Írnátok külföldi (amerikai, angliai és más országbeli) gyereknevelési szokásokat, ami a miénktől eltér?
Dánia!
8.hétig nem tesznek lépést a baba megtartása érdekében.
20 hetes kismamaként 1 vérvételen és egy ultrahang vizsgálaton estem át,de ez sem lett volna kötelező.Egyszer voltam eddig védőnőnél,és még szeptember végén megyek egyszer.
Sokkal kevesebb vizsgálat és odafigyelés.
Szülés után fél évet lehetek othon a babával,utánna bölcsi és meló.
Szülni lehet korházban,magánklinikán,othon vagy nőgyógyászaton is.
Majdnem mindenki szoptat(nyílvánosan is)
Ittis nagyon sokáig babakocsiznak(ami nekem nem tetszik)
A babák kezében nem keksz van hanem uborka,répa.
Szoktam nézni az MTV-n a Várandós tinik-et és szeintem anyira gáz, hogy semelyik babát nem szoptatják.
Mekérdzet a műsorvezetó, hoy miéert és ezk vlta válazsok:
-mert az olyan izé
- ő akarta, de a korházban szülei mondték a kiscsajank, hogy az fáj....
A Svédországhoz meg annyit én örülök hogy itt MO-on ne csak 2 UH van.
Irorszag
Kezdjuk a varandosaggal. Ultrahang max ketszer van, de ha az elson mindent lattak (pl nalam) akkor nem is hivnak vissza megegyre. A nok a szules elott 2-3 hettel fejezik be a munkat, addig dolgoznak. A szulest koveto napon hazakuldenek, felteve ha nincs semmi komplikacio. A vedono csak az elso heten latogat, utana a Health Centrebe kell vinni a babat, bizonyos idokozonkent. 6 honap gyes+4 honap fizu nelkuli szabi (ha akarod), es mehetsz vissza dolgozni, ha meg akarod tartani az allasod. Vagy bolcsi, ami 1000 euro korul van, szoval nem biztos hogy megeri.
Az irek csaladok is hasonloak az angolokehoz. 10-11 korul meg kint van a gyerek es szinten sok tini szul. Valamint meglepoen sok az iker. A tinik divatja az unalomuzeshez a kocsi gyujtogatas. Elkotnek egy autot, keresnek egy szep zold helyet, es felgyujtjak.
Az iskola elokeszito mar 3 eves korban elkezdodik. De a kovetelmenyrendszer negyed annyi a mienknek. Az uniform itt is kotelezo, es szerintem nagyon jo. A tarsadalmi megkulonboztetes miatt is. Nincs versenges. A sminket iskola valogatja, csak a nivosabb helyen nem engedik. Amugy meg nem is latni az arcukat a fiataloknak mert eltakarja a smink, vagy valami hasonlo. A hajkoronat inkabb nem is emlitem.
Ajaj itt is divat, hogy az anya nagykabatban meg csizmaban, a gyerek meg egy szal poloban es papucsban. :-) nem tudom miert van. Amugy a gyerekenek eppen ezert allandoan folyik az ora. A jatszoteren latom.
A boltba pizsomaba jar anya, gyerek. Ez is furcsa, de mar megszoktam.
Amugy en jo otletnek tartom azt a "porazt" a gyereknek. Pontosan a fentebb sorolt indokok miatt. Az en lanyomat sem lehet megallitani. Eleg ha csak egy pillanatra nem nezek oda. Amugy en szeretem azt, hogy itt nem olyan konzervativok az emberek, es minden ujra nyitottak. A magyarok nagyon gorcsosek es rogton megszolnak mindenert.
A szulok legnagyobb programja a vasarlas, mig a gyerek a babakocsiban. De erdekes mert nagyon turelmesek altalaban a gyerekek, vagy alszanak. Gondolom megszoktak hogy mas valasztasuk nincs, mert nem veszik oket ki onnan.
Most ennyi jutott eszembe, de azt hiszem en is orakat tudnek errol meselni.
ja meg valami Irorszaghoz.
