Miért nem kaptam családi adókedvezményt?
A családi kedvezmény mértéke
Az összevont adóalapból családi kedvezmény címén levonható összegnek – minden egyes kedvezményezett eltartott után, minden egyes jogosultági hónap figyelembe vételével – két mértéke van [Szja tv. 29/A. § (2) bekezdés].
A levonható összeg fejenként és havonta 62 500 forint, amely
egy vagy kettő kedvezményezett eltartott esetén 10-10 ezer forint,
egy kedvezményezett eltartott és egy eltartott esetén havonta 62 500 forint, amely 10 ezer forint
adókedvezményt jelent.
A levonható összeg fejenként és havonta 206 250 forint, amely
három és minden további kedvezményezett eltartott esetén 33-33 ezer forint, illetve
legalább három (vagy több) eltartott, azon belül legalább egy (vagy több) kedvezményezett eltartott esetén kedvezményezett eltartottanként 33-33 ezer forint
adókedvezményt jelent.
Jogosultsági hónap az a hónap [Szja tv. 29/A. § (6) bekezdés]:
amelyre tekintettel a családi pótlékra való jogosultság fennáll (akkor is, ha például a szülő nem kéri annak folyósítását);
amelyre tekintettel a rokkantsági járadékot folyósítják;
amelyben a várandósság orvosi igazolása alapján a jogosultság legalább egy napig fennáll, kivéve azt a hónapot, amikor a megszületett gyermek után a családi pótlékra való jogosultság megnyílik.
Járna, mert az után jár, aki családi pótlékra jogosult.
A gyermeked még jogosult családi pótléékra
Köszönöm a válaszokat!
Közalkalmazott vagyok, nálunk nagyon odafigyelnek, hogy minden szabályos legyen és mindenki megkapja, ami jár. Minden év elején töltetnek ki nyilatkozatot, most is így volt. Közben beszéltem a munkaügyessel is, és azt mondta utána fog kérdezni az államkincstártól, mert szerinte is kellene kapnom.
Akkor tényleg hasonlóról lehet szó, mint a mi esetünkben, mert a férjem bérét is a kincstárnál számfejtik :)
Majd talán megmondják neked is, hogy milyen papírra lesz szükségük, iskolalátogatási, netán valamiféle igazolás a MÁK-tól (vicc, hogy saját maguknak állítanák ki), hogy jogosult vagy a családi pótlékra, és jelenleg is folyósítják?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!