Tegnap fél fülell hallottam a tv-ben, hogy dupla CSP-ot adnak aug-ra. Ez mindenkire vonatkozik vagy csak arra akinek már iskoláskorú a gyermeke?
És a másik kérdés, hogy ha nekem ebben a hónapban születik a gyermekem akkor én ebben a hónapban már azt kapom?
Csak elméleti a kérdés, mert nem aug-ra hanem szeptemberre vagyok kiírva, csak nem tudom hogy működik ez és érdekelne. Még tavasszal megkérdeztem a munkaügyesünket a cégnél és akkor ő azt mondta az attól a hónapotól jár amikortól a baba megszületik de az mindegy melyik nap születik az nem időarányos, mint az adókedvezmény. Köszi.
1, A tappenz összege max 60, a gyedé pedig 70%.70 több mint 60.
2, A csed összege szinten 70%.
3, 24 hétre jár, ebből 4 het a szülés várható ideje előtt igénybe vehető. Tehát 4 héttel a kiirt időpont helyett a 60% tappenz helyett a 70% csedet kapna.
4, gyed a gyerek 2 éves koráig jár. Ha 4 héttel a szülés várható időpontja előtt vette igénybe, akkor ez pont 2 év és 4 hét lesz, ha szülés után, akkor 2 év 70%ős jivedwlem
Szia!
24 hét a CSED, azaz 168 nap, nem 180.
Az hogy pénzügyileg hogyan jársz jobban az attól függ, hogy a tappenz a több, vagy a CSED utáni GYED. Ha a GYED a több, akkor minél előbb kérd a CSEDet, ha a tappenz a több akkor csak szüléstől.
Egyébként adókedvezmény sincs időarányosan, és csp sem. Ha 31-én leszel jogosult akkor is kapod egész hónapra.
Hat nekem konkrétan nem is adtak abban a hónapban amikortol járt az adókedvezmény. Azt mondta a no h majd igenyeljem adovisszateritessel jövőre. Ah, jo.. Na mindegy is. En amr a táppénz kifizetessel sem ertek egyet. Állandóan rairatjak velem, hogy a következő berszamfejtessel kérem holott ismerek olyan embert akinek kifizeti 8napon belül ha beviszi a lapokat. Azért az meg kicsit vicces hogy egyik hónapban fele annyit adnak mint a másikban mert pont ugy van a hulye táppénzes papirom, de szerencsére ez csak azóta van igy mióta itthon vagyok.
Valszleg nem maradok itthon a 2 eves korig, vagy ha igen akkor mar megint terhes leszek es az megint mas. Majd hozza az élet. Azzal, hogy írtatok hogy 70-70% a táppénz utan mindketto igy mar értem mire jo ez nekem. Igy megváltozott a véleményem ezzel. Azt hittem tobb az a 24hetre adott mint a 2eves korig.
Termrszetesen pl ha kórházba mennek ugy tuti kérném mert az meg kevesebb az a táppénz asszem.
érdemes előbb kérni, mert így 1 hónappal tovább kapod a magasabb ellátást (ha magasabb a gyed mint a táppénz). Így ha mondjuk 2017 szeptemberre vagy kiírva, akkor 2017 augusztusától kérheted, és 2019 szeptemberig jár (előbb csed majd gyed). Ha viszont csak 2017 szeptemberében, szülés után kéred, akkor is csak a 2. szülinapjáig, vagyis 2019 szeptemberéig jár, vagyis vesztesz egy hónapot.
(én is így hittem, mint te, aztán felvilágosítottak :) )
:) igen végül sikerült elfogni tegnapelőtt.
Az volt az oka, hogy nem értettem, hogy egyrészt azt hittem nagyobb a csed mint 70% meg nem tudom mit hittem. De most mar értem, jovoheten intézem is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!