Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Ismeri valaki ezt az oroklodo...

Ismeri valaki ezt az oroklodo betegseget?

Figyelt kérdés
A paromnak az elozo hazassagabol szuletett egy gyermeke Cornelia de Lange szindromaval. Utana olvastam, ezt vagy a parom vagy az anyuka orokiti. Van valaki hasonlo helyzetben? Termeszetesen majd kikerjuk orvos velemenyet, de szeretnek informaciot gyujteni a temarol. Ha nalunk is gyerekvallalasra kerulne a sor, azert nagyon nem mindegy...
2015. jan. 15. 07:29
 1/5 anonim ***** válasza:

Ezt a betegséget nem ismerem, de családunkban egy másik öröklödös betegség van.

EZ általábn úgy müködnek, hogy valaki lehet egészséges, hordozó vagy beteg.

Ha két beteg vagy hordozónak lesz gyermeke, akkor LEHETSÈGES, hogy a baba beteg vagy hordozó lesz.

Da ha egyik fél egészséges akkor maximum hordozó lehet a baba, de az sem biztos.

Vagy is szerintem a ti esetetekben is az a lényeg, hogy te hordozója vagy-e ennek a betegségnek. Mert ha te nem, akkor a gyermeketek is max hordozólehet.

2015. jan. 15. 09:04
 2/5 A kérdező kommentje:

koszonom a valaszt!

Tehat ha pl a parom hordozo en pedig egeszseges vagyok (ezeket ugye nem tudni) akkor a baba egeszseges?

Ok pedig valoszinuleg mindketten hordozok?

Elvileg annal a terhessegnel sem tudtak megmondani azt hogy mi a betegseg, csak szuletes utan. Csak annyit mondtak felidon tul hogy valoszinu nem lesz egeszseges.

2015. jan. 15. 09:21
 3/5 A kérdező kommentje:

" bár a defected gén valamelyik szülő,

így autosomal domináns örökölhetők."

Ezt olvastam a de langerol az egyik oldalon. Ez mit jelent?

2015. jan. 15. 10:02
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Az autoszomális domináns öröklődésmenet azt jelenti, hogy a gyereknek elég az egyik szülőtől a defektes gént örökölnie ahhoz, hogy kijöjjön rajta a betegség.

Egyébként ez a betegség öröklődhet recesszíven is, lehet spontán mutáció eredménye is.

Ha sem a párod, sem az előző felesége nem szenvedett ilyen betegségben, akkor biztos nem dominánsan öröklődő formáról van szó. Tehát marad az, hogy recesszív vagy új mutáció.

Ha új mutáció, akkor ugyanannyi eséllyel lesz ilyen beteg a gyermeked, mint bármelyik másik gyermek. Ha recesszív, akkor kérdés, hogy egyáltalán kitől örökölte a gyerek a hibás gént. Ha az apjától, akkor attól függően, hogy te is hordozod-e, lehet beteg a gyerek.

Az első válaszolónak: Nem az összes genetikai megbetegedés öröklődik ugyanúgy.

2015. jan. 15. 13:04
 5/5 A kérdező kommentje:
Koszonom!
2015. jan. 15. 13:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!