Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Mi történik a súlyos értelmi...

Mi történik a súlyos értelmi és mozgásszervi fogyatékossággal született gyerekekkel?

Figyelt kérdés
Többnyire hazaviszik őket a szüleik, vagy otthonokban hagyják őket?
2014. febr. 16. 11:56
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Akiket en lattam, csak nezni tudtak, az egyetlen ami emlekeztetett arra hogy "emberek" a szemkontaktus letesitese volt (nyilvan az agyuknak ez a terulete epen maradt a serulest kovetoen). Ezen kivul semmi. De tenyleg semmi. Van akinek a szeme csak jobbra-ballra rezgett, ilyen teljesen veletlenszeruen, szoval nala meg ez sem allt fenn. Volt olyan is aki nagyot hallott, es teljesen vak volt. Ha ilyen ygerekekkel foglalkozol, te miben latod a lelek megletet bennuk? Milyen megnyilvanulasokban? Nekem teljesen vegetativnak tuntek, akiknel semmifele magasabbrendu agytevekenyseg nincsen, nehany alapveto reflex (eves, ivas) kivetelevel. Azt pl lehet tudni, hogy ha esznek azt elvezik? Ez tudatosul "valahol"? Vagy csak lenyelik az etelt reflexesen? mert pl az etkezes akkor lehet hogy valamifele stimulacio vagy oromforras a szamukra, de mivel erzelmeket sem tukroztek semmilyen szinten, szamomra ez is kerdeses. Elnezest, de nehezen emelkedek felul ezen az egeszen.
2014. febr. 16. 21:24
 12/13 A kérdező kommentje:
A legsulyosabb eset egyebkent az anenkefalia. Most mar az ilyen babakat (akiknek gyakorlatilag csak agytorzsig van kifejlodve az agya) is megtartjak. Naluk milyen lelekrol beszelhetunk? (nem kotekedni akarok, valoban erdekel ez, mondhatni nem talalok megnyugvast a temat illetoen). Itt lathato egy anenkefal baba, aki az orvostudomany es apolastan (tul) fejlodesenek kovetkezteben immar 2 eves. http://www.youtube.com/watch?v=WMlVNFpzKNI ES NINCS AGYA. Neki pl hogy lehet lelke? Az egy dolog hogy ebben az esetben ki sem fejlodott a nagyagy. a szuleskor bekovetkezo balesetek, pl oxigenhiany es agyverzes kovetkezteben meg arrol van szo, hogy ezek a teruletek elpusztulnak, de lenyegi kulonbseget nem latok, a vegeredmeny egy agyhalott vegetativ leny.
2014. febr. 16. 21:34
 13/13 piroska és a farkas ***** válasza:
100%
Hát először is azt hiszem, a lélek az agy-független. Mégha ez egy kicsit furcsán is hangozhat. Nekem 8 év óta a kedvencem egy kisfiú, akit látni sem akarnak, ő siket-vak. Nemcsak, h siket-vak, de konkrétan sem a füle, sem a szemgolyója nem fejlődött ki. A látvány nem rémisztő, mert olyan, mintha csukva lenne a szeme, szempillája van, hozzá szőke, göndör haja, az egész gyerek olyan Kisherceges, emellé mozgássérült, és súlyos értelmi fogyatékos. 8 éves korában került hozzám, és döbbenetes élmény volt tapasztalni, ahogy rá lehet őt segíteni olyan dolgokra, amik segítségével önmagáról szerez tapasztalatokat,Ezek a mi szemszögünkből nézve hihetetlenül apró dolgok, nekik óriásiak, ő pl 9 éves korára tanult meg egyedül inni. Hatalmasakat tud kacagni, nagyon élvezi a finom ízeket, a fürdést,és nagyon szereti, ha megölelik, pedig - és ez a tragédia - arról fogalmam sincs, h vmilyen szinten sejti-e, hogy én egy másik emberi lény vagyok. Az általad említett " csak a szeme rezeg ide-oda" esetek is vannak nálunk, és igen, rengeteg kérdést adnak az embernek, ahogy írtam is. Van olyan alkónk, akivel semmi mást nem tudok tenni, minthogy befekszem mellé az ágyba pár percre, és csak " vagyunk". Nem nagyon láttam még hálásabb tekinteteket, mint akkor, de tény, hogy szakemberként, és hívő emberként is megkérdőjeleződik bennem, hogy vajon nem hiba-e mindenáron mindenkit szó szerint erre az életre kényszeríteni, ami rá vár, főleg az olyan egyértelmű helyzetekben, mint amikor vki anenkephal. Azt is fontosnak tartom, és a siket-vak kisfiút is ezért ( is ) írtam le, mert igen ritka az, amikor vkiről már megszületésekor tudni lehet, h a fogyatékossága milyen szintű. Ha pl vele szakszerűen lett volna foglalkozva csecsemőként, meglehet, hogy most speciális hallókészülékkel sokkal többet érzékelne a világból, és így önmagából is. Van olyan lakónk is, aki ugyan lát, és hall, " csak" súlyos mozgássérült és értelmi sérült, nem beszél,megfordulni sem tud egyedül, semmilyen módon nem kommuniká, viszot a különböző vicces szituációkban úgy elneveti magát, hogy az ember olyankor rádöbben, hogy hoppá, hát én itt márbocsánat, de hülyének nézek vkit, akiről kiderül, h sokkal többet " vesz" a világból, mint hinném, csak épp nincs eszköze arra, h ezt kifejezze.
2014. febr. 17. 09:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!