Van rá esély hogy autista?
Ami miatt aggódom:
1 éves a kislányom. Borzalmasan válogatós, kb csak a szilárd èteleket eszi meg. Mozgásfejlődèse lassabb volt hipotonia, felül feszesség miatt. Szereti pörgetni az autó kerekeit. Kortársaihoz képest én azt látom hogy kevesebbet gagyog, sőt szerintem nem gagyog sokat egy nap.
Amit pozitívnak látok: folyamatos szemkontaktus, nevére rögtön figyel, ha megkérdezem hol a lámpa, cica, autó, lábad, fogad stb mosolyogva megmutatja. Ha azt mondom kip Kopp kopogok elkezd kopogni. Utánoz, pl tapsi tapsi, Vagy megmutatom hogy kell játszani egy játékkal, és ő is bedobja a formát. Kutyának szereti dobálni a labdát.
Azt veszem észre hogy a kortársai között sokan már megjelentek az első szavak, előbb volt a mozgásfejlődésük, szerintem le vagyunk maradva.
🤦♀️
Egy újabb auti mumusos anyuka
3 éves korig kb minden kisgyermeknek van autisztikus vonása. Nem hiába nem diagnosztizálják 3 éves kor előtt, csak a nagyon nagyon szélsőséges egyértelmű eseteket.
Az a baj, hogy rengetegen fel sem fogják, hogy minden gyerek más.
Egy 1 éves kisgyerekről beszélsz, és gyanítom mint a legtöbb első gyerekes, irreális dolgokat vár el a gyermekétől, korán felül.
A legnagyobb hiba pedig ott kezdődik, hogy NE HASONLÍTGASD MÁS GYEREKHEZ a sajátodhoz.
Már hogy a fba ne függne össze!
A beszéd MOZGÁS. Finommotorika. Az izomtónuszavar kifejezetten hatással van rá. Ez egy.
A másik, hogy eleve a nagymozgás indukál minden további kognitív fejlődést. Nagyon is jellemző, hogy a megkésett mozgás, a beszédfejlődésben is késést okoz.
A válogatás meg eleve normális.
7, nem feltétlenül kivétel.
1: A gyereked szájizomzata kórosan feszes vagy hipotón volt?
Ha igen és ennek ellenére korán beszélt, akkor csoda.
2: Valóban megkésett volt, vagy csak a szomszéd Józsikához képest? Pl: kúszás 10 hónapos kor után, mászás 13 hónapos kor után, kapaszkodva felállás 12 hónapos kor után, járás 18 hónapos kor után?
Ezek a klinikai megkésettség határai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!