Jogos a szülő felháborodása?
Tegnap délután voltam szemtanúja az esetnek, egy időben érkeztünk a gyerekekért.
Előrebocsátom, hogy szerintem nagyon jó bölcsőde, jó és elkötelezett szakemberekkel.
A szülő problémája az volt, hogy a gyerek homlokán volt egy kis seb. A gondozók mondták, hogy igen, futott, elesett. Sírt, megvigasztalták, ment a dolgára. A szülő meg ki volt akadva, hogy miért nem vigyáznak jobban a gyerekére.
A lányomon is van heti 3-4 ilyen. Itthon is el szokott esni, mert hátrafelé néz, előrefelé fut, aztán hopp, elgáncsolja valami játék. Csak a lakásban kevés a beton, így nem tudja annyira megütni magát.
Sőt, múltkor egy szép nagy púppal a fején jött haza. A gondozók mondták, hogy hátrafelé nézett, előrefelé futott, aztán beugrott elé egy oszlop. Lejegelték, megnyugtatták, megvizsgálták, hogy nincs-e szükség orvosra.
Mivel a szülőin is elmondták, hogy a korosztály jellegzetessége, hogy szertelen, kisebb balesetek napi szinten előfordulnak. Ha picit is bizonytalanok egy esés után, akkor ők viszik be a kórházba orvosnak megmutatni és közben felhívják a szülőt. Ha biztosak benne, hogy csak külsérelmi nyom van, akkor délutánig nem riasztanak senkit.
Ezért sem értem a szülő felháborodását. A két év körüli gyereket maximum ráragasztott bukósisakkal lehetne az ilyen sérülésektől megóvni...
Igen, a lányomon is vannak fél centis karcolások. Vagy megkarmolja valamelyik társa, vagy esik és megnyúzza a beton... nem tudjuk, mert ilyen kicsi bőrsérülésknél nem mesélik el, hogy pontosan hogy történt.
De síró gyerekhez azonnal odamennek és átvizsgálják, hogy az oka. Ha csak elvették a lapátját, akkor megnyugtatják, ha elesett, akkor meg is vizsgálják, hogy mennyire súlyos. Ha felületes bőrsérülés, akkor maximum Betadinnal áttörlik. A múltkor púpot pedig jegelték is, tehát tényleg odafigyelnek. Nem is lett semmi baja, esztétikai probléma csak, majd idővel felszívódik, én nem aggódtam. Főleg, hogy délutánra már vigyorgott, mint a vadalma és nem fogdosta a homlokát, hogy fájna neki.
Én sem értem az ilyen szülőt. El kell fogadni,hogy bizony a gyerekek esnek-kelnek. Van,hogy szerencsésebben, van,hogy szerencsétlenebbül. Sosem problémáztam ilyenen,hogy a bölcsiben elesett a gyerek. Otthon is elesik, amikor 4-en figyelünk rá.
Sőt, nemrég az oviban azzal fogadtak,hogy az egyik kislány meglökte a fiam és eleredt az orra vére. Na puff. Nem tudtok vele mit kezdeni. A fiamat sem viselte meg a dolog. Gyerekek, ennyi belefér. Nyilván,ha többször megismétlődnek beszélnék az óvónővel,hogy mit tegyünk, de szerencsére nem volt gond azóta sem.
Persze, ellökés nálunk is előfordul. 3 év alattiak, szándékosság még nincs benne. A lányomat is lökték fel a beszoktatás alatt. Koppant a feje a padlón, de pikk-pakk megnyugodott, a kisfiút kapott két dorgáló mondatot a gondozóktól, aztán átvitték a szoba túlvégébe játszani.
Ugyanez a kisfiú mostanában öleléssel búcsúzik a lányomtól, úgyhogy végül barátság lett belőle.
Ha szoltak a szülönek akkor nem jogos a felháborodás, habár ha minden napos az eset vagy heti többször, akkor az sem normális.
Nekem a bölcsiben a lányom össze fejelt egy gyerekkel, és nem szoltak róla. Azt láttam már itthon hogy lila folt a fejen. Aztán elkezdett hányni. Agyrászkodás veszéllyel voltunk 2 napot korházban. Az bölcsit felhívtam mi volt és csak akkor közölték, hogy össze fejeltek.
Nagyon fontos, hogy rögtön szoljanak a gondozok mi történt.
A mindennapos vagy heti több alkalmas lila foltok, karcolások nem normális. Akkor vagy túl sok butor vagy kiálló dolgok vannak vagy túl sok gyerek egyhelyen. Vagy a gyerek látásával, hallásával van a gond.
Érdekes hely lehet, ahol hetente több ilyen eset előfordul. Az én lányom két évet járt bölcsibe, és 3 éve óvodás, de összesen 1 alkalommal jött haza fejsérüléssel. Amúgy pedig a minimum hogy szólnak a szülőnek, ha bármilyen apró baleset éri a gyereket. Már csak azért is ha később bármilyen probléma előjönne, akkor legalább tudja hogy ez is az okok között lehet.
A fejsérülés pedig igen kényes dolog. Sajnos senki nem tudja eldönteni, hogy lesz -e később következménye. A gondozó sem lát a gyerek fejébe. Nálunk sajnos előfordult, hogy két gyerek összefejelt, és néhány óra múlva rosszul lett az egyik. Mire a rohammentő a megyei kórházba ért vele, agyhalott volt.
Velem is előfordult már, hogy a lányom mellett álltam mégis elesett úgy, hogy arcra esett, a szája sebes lett, nem bírtam elkapni.
Viszont a hetente nekem is nagyon furcsa, pedig aktív, bátor, mindenre felmászó lányom van.
Lehet az a szülő azon volt felháborodva, hogy már a huszadik ilyen eset volt a hónapban,és most telt be a pohár, csak ugye te nem tudod az előzményeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!