Szerintetek mikor kell lázat csillapítani?
Az aktuális kutatási eredmények szerint a láz nem káros a szervezetre (kivéve az extrém magas lázat).
Akkor kezdem el csillapítani a lázat, amikor látom, hogy a gyereket megviseli (levert, kedvtelen, rosszul érzi magát). Ez általában olyan 38,5 körül szokott lenni. Illetve ha lázas, akkor estére mindenképpen adok neki lázcsillapítót hogy éjszaka nyugodt, pihentető legyen az alvása.
A legújabb kutatások szerint nem a foktól, hanem a gyerek közérzetétől tegyük függővé a lázcsillapítást. Tehát kihasználják a lázat, mint automatikus rendszert, amely megtámadja a vírust, és legyőzi azt.
Itt olvashatsz róla [link] pl., de elég sok cikk van újságokban, magazinokban is.
Tehát elképzelhető, hogy mindkettőtöknek igaza van épp a beteg gyermek esetében.
Nálunk bevált egyébként ez. Eddig 38,2 felett csillapítottam, az utóbbi évben figyelem a gyereket, és előfordult már, hogy csak 39,3 felett adtam nekik. Lényegesen gyorsabban kilábaltak a betegségből, és nem estek vissza, mint máskor legtöbbször. Persze néhány esetből nem lehet általánosítani.
az uj kutatasokat nem ismerem de mind a vedonom mind a gyerekorvos 45 even aluli es minden szerdan tovabbkepzesuk van tehat fogjuk ra hogy naprakeszek. ok a 38 feletti csillapitast javasoljak (ami ugye popsiba 38.5)
es valoban azt is mondtak h a laz egyebkent veszelytelen - HA csillapitjuk.
39-40 fokos lazzal ha nincs mellette mas tunet ugyeletre sem kell menni. De akkor is csillapitani kell. ha a laz melle nem tarsul mas tunet (kohoges hanyas etvagytalansag stb) a 3.-4. lazas napon akkor is orvoshoz kell fordulni. nekem igy mondtak szorol szora.
Pont két napja telefonáltam be az ügyeletre, hogy fél órája kapott 39.2-re kúpot a gyerek, de csak 38.8-ig húzta le neki, javasoljanak valamit.
Akkor elhangzott az is, hogy 38.5 alatt nem kell csillapítani, hacsak a közérzete nem kívánja meg.
Illetve fontos tudni, hogy a végbélben mért hőből eleve le kell vonni 0.5 fokot (szemben a hónaljban mért hővel).
Mindenkinek koszonom a valaszat. Akkor ahogy latom 38 fok felett azert mar szinte mindenki ad lázcsillapítót.
Bar mar elhataroztam h nem fogom én győzködni a húgomat h azert adjon a babának gyógyszert ha lázas, o tudja. De azert azt az orvost megneznem aki azt mondta. Arra kivancsi lennek mondjuk h ha az o gyerekének lenne 39,5 fokos laza akkor neki adna e vmit.
Mondjuk ez a doki mar mondott par erdekes dolgot a húgomnak 😞
Egyszer ment csak 40-ig a hője (levonva 39,5), rögtön lázgörcse lett 8 hónaposan.
Egyébként 38,5-nél már megkapta a szirupot, de még mielőtt hathatott volna felszaladt (10 perc telt el). Hűtőfürdő közben érte a görcs.
Azóta 37,5-től csillapítanunk kell orvosi utasításra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!