Ha a gyerek 2 éves kora előtt sok autisztikus tünetet mutat, az még változhat?
Volt úgy valaki, hogy úgy érezte autista a gyermeke, és hirtelen megtáltosodott a gyerek? Elhagyta a furcsa dolgait, elkezdett együttműködő lenni, stb? Rengeteg panasszal fordultam a védőnőhöz már, eleinte áh ez semmiség, aztán 1.5 éves státuszon már azt mondta ha 2 éves vizsgálaton is fennállnak a dolgok akkor elbeszélgetünk ... Hát a gyerek 20 és fél hósan mintha nem kicserélődött volna, de rengeteg furi dolgot abbahagyott, elkezdett rám nézni, figyelni, és sok szó első 2 vagy utolsó 2 betűjét mondani. Még mindig vannak aggasztó dolgai, de sokkal kevesebb. Szerintetek ez csak életkori sajátosság pl folyton ugrál pároslábbal, sokszor nem figyel, nem mutogat, nem kér enni-inni, vagy ezek már bajt jelentenek? Behozhatja még? Eddig a szemembe se nézett, most ha mondom neki feküdj az ágyra kapsz cicit, ülj le, tedd rá, stb megcsinálja, néha ha van kedve hozzd ide pl baglyot, akkor megcsinálja. Vagy kérdezem hol van a falon a csiga, akkor odamegy, az állatok neve helyett azt próbálja amilyen hangot kiad. Tehát nem maci hanem bumm-az a brumm, vagy nem cica hanem mi-miau, kutya a vuvu. De pl nem szinez vagy rajzol, olyan kis esetlenül áll minden kicsi a kezében, bár a formajátékot elkezdte használni. Néhány formát behelyez. Egyre ügyesebben megy, de kicsit mintha kifelé állna a lábfeje olyan kis pingvines enyhen a menése.
Szerintetek? Doki szerint még van ideje fejlődni, nagyon nehezen született, be kell hoznia az idegrendszerének szerinte a lemaradást. ???
Nálatok ez hogy volt? Kakis volt a víz is. Sokszor morog, olyan kis hörgesesen skandál 2 betűt. De egyre kevesebbszer. Fogcsikorászás is elmaradt.
Én ezért vittem a gyereket 20 hónaposan Szakértői Bizottság elé.
Előírtak neki egy csomó fejlesztést,ami sokat használt.
Közben ugye mentünk ugye fejlődésneurológushoz is,ő is adott neki tsmt-re beutalót,zeneterápiára..
Sokat segítettek. Vidd te is mindenfelé.
Korai fejlesztés csak 3 éves korig van!!
Az használ a legtöbbet.
Ha csak pici lemaradása van,be is hozhatja oviig.
Köszönöm szépen! Nem sértődtem meg. Tehát akkor hiába mondja a védőnő és a körzetis hogy ne, elviszem. Igen, aggódós vagyok, meg szoktam nézni neten mit kell különböző korokban csinálnia, és azt írta egyre szebben rajzol. Gondoltam enyém sehogy, de akkor ez nem baj. Hát igyekszem én is élvezni a közös játékot már, próbálom otthon is fejleszteni gimnasztika labda, alagút, gördeszka, trambulin, forgószék, hinta, énekelek rengeteget mert azt szereti. De játszunk is! Csikizés, hempergés és mindenre kapható vagyok. Csak azt remélem ha van is egy kis baj, akkor nem nagy. Sétálni nem tudunk, nem engedi hogy a kezét fogjam, futna világgá. Ha megfogom földhöz veri magát. Így maradnak a parkok. Ott lehet céltalanul bojongani.
Egyszer egy orvos azt mondta minek figyelgetem annyira a gyerekem. Nem tudom. Igaza van? Mostanában pl fejjel lefelé nézegeti a könyveket. Sokszor ha játszik egyedül akar. Mi ne nyúljunk ahhoz a játékhoz. Ha mégis,akkor sikitt. A lerosszabb, hogy cicizik és nem néz engem közben. Emlékszem, hogy a naggyal anno elvesztünk egymás szemében. Ezért is furcsa.
11 vagyok. A lányunk 5.5 évesen kapott diagnózist, de én már 1.5 éves korától sejtettem,hogy autista.
Pl ő sem tartott szemkontaktust szoptatás közben, pedig 2 évig szoptattam.
De ez csak 1 dolog ugye,ami magában nem jelent semmit.
Összességében kell nézni.
Pl a lányomnál 2 évesen már súlyos önbántalmazás állt fenn. Vérig. Szóval súlyos volt a dolog.
A rajzolás, színezés egyáltalán nem elvárt és nem is jellemző ebben a korban. Sőt inkább, ha felismerhetőt rajzolna már ennyi idősen, az lenne "gyanús". Egy barátnőm kislánya 3!! Évesen kezdett szépen felismerhető alakokat, állatokat rajzolni, és tőle is el voltak ájulva a statuszon hogy mennyire ügyes ebben a korához képest.
Én kisfiam 2,5 éves, egyáltalán nem rajzol meg, néha firkalgat S zsirkretaval meg nagyjából kiszinezi amit az aszfaltra rajzolok.
Kisfiam 2 éves lesz
Repked ha izgatott
Ordít ha a szomszéd kislány a közelébe jön pedig soha semmi baj nem történt, kaptunk bébi taxit 1 éves szulinapra. Bele sem lehet ültetni azóta sem mert ordít
És hónapok óta csikorgatja a fogát minden nap
Rajzolni nem rajzol mert az pláne korai
Jelentem semmi baja a fiamnak
Esküszöm te annak örülnél ha megnyugtatásodra azt mondanák rá hogy autista..
Pedig szerintem semmi extra csak te nagyon rá vagy erre kattanva
Hogy mondhatsz ilyet, hogy attól nyugodnék meg. Örülök, hogy a tiédnek semmi baja. Remélem, hogy az enyémnek sincs. Tapasztalatokat vártam és megnyugvást. Direkt azt kérdeztem volt-e olyan, hogy elhagyta ezeket a gyerek és minden rendben volt utána. Most tettem le aludni, eddig üvöltött és ellökött magától. Sosem bántom, de olykor mintha az is bántaná hogy ott vagyok.
Szeretném megkérdezni, hogy te ezeket elmondtad a védőnőnek/dokinak és azt mondták semmi baj?
11 és 13 vagyok. Ne törődj velük!
Akinek van egy normál gyereke,az el se tudja képzelni, milyen az,ha az anya csak látja a gyanújeleket,egyiket a másik után.
Vidd el szakemberekhez,ahogy írtam. Ha ők mondják, hogy minden rendben,megnyugszol. Ha meg van valami difi,kap fejlesztést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!