Van rá esély hogy autista?
Ami miatt aggódom:
1 éves a kislányom. Borzalmasan válogatós, kb csak a szilárd èteleket eszi meg. Mozgásfejlődèse lassabb volt hipotonia, felül feszesség miatt. Szereti pörgetni az autó kerekeit. Kortársaihoz képest én azt látom hogy kevesebbet gagyog, sőt szerintem nem gagyog sokat egy nap.
Amit pozitívnak látok: folyamatos szemkontaktus, nevére rögtön figyel, ha megkérdezem hol a lámpa, cica, autó, lábad, fogad stb mosolyogva megmutatja. Ha azt mondom kip Kopp kopogok elkezd kopogni. Utánoz, pl tapsi tapsi, Vagy megmutatom hogy kell játszani egy játékkal, és ő is bedobja a formát. Kutyának szereti dobálni a labdát.
Azt veszem észre hogy a kortársai között sokan már megjelentek az első szavak, előbb volt a mozgásfejlődésük, szerintem le vagyunk maradva.
10, akkor szerinted mennyire relevans kivételként emlegetni? Semennyire.
Egyéves korra senkinek nem kell elindulnia. A medián érték is csak 14 hónap. A legtöbb gyerek akkor indul el.
Esély mindig mindenre van. Arra is, hogy értelmi fogyatékos, arra is, hogy egy év múlva meghal leukémiában... Mégse rágódsz ezeken.
Miért? Gyakoribbak mint az autizmus.
10-ből 9 gyerek válogatós.
Beszéddel nincs megkésve.
Csak szólok, hogy a mutogatás is a kommunikáció része. Autistáknál jellemzően az expresszív kommunikáció minden formája késik, a mutaogatás is. Amire egyébként szintén ráérne, 18 hónapos kor után lehet jel (és nem egyértelműen az autizmusé, csak hogy valami nem kerek).
Az én lányomnal se jelentek meg az első szavak, és az istennek se hajlandó pápát inteni. Minden mást (tapsi, puszi küldés stb.) csinál. Sokáig ő se volt a nagy dumas fajta sok gyerekhez képest szerintem most se.
Most kezdett el egyedül totyogni, de minden másban tök olyan mint a gyereked. :)
Igaz ő nem válogatós (eddig), de a szomszédban van egy szintén 1 éves aki nem hajlandó darabosat enni semmilyen formában, és ismerek olyan 2 évest is aki ennyi idősen csak a gyümölcsot volt hajlandó megenni a boltit semmi mást. Mégis minden rendben vele. :)
(Szintén 1 éves kislány)
Amit írsz, az alapján nem lehet megállapítani kb. semmit. Nagy valószínűséggel nem súlyos autista.
Ilyen korban az számítana jelnek, ha nincsenek gesztusai, pl. nem nyújtja a kezét, hogy vedd fel, nem utánozza ha vicces arcokat vágsz. Ha nem tud egyáltalán funkcionálisan játszani játékokkal.
15-16 hónapos koráig kell, hogy megjelenjen az első három szó. (ha nem, az sem autizmusra utal elsősorban hanem beszédkésésre)
18 hónapos korig a mutogatás is.
Köszi! Vicces arcokat nem utánoz ha vágok :( de ha tapsizok ő is tapsizik, ha játék kalapàccsal ütögetek kezébe adom ő is elkezd ütögetni, ha “nem “ rázom a fejem ő is rázza.
10 hónapos kora óra mutogat. Hol azért hogy valamit szeretne, hol ha kérdezek valamit megmutatja. Azért írtam hogy megmutatja hol az autó, a lába stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!