Lázcsillapítás 3 évesnek? Még sosem volt! Mit tegyek?
39 fokos lázzal kelt a 3 éves kisfiam. Fél órás vizes hűtéssel lement 38,1-re, és már fél órája ennyi. Milyen csillapítót adjak neki? Előnyben részesíteném a természetes módokat, teákat, stb. Eddig is kerültem mindig a gyógyszereket.
Más tünet: hétfő óta kicsit rekedt, eleinte száraz köhögés volt, majd szerdán elmentünk orvoshoz, aki nem talált semmi komolyat kis torokgyulladást leszámítva, sajna csak köptetőt és antihisztamint (?) írt fel.... Tegnap már szakadozott a köhögés, és van némi orrfolyás, de oldás-szívásra nem jön semmi.
Minden tapasztalat, jótanács érdekel.
39 fokos lázat ne akarj természetes módon csökkenteni, mert ha nem jön össze és lázgörcsöt kap a gyerek, akkor mehettek a kórházba.
A hűtő-fürdő nagyon jó, de ilyen esetben nálunk mindig az volt a jó, ha Cataflam cseppet írt fel a gyerekorvos és azt folyamatosan 5 napig kapta. Fel sem ment mellette nagyon a láza. Ha mégis, akkor más hatóanyagú lázcsillapítóval 3 órás váltásban lehetett lázat csillapítani.
Ha nem jön szívásra semmi, mondjuk azt nem tudom, hogy ilyenkor használsz-e tengervizes orrspray-t, mert azt nagyon jó, ha ilyenkor van, mert az feloldja a váladékot. Illetve Fenistil vagy Aerius, ami segít csökkenteni az orrnyálkahártya duzzanatot. De ezt is orvos írja fel.
A hűtőfürdőre azonnal lement, azért tettem így, mert a kúp vagy egyéb gyógyszereknek több idő kell a hatásra, és nagyon megijedtünk, ismétlem, még sosem volt lázas, még hőemelkedése sem volt. Minél gyorsabb megoldást akartam, de szerencsére megvolt az eredménye.
Csak most azt nem tudom, hogy adjak-e neki gyógyszert, mert 10 percenként mérem már egy fél órája, és még mindig 38,1... Úgy tudom, hogy ez még határeset, küzd az immunrendszere valamilyen kór ellen. De félek, hogy feljebb mehet, és akkor még mindig ott az idő, míg hat... Olyan bizonytalan vagyok!
Használok tengervizes sprayt, de nem jön szinte semmi az orrából.
A görcs nálunk egy érdekes helyzet, és pont ezért nem adok neki szívesen gyógyszert, ugyanis neurológiai betegségre napi kétszer szed gyógyszert (görcsgátlót). És elég ez a gyógyszer is nap, mint nap, lehet akár évekig, nem akarom a kis máját feleslegesen terhelni. :-(
Egy gyereken én sem kísérleteznék, főleg ha ilyen magas láza van, pont a lázgörcs miatt. A hűtőfürdő nagyon jó, de sajnos egyéb lázcsillapítás mellett gyorsan visszamehet a láz, persze nem törvényszerű. A 38,1 valóban sokkal jobb, de 38 felett csillapítjuk a lázat, tehát ha a gyereknek 38,1-et mérek, akkor adok lázcsillapítót és szerintem ezzel minden anyuka így van.
Én tudom ajánlani a Mexalen kúpot kisgyermekeknek, ez paracetamol tartalmú, illetve a Panadol szirup. Ezeknél kicsit erősebb az ibuprofen miatt az Algoflex baby és a Nurofen szirup. A Cataflam inkább fájdalomcsillapító, de lázcsillapító hatása is van, én elsősorban fájdalom csillapítására adom a gyerekeimnek, ha az orvos felírja. Pl. a 3 éves fiamnak sérvműtétje volt pénteken és a műtét után Cataflam cseppet kapott a fájdalom csillapítására, inkább, mint szenvedjen vagy természetes módokat keressek, míg a gyerek szenved.
A tengervizes orrspray nagyon jó porszívózás előtti váladék oldására.
Kettes!
A Cataflam-ot azért kapta a fiam, mert komoly torokgyulladása volt. És a Cataflam elsősorban gyulladáscsökkentő gyógyszer. És a gyulladás, amit generálja a magas lázat. Tehát ha csökken a gyulladás, csökken a láz is. És 39 fokos láz bizony nem kevés. És torokgyulladás nálunk simán kihozta az ekkora lázat. És más lázcsillapítók nem igazán voltak hatásosak ilyenkor.
Már lement 37,3-ra, 20 perce ennyi, még mindig 10 percenként mérem. GYÓGYSZER NÉLKÜL!
Kár, hogy nem olvastátok el a kommentemet is. :-(
"Ja értem, tehát gyakorlatilag antibiotikum helyett kapta a Cataflamot?"
Ezt meg én nem értem.
Miért kapott volna antibiotikum helyett Cataflam-ot?
Antibiotikumot bakteriális fertőzéskor adnak. Vírus ellen meg nincs gyógyszer, olyankor csak tünetenyhítő gyógyszereket tudnak adni, mint a gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, stb.
És vírus és baktérium egyaránt tud torokgyulladást csinálni.
Ha bakteriális fertőzése volt a fiamnak, akkor kapott antibiotikumot. Vírusos fertőzés esetén nem. Viszont ha nagyobb mértékű torokgyulladás lépett fel, akkor írtak fel Cataflam-ot. Hogy a gyulladásra hatásos legyen.
Bocsi, én az antibiotikumot gyulladáscsökkentőnek ismerem.
És elolvastam a kommentet. És délelőtt szoktak a legkevésbé lázasak lenni az emberek, sokkal kritikusabb a délután meg az éjszaka.
Köszönöm! :-)
Igen, én is úgy tudom, hogy főként az este a kritikus időszak.
Készenlétben van a Nurophen kúp, ha elkezdene felmenni, akkor azonnal beadom, mert akkor abból magas láz lesz, mert ha már reggel ezzel kelt... :-/
Mindenesetre örülök, hogy nem adtam be reggel, az ösztöneimre hallgatva. Elég volt a reggeli gyógyszert beadni neki :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!