89%
ott ahol 5 ėvesen kezdik a sulit, az még nem rendes iskola.. Az olyasmi mint nálunk a nagycsoport, ahol már többet fogalakoznak velük, feladatlapoznak, stb.
2020. jan. 30. 12:51
 16/27 anonim ***** válasza:
100%

a gyerekek nem egyformán iskolaėrettek..

Van aki már 6 ėvesen, és van akik 7 ėvesen.

Sőt az ismerettségi körömben extrém eset is van mert már majdnem 8 volt mikor elsős lett.

2020. jan. 30. 12:58
 17/27 anonim ***** válasza:
100%
Angliában 5 évesen kezdik de nem ugyanazt tanulják mint itt az elsősök.És nincs annyi órájuk,több a játék is,egészen máshogy tanulnak,kisebb a követelmény is,tehát nem érdemes összehasonlítnai.Nem mondtk hogy 7 évesen érnek meg rá,ki korábban ki később,de egy gyerek aki betölti aug. 31én a 6ot,vagy aki szept 1-én a 7-et,sok köztük a különbség.Pedig mindkettő ugyanabban a tanévben lett iskolaköteles.
2020. jan. 30. 14:30
 18/27 anonim ***** válasza:
74%

Érdekes dolgokat írtok.

Középső csoportos a gyerekem. Most szülőin elmondták az óvónők, hogy 28 fős csoportból maximum 5 van elmaradva. Vannak kiemelkedő gyerekek, de általánosságban nagyon ügyesek. Öltözködés, rajzolás, számolás, mondókázás, étkezés, popsi törlés...

Mondjuk az óvónők is sok fejlesztő foglalkozást csinálnak velük. Csak ha esik, akkor nem viszik ki őket az udvarra.

Vannak hetesek is, akiknek feladatuk van (megteríteni az ebédhez). Szoktak beszélgetni velük pl. most a medvékről. Minden héten 1x van torna, ahol nem csak játék van. Mindig adnak ki nekik valami feladatot, amit otthon el kell mondaniuk. Pl. múltkor malac plüsst kellett bevinni.

Az ismeretségi körömben nem a gyerek nem volt felkészülve a sulira, inkább a szülők saját kényelemből tartották még ott a gyereküket.

Az egyik nagyon büszke, hogy osztályelső a gyereke. Csakhogy majdnem 8 évesen kezdte a sulit és sok 6,5 évessel szemben nem nehéz.

Szerintem az óvónőkön is sok múlik. Hiába nem csak játék van nálunk, a gyerekek szeretnek oviba járni.

2020. jan. 30. 15:53
 19/27 anonim ***** válasza:
95%

"de egy gyerek aki betölti aug. 31én a 6ot,vagy aki szept 1-én a 7-et,sok köztük a különbség.Pedig mindkettő ugyanabban a tanévben lett iskolaköteles."

Valahol húzni kell egy határt. Mindegy hol van a határ, de egy-egy évfolyamra szerintem kívánatos ha egy adott 365 napos ciklusban születettek kerülnek.

2020. jan. 30. 17:39
 20/27 anonim ***** válasza:
86%

Pedagógiai szakszolgálatnál dolgozom, mi vizsgáljuk ezeket a gyerekeket. Az Oktatási Hivatal automatikusan küldi hozzánk őket, mondjuk jobb is, mert így legalább tényleg látja is őket élő ember, nem csak pár papír alapján születik döntés.

Én nem mondanám, hogy az összes gyerek problémás, egyszerűen csak az elmúlt évek során az lett a trend, hogy hatévesen még ne menjen a gyerek iskolába, maradjon még egy évet az oviban, mert akkor _valószínűleg_ könnyebb lesz neki a suli, és - lássuk be - a szülőnek is kényelmesebb addig, amíg ovis. Ezt nem rosszallásból mondom, van iskolás gyerekem, tényleg egyszerűbb volt minden, amíg ovis volt. Más kérdés, hogy az enyém őszi születésű, eleve majdnem hétévesen kezdhette csak a sulit, eszembe sem volt még egy évet visszatartani.

Viszont azzal, hogy ez a trend kialakult, valóban tele voltak az első osztályok 7-8 éves gyerekekkel, és akik rendesen, időben kezdték, hatévesen, azok sok esetben tényleg hátrányba kerültek a náluk 1-2 évvel nagyobb gyerekekhez képest.

Hozzánk javarészt nyári születésű gyerekek szüleinek a kérelmei jöttek, ahol tényleg arról van szó, hogy a gyerek épp csak betölti a hatot és már menne suliba, és emiatt szeretnék, ha maradna mégegy évet. Ezt tök megértem. Mondjuk közülük sem gondolnám, hogy mindegyik éretlen az iskolára, de nem én döntöm el, hogy mire tegyünk javaslatot, és hát na, végül is miért genyózzunk, ha a szülőnek ez annyira fontos? Szóval itt nem arról van szó, hogy mindenki, aki maradhat jövőre is oviban, az problémás gyerek, csak éppenséggel minden gyereknél rá lehet valamire fogni, hogy miért iskolaéretlen. A szakszolgálatok meg jóindulatúan járnak el, amikor javasolják az egy év halasztás engedélyezését.

2020. jan. 31. 23:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!