Mit gondoltok, mennyi félretett összeg lenne az ideális egy gyermek születése előtt?
Persze kell félretett pénz, de 1 M-ból fél évig huznátok max ki, ah albérlet vagy lakástörlesztés is van.
Ami fontos, hogy legyetek biztosítva, pl baleset, munkaképtelenség esetére.
Aztán legyen azért a kezdö baba dolgokhoz pénz, de ez max 200.000Ft-*bol azért már szinte mindent meglehet venni, ha nem márkás és mindenböl új kell.
Ha a hónap végén mindig marad rendesen pénzetek akkor nem lesz gond. Ha már most napról napra éltek, akkor a babától sem lesz jobb.
Szerintem ez nem fix összeg
Dolgoztam anno pénzügyi tanácsadóként.
A stabil háttér az, ahol legalább 2, de inkább 3 hónapra elegendő tartalék van a jelenlegi életvitel mellett.
Ez a legszükségesebbekre általában 5-6 hónapog elég.
Nyilván, akinek nincs ez a tartalék mögötte, annak nincs ekkora különbség az életvitelszerű kiadások, és a legszükségesebb, minimum kiadások közt..
Tehát nem mindegy, hogy egy 45 nm panelt kell fenntartani, vagy egy 200 nm-es házat.
Nekünk 3 havi fizunk van tartalékban...
Plusz nyugdíjra, ltp-re teszünk félre.
Annyi, amennyi gyed alatt kiesik.
Én 2 évig szeretnék itthon maradni a gyerekkel. Mielőtt teherbe estem 2 évig úgy éltünk, mintha gyeden lennék, félre raktuk.
120ezerrel fogok kevesebbet keresni gyeden, így 24x 120.000, kB 3 milliónk van félre rakva.
Én így éreztem magam bebiztosítva. Inkább akkor hiányoljam azt a pénzt, mikor még csak ketten vagyunk, és ne akkor mikor már hárman.
És ez a pénz egy külön számlára ment, ami csak az én nevemen van, így ha esetleg a férjem bekattan, van mihez nyúlnom. Ezt ő is megértette, elfogadta.
Sokmindentől függ. Pl a jelenlegi életszinvonal.
Nekünk most 3 milliónk van, de eddig havi 800 ezerből éltünk (csed-em 500 felett van). Mivel a férjem nem keres jól, ezért kellett ez a nagyobb megtakarítás, mert a gyed max sokkal kevesebb.
Amióta CSED-en vagyok, próbálunk csak annyit költeni mint a férjem fizuja+gyed, hogy kicsit szokjuk.
Ami sikerül is, mert kevés a hitelünk (pont most csökken fundamenta lejárat miatt) + főzök és házhoz rendelem a bevásárlást, így nincs összevissza vásárlás +baba anyatejes és rengeteg pelust, törlőkendőt kaptunk, így eddig kB az oltás volt nagyobb költség
Baba elég nagy kiadás, de ez is igenytol függ. Nálunk kB 1 millió volt, de Adamo hinta, több részes baba bútor, légzésfigyelő is lett véve, ami nyilván nem legszukseglet.
Szia!
Nem reális így a kérdés, szerintem sok tényezőtől függ.
Nekünk havi 600 ezer jelenleg a fix kiadásunk, ebben nincs bent az alkalmazott járuléka+ a bére + a benzin a kocsikba.
Nekünk több millió van félrerakva.
Nem gondoltam ebbe így bele. Számomra megnyugtató, ha 1 millió forintunk mindig van, így annyi mindig van. Ezen felül már egy ideje egészségpénztári számlára gyűjtögetünk, hogy gyermekszületésnél mindketten visszautaltathassuk adójóváírással együtt a számlánkra a maximális 1-1 millió forintot. Így a születésére 3 millió forintunk biztos lesz a beszerzendő bútorokon, tárgyakon felül.
Nem tervezzük, hogy ezen felül jelentősebb megtakarítás képzéséhez kötnénk a babavállalást. Sokkal rosszabb anyagi körülmények között is megoldják emberek.
Egyikünk fizetését mindig is félretettük, így nem fog földhöz vágni a gyed-es időszak remélhetőleg, de nyilván fel vagyunk készülve rá, hogy nehezebb lesz egy picit anyagilag. Mindketten ugyanannyit teszünk kb. a közösbe, amin változtatni fogunk, hogy onnantól kezdve, hogy én otthon maradok a babámmal és a férjem válik a családfenntartóvá, biztosítást kötünk rá. Ezzel mindketten egyetértünk és így látjuk jónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!