Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Lehet 15 hónapos kisfiamnak...

Lehet 15 hónapos kisfiamnak szájpenésze?

Figyelt kérdés

Fogzik, sokat van mostanában cicin..ott nyugszik meg.Szerda estétől vasárnapig láza is volt.

Most ha etetni próbálom csak sír, beveszi az ételt a szájába, rág kettőt és sír és löki ki.Azt hittem a foga, de ma észre vettem hogy az egész nyelve fehér, és a nyelve hegyén van 4-5 fehér pont.Szerintem az érzékeny neki.Gyorsan befújtam Tantu verdével, de aztán eszembe jutott, hogy lehet szájpenész?Lehetséges ez?A sok cicitől?Vagy mi ez?Volt valakinek ilyen "idősebb" babánál, kisgyereknél?

Orvos 12-ig volt.Holnap vigyem le?Érdemes?Nem nagyon mennék fertőző gyerekek közé ha nem muszáj!

Köszönöm

2014. márc. 11. 12:03
 1/1 anonim válasza:
A láz kivételével a tünetek utalhatnak szájpenészre, ami a csecsemőknél gyakori betegség. Tünetei a szájban keletkező fehér foltok,összefüggő vastag fehéres-szürkés lepedék, amely nehezen távolítható el, és a foltok alatt kipirosodott, érzékeny a nyálkahártya. A szájpenész a száj nyálkahártyájának gombás fertőzése, amit a candida albicans nevű faj okoz.Ha a kismamánál hüvelyi candida fertőzés állt fenn, már a szülés során megfertőződhetett az újszülött. Ezen kívül okozhat még fertőzést nem megfelelően sterilizált cumi,gumieszköz. A szájpenész kezelésére alkalmas a patikákban kapható bórax glycerines oldattal való ecsetelés (glycerin boraxatum, glicerin borax, rózsaméz). Az ujjra tekert többrétegű steril gézlapot át kell itatni ezzel az oldattal. és erőteljes mozdulatokkal - nem elég finoman törölgetni, mert úgy hatástalan - jól rányomva a fertőzött területre, át kell törölni a baba szájüregét. Különösen figyelni kell a belső szájzug rejtettebb helyeire, mert ha valahol megbújik egy kevés a lerakódásból, az újra terjedni kezd a szájban. A szájpenész nem jár fájdalommal, de az érzékeny nyálkahártya miatt nehézzé válhat az evés, ivás. Lázzal csak a szájpenész nem, csak a vírusos szájfertőzés járhat (szájban kölesnyi sárgásfehér afták). Megértem, hogy nem akarod a Kicsidet fertőző gyerekek közé vinni, de a több napos láz - még ha esetleg "csak" fogzás miatt van is, fájdalomtól, éhségtől való szenvedései indokolttá tennék a szakemberrel való konzultációt. Én ilyen esetekben telefonon fel szoktam hívni a gyermekorvosunkat telefonon, s elmondván a panaszokat, ő javaslatot ad az otthoni kezelésre, vagy bizonytalanság esetén arra, hogy bizony, be KELL vinni a kis beteget a rendelésre pontos diagnózis felállítása végett. Nálunk - működő - időpont kéréses - rendszer van, sőt, ha nem fertőz, akkor a tanácsadáson is megvizsgálja, ellátja a gyerekorvosnő. Érdemes-e elvinned orvoshoz? Ha szenved a gyermeked, szerintem igen.
2014. márc. 14. 05:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!