Mit gondoltok az ausztriai óvodai rendszerről?
Barátnőmék nemrég költöztek Ausztriába. Ott kezdte az óvodát a gyerek. Nemrég beszélgettünk és amiket mondott,hát leesett az állam.
Azt mondta,hogy csak akkor kell otthon tartani a gyereket,ha rossz az állapota, és súlyos fertőző beteg. A nátha nem számít betegségnek,emiatt senki nem veszi ki a gyereket. Óvónénik szerint ez tök normális, egyik szülő sem dühöng emiatt,hogy a másik szülő "betegen" bevitte a gyereket.
Közösségbe kerülés előtt a gyerekorvos felvilágosítta őket arról,hogy a gyereknek most fog igazán beindulni az immunfejlődése,ami tünetekkel jár,de ameddig jól van addig járni kell,mert így fog erősödni,és ha mindig kiveszi a gyerek immunfejlődését fogja veszélyeztetni.
Köpni-nyelni nem tudtam,csak annyit mondtam,hogy nálunk 180fokkal ellentétes a dolog. Szerintem nálunk is ideje lenne már megreformálni a rendszert,mert szerintem teljesen nonszensz,hogy nálunk azt várják,hogy tavasztól őszig üljenek táppénzen az anyukák,mert folyik az orra a gyereknek meg köhög. Természetesen nem a benurofenezett, elesett gyerekekre gondolok,ilyen gyereket bevinni szerintem is gáz,de nálunk teljesen abszurd a rendszer.
Nem attól lesznek erősebbek, hogy körbe-körbe köhögik egymást, taknyuk-nyáluk összefolyik és sose gyógyulnak ki igazán...
Ez csak a külföldi "rendszer" romantikus megideologizálása.
A rideg valóság, hogy dolgozni kell, a bölcsi/ovi pedig fizetős, egy szolgáltatást nyújt, márpedig azt, hogy beveszik gethesen is, ha nincs hova tenned.
Ezért veszik be, nem azért mert ez a jobb nekik.
Az én gyerekeim sose mennek betegen, mert megtehetjük, hogy HO mellett legyünk velük = eredmény: az orvos kb. nem is emlékszik rájuk, mert nincs szövődmény, meggyógyulnak házi patikával és nen is gyakran betegek. Elhozom szerdán, mennek vissza hétfőn, de aki szerdán ott köhögött ugatva és nem vitték haza, az hétfőn is ott ugat, nem képes kigyógyulni otthoni pihi nélkül.
Amíg rosszul van, nyilván indokolt otthon tartani.
Az én fiam már egy hete arcon pörög itthon, mert a gyerekorvos szerint még egy kicsit hurutos. Na ennek szerintem semmi értelme, ezzel itthon tartani. A közérzete abszolút jó, rohangál, a fogékony csoporttársait meg már megfertőzte azelőtt, hogy tünetei lettek volna. 2-3 napot indokolt volt itthon tartani, a többi szerintem nem volt az. És direkt kivettem az első gyanújelnél az oviból, de így is már másfél hete van itthon.
De nekem mindegy, az én munkahelyem mindent is elnéz. Másoknak nem lenne mindegy, nameg a gyerek is szeretne már menni.
én totál egyetértek azzal a rendszerrel.
Fiam a kiscsoportot a helyi oviba járta. Nálunk kb a leírtak szerint működik. Csak lázasan, leverten, fertőzően nem szabad vinni, minden más mehet.
Kiscsoportban 2x volt összesen beteg.
Középsőbe munka miatt egy másik oviba járt.
Ott volt, hogy hazaküldték olyan okkal is, hogy túl piros az arca. Vagy pl felvetzettek vele egy taknyos zsepit ami nem az övé volt, hányt, hazaküldték. 2nap múlva vittem orvosi igazolással, ezt felülbírálták és nem hagyhattam ott, mert beteg...
Ebben az oviban, ez a mentalitás mellett havi 2hetet tuti otthon volt betegen.
Ott tényleg beteg volt.
Most nagy csoportos, ismét a helyi oviba jár (többek közt a betegségek miatt is). Még nem volt beteg.
A kicsi tavaly kezdte a bölcsit, ugyan abban az oviban, ahol fiam a középsőt. Ő is 1hetet ment, 1 hetet nem.
Április óta ovis, a helyi oviban. Azóta nem volt beteg.
Hozzáteszem akörülmények is szerintem rengeteget számítanak.
A helyi oviban amennyit csak lehet, udvaron vannak. Napi takarítás van, de nem extra.
A másik oviban egyáltalán nem mentek udvarra sem. Megfáznak, balesetveszélyes, stb...
Mellette szerintem tömény hipóval takarítanak minden nap, mindent is. Mikor délután mentem értük, sokszor féltem hogy klórmérgezést kapok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!