Újszülött és penészes ház. Van olyan köztetek, aki kénytelen volt penészes házba haza hozni az újszülöttjét?
A ház minden szobája penészes, ami nálam elég komoly légúti betegséget okozott (és még az is lehet, hogy a tüdőmet is megtámadta), emelett gyanítom a férjemnél is. Tavaly télen jött ki, próbáltuk pusztítani sokféleképpen, de természetesen nem sikerült, valószínűleg benne van a falakban. Az idén a helyzet tovább romlott. Elvileg egy nagyobb felújítással és tetőcserével megoldható, amire csak nyáron lesz keret. A Savo permet talán jó, de csak a külső felületen pusztít és ott is csak ideig-óráig (arról nem beszélve, hogy legalább 2 napig szellőztetni kell).
A gond az, hogy terhes vagyok és januárban szülök, nagyon aggódom amiatt, hogy ide kell hazahoznom a picit, félek, hogy hosszútávú betegség alakul ki nála.
Van olyan köztetek, aki így járt?
Nekünk is penészedett a lakásunk, mindent kipróbáltunk, az volt a gond, hogy nem mozgott a levegő, akkor se, ha nyitva volt minden ablak, mert csak egy oldalon voltak az ablakok. Aztán beépíttetünk egy aktív szellőzőrendszert (pkusz légbevezetők a tűzfalon is, meg egy ventillátor, ami folyamatos üzemben megy páratartalom szerinti intenzitással). Nem volt olcsó, de azonnal megoldotta a problémát, és nem kellett többet Szavót szívnunk. A kislányunknak semmi baja, azóta szerencsére elköltöztünk egy jó száraz kereszthuzatos lakásba.
Nagyon ajánlom a szellőztető rendszert, a szigetelés önmagában nem oldja meg, nekünk sem oldotta meg (nem régi, 9 éves társasházi lakás amúgy).
Nekünk pont a szigetelés tett be. Tavaly 20 centi hungarocellt kapott az egész ház, konvektort egyénileg gáz cirkóra cseréltük (így az a "lyuk" is eltűnt a falról"), bejárati ajtócsere (így az a huzat is megszűnt), ablak már korábban is thermo volt.
Gyerek miatt gyakran mosunk, teregetünk, szellőztetni ha a gyerek a szobába van, nem nagyon lehet ilyen hidegben... csak úgy csorgott az ablakon a víz, így el is kezdett penészedni az ablak feletti mennyezet.
Észbe kaptunk, lesikáltuk, most szellőztetünk menetrendszerűen 3 óránként, remélem, nem jön vissza, de a végső megoldás szerintem az lesz, hogy nyáron beépíttetünk utólag higrosztatikus szellőzőnyílásokat az ablakokba, remélem használni fog a következő télen.
(és a szárítógép is rajta van az álomlistán)
Hűha,és még azt hittem nekünk van gondunk a penésszel...
Nálunk a fürdőben illetve a konyhában jelenik meg,ahol sok a pára,de nagyjából sikerült elkerülni azzal a módszerrel,hogy mindennap alaposan kiszellőztetek (van hogy fél órát még télen is) nem teregetek bent csak már fél száraz ruhát,tök vizeset semmiképp,és mindennap alaposan "kifűtöm" a házat.Fával tüzelek,mert az jó meleget ad,gáznál nem volt olyan meleg,nagyobb is volt a penész.
Én nem hiszem hogy a sok savo,hípo meg domestos sokkal egészségesebb lenne...így én hetente a kritikus helyeket ahol megjelenik ecettel átdörzsölöm.Így már nagyon ritkán van szükség vegyi megoldásra.
Köszönöm mindenkinek a segítő és informatív válaszokat!
A szellőztetés biztosan nem old meg semmit. Egész nap rengeteget szellőztetek, jelenleg nem a penész miatt, hanem a terhesség miatt nagyon alacsony a vérnyomásom és hideg levegő helyre szokott hozni.
Valakinek betegedett meg a gyereke a penész miatt? Vagy ki fogja bírni a babám nyárig? Azt remélem, hogy rólam nem támadta meg semmi...
Én azonnal elbattyognék egy komoly páramentesítő gépet bérelni. Barátunkéknál pár nap alatt kb. 15 liter vizet szedett össze. Azóta nincs gond.
Ezt még simán meg lehet tenni a baba születése előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!