Mi a véleményetek a kullancs elleni védőoltásról? 6 hós a kislányom, szeretném beoltatni, de azt hallottam hogy nem véd lyme-kor ellenTi beadattátok?
A védőoltás az agyhártyagyulladásra van, a Lyme-kór ellen nem véd, azonban azt eredményesen tudják kezelni.
1 éves kor alatt egyáltalán nem javasolt beadatni (a mi orvosunk sem adná be) és nincs is mindenkinek feltétlenül szüksége rá.
Nálunk nem volt kérdés, mivel párom hivatásos vadász és kutyánk is van, akit rendszeresen visz az erdőre (ráadásul mi is gyakran megyünk), szóval különösen veszélyeztetett kategóriába tartozunk. Nálunk sokszor előfordult már, hogy apuka a ruháján behozta a lakásba.
A Lyme-kór egész jól kezelhető manapság egyszerű antibiotikum-kúrával. A kullanccsal fertőző vírusos agyvelőgyulladás viszont eléggé veszélyes, akár halálos kimenetelű lehet (és vírus ellen nincs igazán gyógyszer). Szóval én beadattam a gyerekeimnek, másfél éves korukban. A fiam viszont az oltás után egy héten belül magas lázzal járó, vírusos fertőzést kapott (persze az orvosok szerint kizárt, hogy az oltástól), aminek a szövődményeként aztán felülfertőződött és kapott még egy masszív bakteriális tüdőgyulladást is. 10 nap kórház. Ettől függetlenül nem bántam meg, hogy beadattam. Úgy gondolom, hogy az oltással elkerülhető betegség elég kockázatos. A nagylányomnál idén esedékes lesz egy emlékeztető oltás, azt is beadatom majd.
Én beadattam a Meningococcus ellenit is (az okozza a járványos agyhártyagyulladást, és nem egy esetről lehetett hallani, mikor kisgyerek halt meg miatta).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!