Diákmunka mellett is jár a gyerektartás amíg egyetemre járok?
Hogy legyen valami felmutatható tapasztalatom, mire végzek az egyetemen, szeretnék a szakommal kapcsolatos diákmunkát vállalni. Mivel sajnos megcsúsztam pár tárgyammal, így bele is tudnám építeni az órarendembe. Továbbá még is plusz pénz szerzési lehetőség lenne, amit eltudnék rakni magamnak. Mire megszerzem a diplomát, még nem leszek 25 éves.
Nem vagyunk apámmal rossz kapcsolatban, de mivel 1 éve felvett egy nagy összegű hitelt a feleségével, akivel tudják is fizetni (megérzik, hogy fizetniük kell, főleg, hogy építkeznek is, de nem élnek rosszul), így felmerült bennem, hogy lehet, hogy megpróbálja megszüntetni a gyerektartást felém, ha elkezdem a diákmunkát.
Az lenne a kérdés, hogy a diákmunkára hivatkozva hivatalosan megvonhatja a gyerektartást?
5!
Nem, ez nem egészen így van. Ha a gyerek nagykorú lesz, a különélő szülő bármikor kérheti, hogy a gyermktartasdijat rokontartast változtassák. A rokontartas pedig nem jár alanyi jogon és az osszege is jóval kisebb.
Parancsolj!
"
XXII. FejezetA továbbtanuló nagykorú gyermek tartása
4:219. § [A rokontartásra és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó szabályok alkalmazása]
A nagykorú gyermek tartására a rokontartás közös szabályait és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]
(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.
(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha
a) a gyermek a tartásra érdemtelen;
b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy
c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.
(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.
4:221. § [A tartásdíj mértéke]
A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.
4:222. § [Tájékoztatási kötelezettség a tanulmányok folytatásáról]
A továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt – kérelmére – köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről."
Pont az utolsó leírás miatt írtam ki a kérdést.
Hiszen tartom vele a kapcsolatot (javarészt én keresem), 22 vagyok és tanulok.... Oké, hogy csúsztam, de tanulok! Nem könnyű a szak amire járok... És ezzel a diákmunkával semmi hivatalosabb írást nem találtam, csak saját véleményeket....
A nővéremet is támogatta addig így, amíg egyetemre járt, úgy, hogy ő is diákmunkázott a végén/ gyakornok volt a legeslegvégén. Diákmunkára is csak a minimum óraszámot akarok majd menni.
Csak most a hitel miatt kérdéses, hogy számíthatnék e erre a továbbiakban is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!