Lehet 15 hónapos kisfiamnak szájpenésze?
Figyelt kérdés
Fogzik, sokat van mostanában cicin..ott nyugszik meg.Szerda estétől vasárnapig láza is volt.
Most ha etetni próbálom csak sír, beveszi az ételt a szájába, rág kettőt és sír és löki ki.Azt hittem a foga, de ma észre vettem hogy az egész nyelve fehér, és a nyelve hegyén van 4-5 fehér pont.Szerintem az érzékeny neki.Gyorsan befújtam Tantu verdével, de aztán eszembe jutott, hogy lehet szájpenész?Lehetséges ez?A sok cicitől?Vagy mi ez?Volt valakinek ilyen "idősebb" babánál, kisgyereknél?
Orvos 12-ig volt.Holnap vigyem le?Érdemes?Nem nagyon mennék fertőző gyerekek közé ha nem muszáj!
Köszönöm
2014. márc. 11. 12:03
1/1 anonim válasza:
A láz kivételével a tünetek utalhatnak szájpenészre, ami a csecsemőknél gyakori betegség. Tünetei a szájban keletkező fehér foltok,összefüggő vastag fehéres-szürkés lepedék, amely nehezen távolítható el, és a foltok alatt kipirosodott, érzékeny a nyálkahártya. A szájpenész a száj nyálkahártyájának gombás fertőzése, amit a candida albicans nevű faj okoz.Ha a kismamánál hüvelyi candida fertőzés állt fenn, már a szülés során megfertőződhetett az újszülött. Ezen kívül okozhat még fertőzést nem megfelelően sterilizált cumi,gumieszköz. A szájpenész kezelésére alkalmas a patikákban kapható bórax glycerines oldattal való ecsetelés (glycerin boraxatum, glicerin borax, rózsaméz). Az ujjra tekert többrétegű steril gézlapot át kell itatni ezzel az oldattal. és erőteljes mozdulatokkal - nem elég finoman törölgetni, mert úgy hatástalan - jól rányomva a fertőzött területre, át kell törölni a baba szájüregét. Különösen figyelni kell a belső szájzug rejtettebb helyeire, mert ha valahol megbújik egy kevés a lerakódásból, az újra terjedni kezd a szájban. A szájpenész nem jár fájdalommal, de az érzékeny nyálkahártya miatt nehézzé válhat az evés, ivás. Lázzal csak a szájpenész nem, csak a vírusos szájfertőzés járhat (szájban kölesnyi sárgásfehér afták). Megértem, hogy nem akarod a Kicsidet fertőző gyerekek közé vinni, de a több napos láz - még ha esetleg "csak" fogzás miatt van is, fájdalomtól, éhségtől való szenvedései indokolttá tennék a szakemberrel való konzultációt. Én ilyen esetekben telefonon fel szoktam hívni a gyermekorvosunkat telefonon, s elmondván a panaszokat, ő javaslatot ad az otthoni kezelésre, vagy bizonytalanság esetén arra, hogy bizony, be KELL vinni a kis beteget a rendelésre pontos diagnózis felállítása végett. Nálunk - működő - időpont kéréses - rendszer van, sőt, ha nem fertőz, akkor a tanácsadáson is megvizsgálja, ellátja a gyerekorvosnő. Érdemes-e elvinned orvoshoz? Ha szenved a gyermeked, szerintem igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!