Szerintetek miért kötelező Magyarországon a védőoltás, pláne ilyen sok, amikor az únióban egységesen választható? Ja és jogharmónizáció van elméletileg.
Vannak Uniós szabályok, előírások, amelyektől a Csatlakozott ország nem térhet el.
És vannak, amelyek a tárgyalások során más kategóriába kerülnek.
Picit más: az abortusz törvények sem egyformák..
Elég sok helyen nem veszi fel a gyereket iskolába/ovódába, ha nincsen beoltva. Lehet vitatkozni azon, hogy így kötelező-e, de szerintem az.
Nyilvánvalóan figyelembe veszik a járványügyi adatokat és a helyi viszonyokhoz igazítják. Miért kérdező szükség lenne malária ellen is védőoltásra, csak mert van ahol ésszerű?
Az átlag szülő nem kellően tájékozott (tisztelet a kivételnek). Ahogy előttem írták, szerintem is hajlamos lenne anyagi megfontolás meg szájhagyomány útján terjedő mendemondák ("Pistikét se oltattuk be, és nézz rá, semmi baja") alapján dönteni. Egy-egy ilyen még elmegy, tényleg nem lesz semmi baja Pistikének, de ha egy városban százan vagy még többen döntenek az oltás ellen, abból bizony már komoly járvány lehet.
Az ilyen "dehát nincs is már TBC Magyarországon" logikával az a baj, hogy most halt meg Spanyolországban egy kisfiú torokgyíkban, ahol szintén több évtizede nem volt jelen a betegség.
Ki szeretné, hogy az ő gyerekéből legyen újsághír?
Szerintem két jó megoldás létezhet: alapos, mindenre kiterjedő KÖTELEZŐ tájékoztatás a szülőknek, hiteles, tudományosan bizonyított tények feltárása, a tévhitek eloszlatása, a téma gondos körbejárása, ami minimum egy vizsgával zárulna, amin meg is lehet bukni és elveszteni a döntés jogkörét... vagy kötelezővé tenni bizonyos, az orvoskamara megegyezése szerint fontosnak tartott oltásokat.
Attól tartok, a magyar társadalom (pár nyugat-európaival ellentétben) még nem elég érett az első variációhoz, nem lehet döntést bízni az emberekre (tisztelet a kivételnek, ismét). Ezért az állam feladata a gyerekek megvédése és a járványok kirobbanásának megakadályozása. Én ugyan elégedett vagyok a status quóval e tekintetben, de tényleg nem ártana az embereket felvilágosítani kissé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!