Itt sem vizsgal meg senki a varandosag alatt, nincs cukorvizsgalat, es alapjaban veve semmijen hasonlo szures. Vervetel van aszem ketszer. Doktor nem latott, meg szulesen sem, mert itt mindent a szulesno csinal. Nalam egy fiatal no vezette le az egesz szulest. Nincs gatmetszes, csak ha nagyon muszaj. Az apas szules teljesen normalis, es egyagyas szuloszobak vannak. Szules utan kozvetlenul szoptatsz (bar az azt hiszem otthon is igy van) es nem mossak le a babat. meg a szuloszoban reggelit hoznak apanak, anyanak. En oszinten jobbnak talalom mint otthon.
De jó, hogy ilyen sokan írtatok! Úgy látom elég sokfélék a szokások, módszerek. Az amerikai szokásnál ez a szoptatás dolog, vagyis szoptatás mellőzése dolog nem tetszik. Ezt már hallottam, hogy ott gyakoribb a tápszeres táplálás. Vajon miért? Kényelmesebb nekik?
Az angliai példa, hogy a kicsi lemaradva fut a család után és lenge öltözetben az nekem egy itthoni kisebbséget juttatott az eszembe. Köztük is akad ilyen. A pizsamás vásárlás nagyon vicces, el sem tudom képzelni hogy-hogy úgy mennek vásárolni.
Látom sok helyen mennek vissza hamar a munkába, én meg itt aggódok, hogy jövőre 2 éves a pici és mennie kell bölcsibe és hogy még olyan kicsi lesz akkor, hát még egy pár hetes, fél éves baba.
Írjatok még nyugodtan, ha eszetekbe jut valami. Nagyobb gyerekre vonatkozóan is várom írásaitokat!
H.Petra-nak:Pedig sok igazsag van az elso valaszolo irasaban!!!
Mi Kanadaba elunk.
Az elso valaszolo angliai anyuka irasa az nagyjabol Kanadara is vonatkozik.
Terhes gondozas:
12.hetig semmi mert addig "elmehet a baba" elven vannak.
20.heten egy uh, egy vervetel.
Minden honapba vernyomas es suly meres.
Ennyi volt a "terhes gondozas".
Jah,vedono itt sincs.
Mikor mar 10 nappal tul hordtam a babat bementunk a korhazba de meg akkor se ijedtek meg,mondtak,hogy ha holnapig nem indul be magatol akkor menjunk be es meginditjak.
2 napig voltunk korhazba de akivel egyszerre szultunk reggel meg aznap este hazaengedtek.
A csecsemosok nem segitettek.Kozoltek,hogy otthon se lesznek ott,hogy segitsenek ezert jobb ha anyuka mar itt belejon a dolgokba.
Elneztek ahogy frissen szulten(25 ora vajudas utan) egesz ejjel ringattam az ordito gyerekemet mert ehes volt a tejem viszont meg nem indult be.Ok addig kartyaztak,ettek,ittak.
A babat eloszor 1 hetesen kellett vinni utana csak 2 honaposan,3 honaposan es utana csak negyed evenkent.
Tehat 6,9,12 honaposan.1 eves kor utan felevenkent.
6 honapos kor elott nem ajanljak a hozzataplalast,nincsenek is 4 hotol kaphato bebi etelek.
Meg annyit,hogy az itteni asszonyok nem foznek a gyerekek baby etelen nonek fel.Gyors ettermi kajan elnek..:(
Egy ismerosek most koltoztek ki es meselte az anyuka,hogy a 13 es 11 eves lanyait ki kellett,hogy irassa a menzarol mert a pizza a sult krumpli es az ilyen kulonbozo "egezseges" kajak valtottak egymast.
Meg azt is mondta,hogy a lanyok semmit se tanulnak mert azt tanitjak nekik amit ok evekkel ezelott mar megtanultak otthon,Magyarorszagon.
Az anyukak itt is hamar visszamennek dolgozni.
Multkor egy baba boltba vasaroltunk es az elado csaj karjaba ott volt a 4 hetes pici babaja.A baba ott van vele a munkahelyen.
A bolcsode amugy nagyon draga.
Szoval a magyarorszagi egezsegugy nagyon jo,oda figyelnek az emberre a kismamara,babara.
A magyar oktatas sokkal erosebb es magasabb a szinvonala mint a kanadainak.
A kovetkezo babat mar otthon fogom szulni:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!